עיראק היום: כינוס בינלאומי במכון טרומן באוניברסיטה העברית בירושלים

עיראק היום: כינוס בינלאומי במכון טרומן באוניברסיטה העברית בירושלים

כינוס בין-לאומי בנושא "עיראק היום: בין אחדות לפילוג" ייחל  הבוקר 16 במארס 2010, במכון טרומן של האוניברסיטה העברית. הכינוס, שיימשך 3 ימים, ייערך מטעם קבוצת המחקר על עיראק של מכון טרומן באוניברסיטה העברית והמרכז ללימודי עיראק באוניברסיטת חיפה. הכינוס יעסוק בעתידה של עיראק, בפוליטיקה בעיראק, בפילוג לעומת לאומיות בעיראק וכורדיסטאן ובעיראק ושכנותיה.  

בכינוס ישתתפו אקדמאיים, דיפלומטים, נציגי ממשל מארה"ב, מישראל ומעיראק, ביניהם שגריר ארה"ב לשעבר בעיראק ודיקן ביה"ס לממשל ומנהל ציבורי ריאן קרוקר (דרך שיחת וידאו), שגריר ישראל לשעבר באיראן אורי לובראני, ראש המוסד לשעבר אברהם הלוי והשגריר לשעבר דוד זוהר.   

ד"ר נגה אפרתי, ראש קבוצת המחקר על עיראק במכון טרומן, תטען בכינוס כי הבחירות הכלליות שהתקיימו לאחרונה בעיראק עשויות להוביל לשתי תוצאות: "אפשרות אחת היא הידרדרות מחודשת למלחמת אזרחים סונית ושיעית שתפרוץ לאחר הבחירות. אפשרות שנייה היא משא ומתן פוליטי בין המפלגות השונות שיצור מעין קואליציה. ראש הממשלה הנוכחי דוגל במצעו בנושא הלאומי בדגש על מדינה ריכוזית, ללא פילוגים תוך-דתיים או אתניים. העיראקים סבלו רבות מאז הפלישה האמריקאית לעיראק והנהגתו של ראש הממשלה נוריאל מלכי, מהקואליציה השיעית, הצליחה להביא לראשונה למצב בו המדינה נרגעה ורמת החיים עלתה. אם המאבקים ייושבו בזירה הפוליטית – עיראק תוכל לשקם עצמה ולהתקדם".  

פרופ' אמנון כהן, לשעבר ראש מכון טרומן באוניברסיטה העברית, אמר היום כי "מעניין יהיה לראות אם בעקבות הבחירות האחרונות עיראק הולכת לכיוון פוליטיקה סקטוריאלית או לכיוון פוליטיקה  מודרנית של נושאים חוצי חלוקה אתנית. עולה השאלה אם המבנה הדמוקרטי שהאמריקאים החזירו לעיראק הוא רק קליפה חיצונית שמתבטאת בבחירות הדמוקרטיות שנערכו לפני מספר ימים או שיש הפנמה אמיתית של ערכים דמוקרטיים בפוליטיקה העיראקית". 

מרק סיברס, יועץ פוליטי בשגרירות ארה"ב, ידבר בכינוס על עמדתה העכשווית של ארה"ב כלפי עיראק. לדבריו, הצלחתה של עיראק לקיים בחירות לפרלמנט ב-7 במארס הייתה הישג חשוב אשר יסייע לארה"ב לדבוק בלוח הזמנים שלה לנסיגת הכוחות הצבאיים מעיראק עד ה-30 באוגוסט השנה. יחסי ארה"ב-עיראק עוברים שינוי, מיחסים המושתתים על בטחון ליחסים נורמאלים יותר של קשרים דיפלומטיים, מסחריים ותרבותיים. "המחויבות שלנו לעיראק לא תסתיים עם הנסיגה של הכוחות וארה"ב תמשיך לבנות שותפות דינמית עם הממשלה העיראקית ועם העם העיראקי".  

