השבוע התקיים בירושלים כנס ציבורי בהשתתפות עשרות מתושבי העיר תחת הכותרת "חינוך בירושלים – אבני היסוד של המחר". בכנס, שהתקיים בבית הכנסת "ידידיה" שבשכונת בקעה, נאמו יו"ר האופוזיציה העירונית ניר ברקת, יו"ר וועדת החינוך של הכנסת ח"כ הרב מיכאל מלכיאור ונשיאת מכללת "הדסה" פרופ' נאווה בן צבי.
ניר ברקת, סיפר כי החשיפה לחוליים של מערכת החינוך, היא שמשכה אותו לחיים הציבוריים. ברקת חשף נתונים עגומים על מצב החינוך בעיר כגון ההשקעה הנמוכה של העירייה בכל תלמיד בהשוואה לערים אחרות, והעובדה כי רק שני אחוזים מהתלמידים בעיר זוכים לארוחות חמות לעומת 40 אחוזים בממוצע בערים אחרות בעלות חתך סוציו-אקונומי דומה.
ברקת אמר כי "החינוך מרחיק אנשים מירושלים במקום למשוך אותם אליה" ופירט שורת צעדים נדרשת לשיפור בתחום החינוך בעיר ובהם: פתיחת סניפים נוספים לבתי ספר המצליחים בעיר במטרה לאפשר גם לתושבי השכונות החלשות להינות מהם, הגדלת האטרקטיביות של בתי ספר חלשים ע"י יצירת ייחודיות בית ספרית, תמרוץ ויצירת אתגרים למנהלים מצליחים והסרת הביורוקרטיה המונעת מתושבי העיר לבחור את בתי ספר בהם ילמדו ילדיהם, במטרה להעמיק את שוויון ההזדמנויות.
ברקת סיפר כי בכל פעם שהוא מגיע לדיונים בוועדת החינוך של הכנסת, הוא מגלה כי עיריית ירושלים מתעלמת מהם: "עיריית ירושלים לא רואה לנכון להשקיע בתחום החינוך, להתעניין ולהשפיע על החקיקה בנושא. אם לא מנהלים ודוחפים את הדברים, הם לא יקרו מאליהם", אמר. "לפני מספר שבועות פגשתי קבוצת מנהלים שסיפרו לי שנפגשו עם לופוליאנסקי והציגו בפניו נתונים קשים על מצב החינוך הממלכתי והממלכתי דתי בעיר ועל הירידה בכמות התלמידים כתוצאה מעזיבתם של התושבים למחוזות אחרים. במקום לומר כי יש להתמודד עם אתגר שיפור איכות החינוך בעיר, תשובתו של לופוליאנסקי הייתה שיש לעשות יותר ילדים".
חה"כ מלכיאור, המכהן כיו"ר ועדת החינוך של הכנסת, דיבר על הפערים בתחום החינוך באוכלוסייה הירושלמית. "החרדים משקיעים בחינוך יותר מאשר בכל תחום אחר, ולכן רשת החינוך שלהם גדלה במהירות עצומה. בתוך שנים ספורות יהיה החינוך הממלכתי והממלכתי-דתי, מיעוט בירושלים". חה"כ מלכיאור ציין כי לצערו עיריית ירושלים בוחרת להתעלם מדיונים הרבים בוועדת החינוך של הכנסת העוסקים בחינוך בירושלים, ובכך הופכת לעיר היחידה בארץ שמתעלמת מדיוני הכנסת. "ברקת הוא היחיד המגיע בעקביות לכל ישיבה", אמר.
חה"כ מלכיאור הוסיף כי "לפני עשרים שנה היה החינוך היהודי בארץ הסיבה המרכזית לעלייה ארצה ממדינות המערב, אולם היום החינוך בארץ הוא הסיבה המרכזית לירידה מכאן". בהמשך הערב דיברה אחת הנשים בקהל וסיפרה כי היא עצמה עלתה ארצה מארה"ב וכיום היא שוקלת לחזור לשם בשל רמת בתי הספר בו לומדים ילדיה.
נשיאת מכללת הדסה, פרופ' נאווה בן צבי, דיברה על חשיבותה של ההשקעה בתחום חינוך וסיפרה על פעילויות מכללת הדסה. בן צבי אמרה כי יש לגבש אופן ראיה חדש של כל נושא החינוך ולהתייחס לתהליך כולו: מגן הילדים ועד לאוניברסיטה כמכלול אחד. "לפני שמכינים תוכניות ומגייסים משאבים, עלינו לבצע חשיבה מחודשת לתחום כולו". בן צבי העלתה על נס את חשיבות החינוך הטכנולוגי וקראה לנוכחים להרתם ולקחת חלק בפרויקטים שונים בתחום החינוך.