חוק הירושה קובע כי יורשים על פי דין, רשאים לערוך הסכם פנימי ביניהם בכדי לחלק את העיזבון של המוריש בצורה שונה אשר נקבעה בצו הירושה או בצוואה. לפי סעיף 110 א לחוק הירושה, יש שתי שיטות לחלוקת העיזבון, כאשר השיטה הראשונה היא חלוקה על ידי בית המשפט ואילו השיטה השנייה היא בדרך של הסכם בין יורשים.
מדוע כדאי לחלק את הירושה באמצעות הסכם בין יורשים?
השיקול המרכזי לחלוקת ירושה באמצעות הסכם בין יורשים הוא שיקולי מס. חשוב מאוד להבין כי לאחר שמחלקים את העיזבון של המנוח, אם מחליטים לחלק את העיזבון בדרך שאיננה הסכם, הרי שמדובר על הסדר בין בעלי רכוש ולא על הסכם בין יורשים. כמו כן, לא פעם המנוח מותיר עיזבון גדול אשר כולל נכסים שונים ובכדי למנוע סכסוכים, ויכוחים וכן בעלות משותפת של כמה יורשים על נכס, היורשים יכולים להגיע להסכם ביניהם, כאשר ההסכם יכול גם לאזן פערים בשווי של הנכסים המחולקים ביניהם. כך לדוגמא: אם שלושה אחים קיבלו בירושה דירה, חסכונות בבנק ורכב, הם יכולים לחתום על הסכם בין יורשים לקבוע מי יקבל את הדירה, כיצד לאזן את הפערים באמצעות תשלומי איזון ביניהם או בדרך חוקית אחרת. חשוב לדעת כי הסדר בין יורשים מחייב כי החלוקה המחודשת של העיזבון תתבצע מחדש רק בין היורשים לעצמם, בעוד שבאמצעות הסדרים של הסתלקות מירושה ניתן לחלק גם נתח מהעיזבון למי שאיננו מוגדר כיורש על פי דין או מכוח הצוואה.
כיצד מחלקים בצורה נכונה את הירושה באמצעות הסכם בין יורשים?
כאמור, חלוקת ירושה ללא צוואה עלולה לגרום לא פעם לסכסוכים קשים בין היורשים ובעיקר אם היורשים אם בני משפחה. גם במקרה של חלוקת עיזבון בהתאם לצוואה שהותיר אחריו המנוח, יכולים להיווצר רגשות מעורבים וסכסוכים אשר נוגעים לאופן החלוקה, להסתכלות על נתח גדול יותר שקיבל יורש אחד על פני אחר ועוד. לכן, הסכם בין יורשים מאפשר לחלק את העיזבון בצורה המדויקת שנראית לכולם ושכולם מסכימים עליה, דבר שללא ספק הופך את תהליך חלוקת הירושה לקל יותר עבור היורשים מבחינה רגשית, מונע סכסוכים ועיכובים מיותרים על מאבקים משפטיים ועוד. את חלוקת הירושה בהסכם בין יורשים, לא כדאי לבצע באופן עצמאי וכדאי מאוד לערוך את ההסכם בנוכחות עורך דין צוואות וירושות מקצועי, אשר יסייע לכם לא פעם להגיע להבנות הרלוונטיות ויעניק תוקף משפטי להסכם המדובר.חייגו עכשיו: 077-510-0268