החל ממארס השנה, נעו השווקים בעולם בתיאום מושלם. בין אם מדובר בשוקי מניות שם זינקו המדדים האמריקאים כמו גם האירופיים, בין אם מדובר במטבעות שם הוביל היורו מהלך עליות מרשים ובין אם מדובר בסחורות שם האמיר מחירה של חבית נפט לרמה של כ-80 דולר. לו היינו מתבוננים גרף על גבי גרף, התמונה שהיית מתגלה לעינינו היא שכל שיא עוקב שיא וכל שפל עוקב שפל. אלא שבעת האחרונה, השווקים אינם נעים עוד בסנכרון. מי ששם ליבו לכך, הרי שברכיו של היורו כשלו, גבו של הנפט קרס, ידיו של מדד ניקיי נחלשו וגם השוק האמריקאי מתקשה לצלוח פסגות. ורק השוק המקומי מפצח כל מה שנקרא בדרכו כאילו דבר אינו נוגע לו. היציאה הזו מסנכרון בין השווקים בעולם אינה דבר שאפשר להתעלם ממנו וגם אם בשלב הנוכחי איני בטוח לאן מובילים הדברים הרי שיש לקחת אותם בחשבון.
בשבועות האחרונים הערכתי שכיוונו של הדולר מול השקל אמור להיות מעלה. למעט עלייה אחת מהירה לרמת 3.83, מתקשה המטבע האמריקאי להמריא ולהגיע ליעדים בהם נקבתי, 3.85 – 3.90. השאלה המרכזית היא האם יש לשנות את ההערכות או שמא מדובר בהתמהמהות זמנית. המסקנה אליה הגעתי בבדיקה האחרונה היא שכל עוד יחזיק הדולר מעל לרמת 3.75 יוותרו סיכוייו לעלות גבוהים. רק שבירה של רמה זו כלפי מטה תחייב בחינה חוזרת של ההערכה אם כי לא בהכרח את שינוייה.
היום אהיה, כמו תמיד, זמין לשאלותיכם המעניינות. אשתדל לענות בכובד ראש וברצינות הראויה לכל אחד ואחת. מעבר לכך, שיהיה לכולנו שבוע קל ופשוט.
בטווח הזמן הקצר
הבסיס לכל תהליך ניתוח וקבלת החלטה, לפחות לפי הגישה הטכנית, מחייב הגדרה ברורה של המגמה. לאחר ההגדרה הדברים הופכים להיות פשוטים וקלים להבנה.
•1. מבט על הגרף היומי של מדד המעו"ף מלמד שהמגמה לטווח הקצר עודנה מגמת עלייה. מספר פרמטרים מסייעים להגדיר אותה ככזאת. ראשית, נקודות השיא והשפל מסודרות במבנה עולה ומעידות על הלך הרוח של המשקיעים. כפי שקרה בעבר, כל עוד תיבלם כל נסיגה בשפל גבוה מקודמתה, תיחשב מגמת העלייה כחיה וקיימת. אפשר לראות שהתיקון המינורי האחרון, זה שהחל ברמת 1,128 נבלם ברמת 1,106 הנקודות. רמה זו גבוהה יותר מרמת השפל הקודמת.
•2. אחד מגילויי העוצמה המשמעותיים ביותר במגמת עלייה מתקיים כאשר רמת התנגדות הנפרצת כלפי מעלה הופכת לשמש כרמת תמיכה. כפי שאפשר לראות על גבי הרף המצורף, רמת 1,097 הנקודות ששימשה כרמת התנגדות, נפרצה מעלה במסגרת גל העליות האחרון והפכה לשמש כתמיכה. כך עשו גם קודמותיה.
•3. פרמטר נוסף המשמש כחיזוק לקיומה של מגמת העלייה הוא צמד הממוצעים הנעים שלאורך כל מגמת העלייה האחרונה נותר מסודר בסדר עולה. סידור זה שמור למגמות עלייה
המרכיבים הללו מעידים שכיוונו של מדד המעו"ף עודנו בעלייה בטווח הזמן הקצר וכל עוד לא יהיה שינוי לפחות באחד מהם, קשה יהיה לדבר על היפוך מגמה.
רמות תמיכה והתנגדות
רמת תמיכה ראשונה סביב 1,090 – 1,100 הנקודות. כפי שכתבתי בסקירה הקודמת הרי ששמירה על רמה זו כרמת תמיכה תהווה ביטוי לעוצמה ואמורה להזניק את השוק לשיא חדש.
מתחתיה רמת תמיכה משמעותית הרבה יותר, רמת 1,060 הנקודות שרק שבירתה מטה עלולה לערער את מגמת העלייה קצרת הטווח ותחייב בחינה חוזרת של כיוון השוק.
מבחינת רמות התנגדות הרי שהראשונה מצויה באזור שבין 1,120 – 1,140 הנקודות.
סיכום
עדיין במגמת עלייה . כל עוד יוותר מבנה המחירים כמות שהוא וכל עוד לא נשברה ברורות רמת תמיכה משמעותית, מוקדם יהיה לדבר על גל ירידות העומד בפתח או אף על שינוי מגמה. הרהורים מסוג זה יכנסו למשוואת קבלת ההחלטות רק כאשר ישבור מדד המעו"ף את רמת 1,060 הנקודות.
לפרטים והרשמה לקורס "מסחר מקצועי" הקרוב שיפתח ב-20-12-09 0546-444611
אין בסקירה זו משום המלצה לקנות את הנייר או למוכרו והעושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.
הערה : כל הזכויות שמורות. אין לשכפל, להעתיק, לתרגם, לצלם, להקליט או להעביר בכל צורה שהיא כל חלק מן החומר אלא באישור מפורש בכתב מן המחבר.