מיצרי הכישלון

מיצרי הכישלון
סא״ל (במיל’) ירון בוסקילה מנכ״ל תנועת הביטחוניסטים. קרדיט: יחצ

מרגע שהחלה הפסקת האש נראה שהעולם מתחיל לחזור למסלולו, קווי הטיסות נפתחים, השווקים חוגגים, מחירי הנפט נרגעים לרגע, והכותרות מבשרות על התחדשות השיחות או לפחות על הפסקת אש שתתארך מעבר למתוכנן. אבל מי שמתבונן בלוח השחמט של המזרח התיכון לא דרך משקפיים של רווחים לטווח קצר, אלא דרך ההיגיון הקר של הכוח, מבין שהפסקת האש הנוכחית היא הכל חוץ משינוי כיוון. זוהי הפוגה טקטית, הצגה פוליטית, ובמידה רבה התנגשות בלתי נמנעת בין שתי תרבויות שפשוט לא מדברות באותה שפה.

מהצד האמריקאי, דונלד טראמפ לא יתקפל מול איראן. הוא גם לא יכול. למרות הפוסטים הכותרות בעיתונים ובאתרי האינטרנט הכלכליים, ולמרות התחדשות השיחות הצפויה ישנן שתי הנחות היסוד שמונעות מהמשא ומתן להצליח בשלב הזה. הראשונה: ארה"ב לא תפקיר את מצר הורמוז לידיים איראניות, מחשש שסין תיכנס לוואקום כערבה לביטחון האזורי ותאפשר למערכה להסתיים כשסין יוצאת ממנו מחוזקת. שנית, טראמפ לא יכול להרשות לעצמו לצאת מהסבב הזה כשתוכנית הגרעין האיראנית על כנה. אם טראמפ יעשה זאת הוא יודה בעצם שהפרישה מהסכם של אובמה הייתה הטעות האסטרטגית והאסלקלציה מול איראן רק ערערה את המצב במזרח התיכון במקום לשפר אותו.
אז למה בכל זאת 2 הצדדים זקוקים להפסקת אש? התשובה המיידית היא אורך נשימה. שני הצדדים צריכים זמן. ארה"ב זקוקה לריענון מלאי חימושים קריטיים כמו טילי טומהוק ומיירטי פטריוט, ולעיבוד מודיעיני שייצר מטרות איכות להמשך. איראן, מצידה, נמצאת במלחמת התשה. עבורה, הזמן הוא נכס. היא זקוקה לשבועיים האלו כדי למלא מחדש את מחסני הטילים שלה בדלק מוצק סיני ף, לחזק את אחיזתה ברחוב כדי לשמור על שליטה שתמנע התקוממות אזרחית וכך גם ולתת לכוחותיה להתארגן מחדש אחרי המכות שספגו.
מעבר לאינטרסים הצבאיים והפוליטיים כמו הצורך של טראמפ לפייס את האגף הבדלני במפלגתו ולהראות שהוא "ניסה הכל" לפני שהוא חוזר ללחימה, קיימת תהום עמוקה הרבה יותר. הכישלון המובנה בשיחות הללו נובע מפער תרבותי-אידיאולוגי תהומי.
איראן אינה מדינה "רגילה" במובן המערבי של המילה. היא תיאוקרטיה המונעת מתפיסה דתית שיעית מיסודה. עבור המשטר בטהרן, ובמיוחד עבור משמרות המהפכה שמהדקים את אחיזתם, פשרה שמציירת אותם כמפסידים היא לא רק השפלה פוליטית, היא חטא דתי ובגידה בערכי המהפכה. הם מאמינים ביכולתם לספוג סבל כדי להתיש את "השטן הגדול" .