פרופ' אלי פודה, ראש החוג ללימודי אסלאם ומזרח תיכון באוניברסיטה העברית יערוך בכינוס השוואה בין עיראק שלפני הכיבוש האמריקאי ועיראק שלאחר הכיבוש האמריקאי בשנת 2003. לטענתו, האליטה העיראקית המציאה טקסים בכדי לשרת את האינטרסים שלה, להעניק לגיטימיות להגמוניה שלה ולשמור על הסדר החברתי והפוליטי הקיים. פודה יראה כיצד כל משטר בעיראק שלפני 2003 ניסה להעניק דה-לגיטימציה לקודמו ע"י מחיקת או יצירת שינוי משמעותי בלוח החגים הלאומי שלו. לטענתו, שינויים אלו השפיעו לרעה על היכולת של המשטר העיראקי להקים זיכרון היסטורי משותף שישמש כבסיס לזהות הלאומית שלה.  

הדוקטורנט שרקו קירמנג' מאוניברסיטת דרום אוסטרליה, יטען בהרצאתו כי חלוקת עיר הנפט קירקוק ל-3 אזורים -אזור ערבי, אזור כורדי ואזור מעורב – עשויה לסייע לפתרון האלימות באזור ולהוות פשרה שתרצה הן את הטורקים והן את האמריקאים.

 

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
אחרי מטח הטילים בלילה: נשיא המדינה שוחח עם ראשי הערים טמרה, בת ים ורחובות
בעקבות מטח הטילים מאיראן והפגיעות הקשות בערים טמרה, בת ים...
פרס בראשית הוענק לנשיא ארגנטינה, רגע לפני כן: נשיא המדינה ונשיא ארגנטינה ציינו את יום הולדתו השני בשבי של החטוף אריאל קוניו
נשיא המדינה יצחק הרצוג השתתף היום, יום חמישי, ט״ז בסיון,...
דלית רביב, מנכ"לית ICR, מודיעה היום על השלמת התנאים לעסקת מכירת קרקע בפרויקט הגבעה הצרפתית בירושלים תמורת 300 מיליון ש"ח ברווח של כ-130 מיליון ש"ח
עסקת המכירה מוכיחה את יכולותיה של החברה לזהות הזדמנויות השקעה...
קבוצת בליליוס, אשטרום נכסים, אקה נדל"ן וחברת דוד דרורי בע"מ משיקים קמפיין חדש לפרויקט היוקרתי THE CAPITAL בירושלים
במיקום המבוקש בירושלים: הפרויקט הייחודי ברחוב יפו ברובע הכניסה לעיר...
מלון וולדורף אסטוריה ירושלים מציג את מקום הבילוי המושלם לדרינק ולחוויה לילית על רקע הנוף הירושלמי THE TERRACE - הטרסה
בר הקיץ על גג המלון כולל תפריט משודרג עם מנות...
"המשפחה במעגל ההשפעה" – יום עיון ייחודי לקהילה בירושלים
עמותת איכות בשיקום ומרכז יה"ל ירושלים יקיימו ביום רביעי, 18...
מצורפים עיקרי דבריו של נשיא המדינה במעמד ההצהרות בטקס קבלת הפנים הממלכתית לנשיא ארגנטינה
״ליחסים בין ארגנטינה וישראל יש שורשים היסטוריים עמוקים, שנקודת מפתח...
נשיא המדינה בקריאה לרבנים להכריז על יום צום ותענית למען החטופים בטקס השבעתם של 28 דיינים חדשים - הרבנים הראשיים הודיעו כי הם נענים לקריאה
נשיא המדינה: ״אני קורא לכם להירתם, ואני מציע לפעול בכל...
הכוכבת ההוליוודית גל גדות והמפיק האמריקאי לורנס בנדר יהיו אורחי הכבוד בפסטיבל הקולנוע הבינלאומי ירושלים ה-42
גדות תקבל אות הוקרה על תרומתה לעולם הקולנוע הבינלאומי והצלחתה...
רסיסי רגעים" תערוכת יחיד לאמנית נירית גלעד עובדיה בשדרות אלרוב ממילא בין התאריכים : 15.5.2024-15.7.2025 אוצרת : מיכל סדן
התערוכה אותה יצרה גלעד עובדיה, ברגישות מופלאה,  עוסקת בלכידת הזמן...
דילוג לתוכן