Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility MEKOMONET-->

ריבלסוס: הכל על התרופה לאיזון רמות הסוכר

ריבלסוס: הכל על התרופה לאיזון רמות הסוכר
קרדיט freepik.com

המטרה המרכזית בטיפול הניתן לחולי סוכרת היא לשמור על איזון רמות הסוכר בדם, מה שימנע בפועל את סיבוכי המחלה הקשים. אחת התרופות שפותחו לשם כך היא ריבלסוס, המדמה את פעילותו של הורמון GLP-1 והיחידה שנלקחת בטבליות לבליעה במקום בהזרקה. מאמר זה יתמקד במאפייני התרופה ובנתונים שצריך להכיר לגביה טרם תחילת הטיפול:

קרדיט freepik.com

חשיבות הטיפול התרופתי לחולי סוכרת מסוג 2

החשש המרכזי מתחלואה בסוכרת הינו מפני סיבוכים כמו מחלות נלוות, נכויות ואף תמותה. סוכרת מהווה את אחת הסיבות המרכזיות לתמותה בכל העולם, כאשר ישראל עצמה נחשבת לאחת המדינות המובילות לתמותה כתוצאה מסוכרת, על פי נתוני ה-OECD. במטרה לבלום את החמרת המחלה ולהביא לאיזון יעיל של רמות הסוכר, פותחו מספר תרופות המתפקדות כמווסתות יעילות, ביניהן גם ריבלסוס הניתנת במרשם לחולים רבים.

ריבלסוס – מאפיינים ותכונות לתרופה המוכרת

ריבלסוס (Rybelsus) היא תרופה במרשם רופא, הניתנת כטבליות לבליעה. להבדיל מתרופות אחרות לטיפול בסוכרת סוג 2 כמו מונג\'רו או וויגובי, מדובר בתרופה היחידה שנלקחת בטבליה ולא בזריקה. בשל התוצאות החיוביות שלה במחקרים גם בהשגת הפחתה משמעותית במשקל, ייתכן שיתקבל בהמשך גם אישור להשתמש בריבלסוס לטיפול אפקטיבי בקרב הסובלים מהשמנת יתר. אם יקרה הדבר, ייתכן שהיתרון יישמר הודות לאופן נטילת התרופה על פני תרופות הרזיה אחרות כמו סקסנדה, הניתנות גם הן בזריקה.

כיצד פועלת התרופה?

החומר הפעיל בתרופה נקרא סמגלוטייד (Semaglutide) והוא מאושר לטיפול בחולי סכרת במינון נמוך (0.25-1 מ"ג, בהתאם להנחיית הרופא המטפל). בארה"ב, התקבל בשנת 2019 אישור למינון גבוה יותר (2.4 מ"ג) לצורך טיפול גם בהשמנת יתר, לאחר שמחקרים הראו כי מינון זה לא רק מווסת היטב את רמות הסוכר בדם, אלא גם משפיע לטובה על תחושת השובע וקצב התרוקנות הקיבה ומביא לירידה מהירה במשקל. נכון להיום ריבלסוס אינה מאושרת לשימוש בישראל כתרופה להרזיה וייעודה הוא לטיפול בחולי סוכרת בלבד.

התרופה משתייכת למשפחת "מחקות האינקרטין", המדמה את פעילותו של הורמון בשם GLP-1 המופרש מהמעיים בתגובה לעיכול המזון. הורמון זה מעודד את הפרשת האינסולין ובכך מווסת את רמות הסוכר בדם. מכיוון שהורמון זה נקשר בין היתר לנוירונים באזור ההיפותלמוס במוח, מיוחסת לו השפעה גם בוויסות התיאבון, הכוללת תחושת רעב מופחתת ושובע מוגבר.

על תופעות הלוואי האפשריות

רוב תופעות הלוואי הטיפוסיות מופיעות בצורה מתונה וחולפת, לרוב תוך כמה ימים ועד כמה שבועות. תופעות אלה עשויות להתבטא בשלשולים או עצירות, בחילות והקאות, קשיים בעיכול המזון (גזים, שיהוקים), עייפות, שינויים בחוש הטעם, צרבת ועוד.

כמובן שלא כל המטופלים יחוו את תופעות הלוואי וייתכן שרק אחת מהן תורגש לפרק זמן קצר לכל היותר. ועם זאת, ישנה חשיבות עצומה בפיקוח והמעקב הרפואי הקבוע, שעשוי להפחית ואף למנוע את תופעות הלוואי האפשריות. רופא המתמחה בתחום ידע כיצד להתאים את סוג הטיפול והמינון גם לאורך הטיפול ובכך להביא להשלמת התהליך בצורה משביעה רצון ולהימנע מנטישת המטופלים באמצע הדרך.

ועוד כמה נתונים לסיכום שכדאי להכיר

רבלסוס איננה תרופה הכלולה בסל הבריאות ולכן יש להשיג אותה בייבוא אישי, דרך טופס 29ג' של משרד הבריאות ובכפוף למרשם מיוחד מהרופא המטפל. פרק הזמן שבו תינתן התרופה תלוי בקביעה הרפואית לאור נתוני המעקב והנסיבות הבריאותיות של כל מטופל ולכן יש לעבור את הטיפול בליווי רופא מומחה בלבד.

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
צוואה הדדית- מה חשוב לדעת
כאשר אדם מגיע לגיל מבוגר, הוא מתחיל לעכל את העובדה...
תכנון נכון מבטיח עתיד מאושר!
ההחלטה מה לעשות עם הפנסיה שלכם יכולה להיות אחת ההחלטות...
הורידו עומס מבלי להתפשר על איכות- הזמינו מפעיל ליום הולדת לילדים
יש הרבה חלקים נעימים כשזה מגיע לתכנון מסיבת יום הולדת...
הצלחה באכלוס פרויקט קריית היובל של אשטרום מגורים להשכרה ארוכת טווח בירושלים
בזמן קצר מאד הושכרו כ 350 דירות מתוך 396 דירות...
מרפאה וטרינרית היא הרבה יותר מחיסונים בלבד
טיפולים רבים שמקבלים היום במרפאה וטרינרית הפכו אותה למרכז רפואי...
חדשנות בשילוב נוחות
ישיבה ממושכת עלולה לגרום לאי נוחות, כאבי גב ואפילו פריצות...
איך למנוע סכסוכי ירושה?
סדרת הטלוויזיה "יורשים" זכתה בשורה ארוכה של פרסים, וגם באהבת...
איך לעבור דירה ולהישאר בחיים
מעבר דירה יכול להיות תהליך מרגש אבל באותה נשימה גם...
מה חשוב לדעת על שירותי ענן לעסק?
למרות שאתם אוהבים טכנולוגיה, העסק שלכם תקוע מאחור? לא ברור...
אלכוהול, גמילה, ומה שביניהם
אלכוהוליזם כבר מזמן אינו מושג נידח בחיי האנושות, ב2023 אנחנו...