המעבדה כוללת תשתיות חישוב מתקדמות וצפויה לשמש מאות סטודנטים בפרויקטים בתחומי למידת מכונה, סייבר ועיבוד נתונים.
במסגרת ביקור הנהלת המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) והוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת), נחנכה השבוע מעבדת תוכנה ובינה מלאכותית חדשה במכללת עזריאלי להנדסה בירושלים.
המעבדה החדשה מהווה מרכז פעילות מרכזי לסטודנטים להנדסת תוכנה ומדעי המחשב, ומשלבת סביבת עבודה פיזית מתקדמת עם תשתיות חישוב עתירות ביצועים. מדובר במתחם שתוכנן במיוחד עבור עבודה ממושכת של סטודנטים, הן באופן עצמאי והן בצוותים, כחלק מהדרישות האקדמיות והיישומיות של תחומי התוכנה.
בבסיס המעבדה עומד קלאסטר מחשוב (HPC – High Performance Computing) הכולל עשרות שרתים מרובי מעבדים וכרטיסים גרפיים (GPU), לצד מערכות אחסון בנפחים גבוהים. תשתית זו מאפשרת הרצה ואימון של מודלים מתקדמים בלמידת מכונה ובינה מלאכותית – תחומים שבעבר לא היו נגישים בהיקף כזה במסגרת לימודי התואר.
במעבדה מתקיימת עבודה על פרויקטים בחזית הטכנולוגיה, בהם מודלי שפה, עיבוד תמונה, ביומטריה, יישומים רפואיים, אבטחת מידע והצפנה. לצד זאת, היא משמשת גם לקיום קורסים מתקדמים וסדנאות ייעודיות הדורשות סביבת מחשוב ייעודית ומאובטחת.
תכנון המעבדה נשען על הצרכים המשתנים של הסטודנטים בשנים האחרונות, עם דגש על למידה שיתופית ועבודה על פרויקטים. המתחם כולל מגוון חללי עבודה החל מכיתות מחשבים ועד חדרים קטנים לעבודה קבוצתית וכן אזורים המאפשרים למידה בלתי פורמלית ושיתופי פעולה בין סטודנטים.
לדברי ד"ר מרים אללוף, אחראית אקדמית על המעבדה וחברת סגל במחלקה להנדסת תוכנה, המעבדה מהווה "לב העשייה האקדמית" של הסטודנטים בתחומים אלו, ומאפשרת חיבור ישיר בין לימודים תיאורטיים לבין יישומים מעשיים ברמה הנדרשת בתעשייה ובמחקר. "המעבדה החדשה מחליפה מעבדה קודמת שפעלה מאז 2012 ואשר לא התאימה עוד להיקף הפעילות ולצרכים הטכנולוגיים העדכניים. ההחלטה להקים מתחם חדש נבעה מהצורך להרחיב את יכולות החישוב, לשפר את תנאי העבודה וליצור סביבת למידה מודרנית ומותאמת", היא מציינת.
בטקס החנוכה השתתפו יו"ר ות"ת פרופ' עמי מויאל ובכירים נוספים מהמל"ג/ות"ת לצד הנהלת המכללה בראשות נשיאת המכללה פרופ' תמר רז נחום ועו"ד עמית פרסיקו מנכ"ל המכללה וסגן הנשיאה, דקנית בית הספר להנדסת תוכנה וחשמל, פרופ' רחל בן אליהו זהרי, ראש המחלקה להנדסת תוכנה ד"ר ניסים הראל, והאחראית האקדמית על המעבדה, ד"ר מרים אללוף.
פרופ' תמר רז נחום, נשיאת המכללה: "המעבדה החדשה משקפת את השינוי שחל באופן שבו לומדים ומפתחים כיום תוכנה ומדעי המחשב. הסטודנטים נדרשים להתנסות מעשית אינטנסיבית, לעבודה בצוותים והתמודדות עם בעיות מורכבות, ולכן סביבת הלמידה חייבת לתמוך בכך. התשתיות שהוקמו כאן מאפשרות עבודה על פרויקטים מתקדמים שלא ניתן היה לבצע בעבר במסגרת הלימודים, ומהוות מרכיב מרכזי בהכשרת הסטודנטים לעולם הטכנולוגי העדכני."
פרופ' עמי מויאל, יו"ר ות"ת: "המעבדה החדשה שחנכנו היום במכללת עזריאלי, היא ביטוי מובהק לחזון, חדשנות וידע. בעולם שבו קצבי השינוי בתעשייה מהירים מתמיד, תפקידנו באקדמיה הוא לצמצם את הפער ולהתאים את ההכשרה לצרכי החברה והשוק המשתנים. כדי להוביל בתחום הבינה המלאכותית נדרש שילוב של הון אנושי מיומן, מאגרי נתונים ותשתיות מחשוב חזקות (HPC) – וזה בדיוק מה שהוקם כאן. מעבר לטכנולוגיה המתקדמת, התרשמתי מהאווירה המשפחתית והחמה במכללה, שיוצרת סביבת למידה אידיאלית. אני בטוח שהמעבדה תאפשר לסטודנטים ולסגל לפרוץ דרך ולהגיע מוכנים לאתגרים שמחכים בחוץ".
עמית פרסיקו, מנכ"ל המכללה מוסיף: "עולם הטכנולוגיה מתקדם בקצב מואץ, והמעבדה הזו היא המענה שלנו לפיתוח הדור הבא של הטכנולוגיה. באמצעותה יוכלו הסטודנטים שלנו לעסוק בפרויקטים בחזית הטכנולוגיה – מלמידת מכונה ו-GenAI, ועד יישומים ברפואה, ביומטריה, עיבוד תמונה, מודלי שפה, אבטחת מידע והצפנה. החיבור ההדוק שלנו עם התעשיה מאפשר לנו לדעת מה השוק צריך, ולהביא את הסטודנטים שלנו אליו כשהם מוכנים ומנוסים בפעילות שנדיר למצוא בשלב זה באקדמיה".
