קבורה בבית קברות דתי מתבצעת על פי התקנות של חברת קדישא. אתם רשאים לבחור בעצמכם כיתוב על מצבה שתואם את תכונות האופי של הנפטר ואת המורשת שלו. התקנות אינן אחידות בין כל בתי הקברות, קיימים בתי עלמין בהם לא ניתן יהיה להתקין מצבות עם מאפיינים מסוימים כמו חריטת דיוקן או כיתוב בשפה לועזית. על מנת להתאים את המצבה לנהלים של בית העלמין חשוב ללמוד מראש את התקנות וללוות את התהליך עם קבלן מצבות מנוסה. בבתי קברות צבאיים יש דרישה לשמור על מראה אחיד עם דגש על סוג האבן, מידות, כיתוב קבוע מראש.
אלמנטים עיצוביים למצבות
פרט לכיתוב אפשר וכדאי להעביר מסרים גם באמצעות אלמנטים של עיצוב. פיסול באבן מביע את האישיות המיוחדת של הנפטר, את הגעגועים ואת התחושות שלכם. אם אתם מבקשים להביע כאב לצד צמיחה או חיבור אל הטבע ניתן להוסיף פסל של עץ, איור של אלמנט שהמנוח אהב במיוחד או מאפיין אותו יהפוך את המצבה לאישית יותר.
כיתוב סטנדרטי על מצבות
- האותיות פ"נ (פה נטמן) או פ"ט (פה טמון)
- שם מלא של הנפטר
- שמות ההורים
- תאריך פטירה
- תיאור אישי קצר
- הכיתוב ת.נ.צ.ב.ה (תהא נשמתו צרורה בצרור החיים)
את הכיתוב על המצבה קובעים על פי העדפה אישית או מנהגים. יש שנוהגים לציין רק תאריך עברי בעוד אחרים מציינים גם תאריך עברי וגם תאריך לועזי. כמו כן, יש כאלו שמעדיפים שלא להוסיף תארים למנוח או לציין דברים לא מדויקים. תיאור הנפטר הוא המקום בו אתם מביעים את הרגש שלכם ואת המורשת של המנוח. רבים בוחרים לשלב פסוקים מתוך כתבי הקודש בכיתוב על המצבה. בחירה פופולרית נוספת היא תיאור של הנפטר עם ראשי תיבות של שמו הפרטי.
כיתוב על מצבות לגבר מול כיתוב על מצבות לאישה
עבור גברים נהוג לבחור כיתוב על מצבה שמתאר את טיב האדם עם תוספת של ציטוט מקראי שמתאר סגולות טובות שמזוהות עם המנוח. נהוג לציין גם בנו של מי הוא היה, בעלה של מי, אביהם של מי ועוד. כיתוב על מצבה עבור אישה יכלול גם כן פסוק מקראי שמפאר אותה ומתאר את הסגולות הטובות שהיו לה. גם במצבות של נשים נהוג לפרט את שמות ההורים (בת של מי היא הייתה), אמם של מי, אשתו האהובה של וכן הלאה. יש לכם שאלות לגבי בניית מצבות? מתלבטים לגבי סוג האבן או הכיתוב? חייגו אל חברת אבנים למענה מקצועי, אנושי ומהיר, מבחר סלעים טבעיים, עיצוב מצבות מיוחדות, פיסול באבן.