מנגד, ארה"ב פועלת מתוך תפיסה של מעצמה עולמית הגמונית. עבור וושינגטון, ובמיוחד בממשל טראמפ, הניצחון חייב להיות מוחלט, ברור ומהדהד. זהו אינטרס שחורג מהביטחון, זהו ערך כלכלי וסימבולי. ארה"ב חייבת להוכיח שהסדר העולמי נשמר תחת חסותה, ושכל קריאת תיגר על חופש השיט או על מאזן הכוחות הגרעיני תיענה בריסוק המערכת היריבה. "איראן מעולם לא נצחה במלחמה אך גם מעולם לא הפסידה במשא ומתן" התבטא טראמפ השבוע. כשאחד הצדדים לא יכול להרשות לעצמו להיראות כמתפשר מטעמי אמונה דתית, והצד השני לא יכול להתפשר מטעמי מעמד מעצמתי – המו"מ הופך לדיאלוג של חרשים. בשורה התחתונה הפסקת האש הזו היא בסך הכל הצגה פוליטית שנועדה ללכד את הקואליציה הפנימית בארה"ב ולהכין את הקרקע לשלב הבא. ארה" ב חייבת להכריע באופן מהיר ומוחלט שלא מאפשר לאיראן להגיע חזקה יותר למו"מ הבא ושלא מאפשר לסין להפוך לגורם דומיננטח יותר באזור תוך שהיא צופה בארה"ב נשחקת במלחמת התשה ממושכת. הבנות אלה מלמדות כי המלחמה הזו תהפוך בשלב הבא לעצימה יותר, וממוקדת יותר באופן בו כל מהלך יתוכנן ויופעל באופן בו מצד איראן תשאף להשפיע כל השוק העולמי ומצד שני ארה"ב תשאף להשפיע על הכיס של כל אזרח וסוחר בטהרן. מי שבנה על יציבות בעקבות השיחות האחרונות, עלול לגלות בקרוב מאוד שהמציאות במזרח התיכון לא מתכופפת בקלות, מחיר הנפט עוד יחזור לעלות, והמלחמה על מיצר הורמוז רק מתחילה.
כתבות נוספות שיעניינו אתכם
חשיבות עיצוב חללים מסחריים להצלחה עסקית
עיצוב סטודיו לאימונים עיצוב סטודיו לאימונים משחק תפקיד מכריע בהשראת מתאמנים...
נשיא המדינה יצחק הרצוג, בטקס פרס ביטחון ישראל
״שום רחפן או כטב"מ של חזבאללה לא מבחין בין ישראלי...
פסטיבל הקולנוע ירושלים ה-43 ייפתח עם סרטו החדש של הבמאי משה רוזנטל - "עצמאות"
הסרט בהפקת גרין פרודקשנס וסרטי יונייטד קינג בכיכובם של אסי...
מחפשים בילוי משפחתי לקיץ?
מוזיאון ידידי ישראל משיק סיורי ערב ומעניק גישה למיצג ההולוגרמות...
לקראת מונדיאל 2026: ESET חושפת אתרי הונאה שמתחזים ל-FIFA
חוקרי חברת אבטחת המידע והסייבר ESET זיהו אתרים מזויפים שמציעים...
לראשונה מאז המלחמה – להקת מחול בינלאומית בישראל: יגאל פרי הכוריאוגרף הישראלי שכבש את ניו יורק ולהקתו 'פרידאנס' Peridance מגיעים לישראל 5.7.26 בתיאטרון ירושלים
״מקוריות מופלאה, ברק ותנועה רבגונית המובילים לשיא רגשי״. NY Times "מגוון...
מפצחים את המנהיגות: אלפי תלמידים משתתפים בפרויקט תיבות הבריחה של מרכז בגין
הפרויקט החדשני, בשיתוף המועצה הציבורית להנצחת נשיאי ישראל וראשי ממשלותיה,...
"עשיתי המון החייאות במהלך 45 השנים שלי במד"א, אבל אותה לעולם לא אשכח": סיפור הצלת החיים של יעל בת ה-5
בבוקר יום שבת רגיל לחלוטין יעל אתרוג בת ה-5 מצור...
נשיא המדינה יצחק הרצוג בהתייחסות לפגיעה בביתו של השופט סולברג, במסגרת טקס פרס חיים הרצוג לתרומה ייחודית למדינת ישראל
״בבוקר הזה, כשאנו מתכנסים להענקת פרס לזכר אבי, הנשיא השישי...
RISING: הסרט הראשון על המאבק למען הדמוקרטיה בישראל בהקרנת בכורה עולמית בסינמטק ירושלים
הסרט ״RISING: קולות של מאבק ותקווה״ מביא תיעוד נדיר של...
דילוג לתוכן