הקטנת המיסים גורמת לציבור לשלם הרבה יותר לבריאות וחינוך ותביא לעלייה נוספת בשיעורי העוני

הקטנת המיסים גורמת לציבור לשלם הרבה יותר לבריאות וחינוך ותביא לעלייה נוספת בשיעורי העוני

דו"ח חדש הנכתב על ידי יורם גבאי, לשעבר הממונה על הכנסות המדינה, ונערך  על ידי מרכז מאקרו למדיניות כלכלית, בראשות ד"ר רובי נתנזון בשיתוף קרן "פרידריך-אברט", הוגש היום (31.1) לחברי הכנסת. הדו"ח בוחן את המגמות ארוכות וקצרות הטווח של מערכת המיסים בישראל, כולל ניתוח צד ההכנסות בשנתיים האחרונות, תחזית לשנה הקרובה, בה צפויה צמיחה חיובית של 3 – 4 אחוזים, וההשלכות החברתיות והציבוריות החמורות לכך.  

הדו"ח, אשר יוצא כחלק מפרויקט "הסנאט" המביא מידי שבוע לחברי הכנסת מידע חיוני לפעילותם הפרלמנטארית, מגלה כי אם תמשיך ממשלת ישראל במגמה של הורדת המיסים, הדבר יחייב גלגול נוסף של עלויות הבריאות, החינוך, הרווחה והאקדמיה, לציבור, אשר יאלץ להוציא מכספו הוצאות אלה, והתחולה תהיה רגרסיבית מובהקת. נתון נוסף הוא כי מדינת ישראל תהנה כנראה בשנים הקרובות מקצב גביה של גידול בהכנסות ממיסים.  

הנתון המפתיע ביותר בדו"ח מגלה כי מאחר ומדינת ישראל נוקטת בעשור האחרון מדיניות ברורה של הקטנת משקל הוצאות הממשלה (הרחבה) הציבור הוא זה הנושא בנטל, וכבר היום מממן מכיסו 10% יותר מכלל הוצאות הבריאות ו-5% יותר מכלל ההוצאות לחינוך, בהשוואה לסוף העשור הקודם. מגמה זו עתידה להחמיר, והציבור יוסיף ויוציא סכומים גבוהים הרבה יותר. כמו כן אחוז הסטודנטים "המסובסדים" באוניברסיטאות ירד מאוד וכך גם משקל הקצבאות ותשלומי ההעברה. נוסף על כך, מדינת ישראל החליטה גם להקטין משמעותית את האג"ח המיועדות, והפחיתה בכך את סבסוד הפנסיות, באמצעות גלגול האחריות לחוסכים ולשוק ההון.

נתון נוסף בדו"ח מגלה כי הכלכלה הישראלית מתמקמת בשליש האחרון של המדינות המפותחות במשקל מיסים בתוצר, והשיעור מגיע היום לכ- 33.5% תוצר, נמוך בהרבה ממדינות צפון אירופה (כ-48% תוצר) ואף מרוב מדינות מערב אירופה (כ-38% תוצר בממוצע), וכי מגמה זו תמשך ואף תעצים גם בשנים הקרובות עקב הורדת מס חברות ויחידים. מדינת ישראל הקטינה מאוד בעשור האחרון את תוצאות הממשלה ביחס לתוצר מ-50% ל-44% וכך היא עשתה גם בהוצאות הרווחה. ואף תעצים. בבחינת ההשפעות התקציביות השיפור בהכנסות המדינה ממיסים מביא לכך שבשנת 2009 הגביה הסתכמה בכ- 5 מיליארד ₪ מעל התחזית התקציבית, ובהנחה שקצב גידול ההכנסות של החודשים האחרונים, ימשך גם בשנה הקרובה ייווצר עודף הכנסות ביחס לתחזית התקציבית בהיקף של 12-13 מיליארד ₪.  

יורם גבאי, יו"ר דירקטוריון "פעילים" כיום, מסביר כי: " מדינת ישראל נמצאת היום במגמה בה היא מתקרבת לנטל המס האמריקני. מגמה זו אינה פועלת לטובת כלל הציבור, וזאת מתוך שני אספקטים הקשורים יחד. האחד הוא שהציבור ישלם הרבה יותר מכיסו בתחומי הרווחה: בריאות, חינוך ואקדמיה, והשני קשור בעלייה עתידית אפשרית בשיעורי העוני ובפערים החברתיים. על המדינה להחליט האם היא רוצה להדמות למדינות הרווחה באירופה, או שמא רוצה להדמות לארה"ב של לפני אובמה, ולהעביר את עיקר הוצאות הרווחה לתושביה."

ד"ר רובי נתנזון, מנכ"ל מרכז מאקרו לכלכלה מדינית ועורך הדו"ח: "לא זו בלבד שמספר הנפשות הנמצאים מתחת לקו העוני בישראל ביחס למדינות המפותחות בעולם גבוה הרבה יותר, נתון שהוכח גם על ידי דו"ח ה-OECD האחרון, הממשלה מחריפה זאת על ידי קביעת מדיניות כלכלית א-חברתית. שוב אנו עדים לכך שמדיניות הממשלה פוגעת בעיקר בשכבות החלשות. הממשלה מחויבת לתקן את הליקויים הקיימים בהתאם להמלצות דו"ח ה-OECD, ולקבוע יעדים חברתיים בהתאם. "   

 

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
ייעוץ עסקי לעסקים - הדרך להצלחה כלכלית נבנית צעד אחר צעד
ההצלחה העסקית לא מגיעה במקרה. היא תוצאה של תכנון מדויק,...
BDI שלילי? יש לנו הלוואה גם בשבילכם
ניסיתם לקבל הלוואה אבל קיבלתם סירוב? משערים או שידוע לכם...
כיצד תהפכו למתווכי נדלן מצליחים
במידה ואתם מחפשים קריירה מעניינת ומתגמלת שתאפשר לכם לעבוד עם...
עורכי דין שמומחים לענייני עבירות מס
מיסים הם מסוג אותם הנושאים שלכולנו יש הרבה מה להגיד...
מה ההבדל בין עוסק פטור לעוסק מורשה?
כאשר אדם פותח עסק עליו לפתוח תיק במס הכנסה ומע"מ...
האתגר הפיננסי של העסקים הקטנים
בעולם העסקי המודרני, הצלחתם של עסקים קטנים תלויה במידה רבה...
קבלת החזרי מס מהמדינה: כך תעשו את זה
לאורך השנים אנו משלמים מיסים שונים למדינה, בין אם זה...
באילו מקרים חשוב במיוחד לפנות ליועץ משכנתאות מנוסה?
משכנתא היא מוצר פיננסי מורכב במיוחד. ההלוואה שמשמשת לרכישת נכס...
שינויים במשכנתא במהלך החיים
החיים הם אינם צפויים וכך גם המצב הכלכלי שלנו -...
תכנון נכון מבטיח עתיד מאושר!
ההחלטה מה לעשות עם הפנסיה שלכם יכולה להיות אחת ההחלטות...
דילוג לתוכן