השתמטות היא אחד המונחים המדוברים ביותר בתקופה האחרונה. על ההיבטים הערכיים של שירות בצה"ל אפשר לקיים דיונים רבים ומורכבים, ובמקביל כדאי להתייחס גם לסוגיה המשפטית. כאן בעמוד תמצאו הסברים מפורטים לגבי העונשים האפשריים על עבירה זו, וגם ביחס לדרכים לקבל פטור משירות מילואים בהתאם לנסיבותיו האישיות של כל חייל.
איך מוגדרת השתמטות?
קודם כל כדאי להבחין בין אי שירות בצבא, בין אם סדיר ובין אם מילואים, לבין השתמטות. יש לא מעט מלש"בים ומלש"ביות שלא מגיעים לצבא והם לא נחשבים ל"משתמטים". הסיבה היא שהם קיבלו פטור כדין – מטעמי מצפון, מטעמי אמונה דתית, עקב בעיה פיזית או נפשית ויש עוד דרכים לקבל פטור. באופן דומה גם פטור חוקי משירות מילואים אינו "השתמטות".
מהי כן השתמטות מצה"ל? העדרות משירות צבאי שלא ברשות, או שמא התחזות או זיוף מסמכים או התנהלות כלשהי לטובת קבלת פטור משירות צבאי.
פטורים משירות מילואים פעיל – מהם תנאיו?
פטור משירות מילואים ניתן לכל אישה מרגע שנכנסה להריון ו/או התחתנה (כאשר הפטור לעיתים תלוי דרגה ונסיבות אישיות). כמו כן פטורים משירות מילואים גברים ונשים שלאחר השחרור מצה"ל מתגלה אצלם בעיה רפואית, פיזית או נפשית, אשר מונעת מהם למלא את המשימות הצבאיות השונות.
סעיף נוסף בחוק השירות הצבאי שלפיו ניתן לקבל פטור ממילואים הוא אמונה דתית ואורח חיים שלא משתלב עם השירות. כמו כן ניתן לבקש פטור מטעמי מצפון, גם לאחר שירות צבאי מלא.
להתנהל לפי החוק
כפי שניתן לראות, החוק מקנה לכל מי שלא יכול או יכולה לשרת בצבא, בסדיר או במילואים, דרכים שונות לקבל פטור. ניסיון לפעול בניגוד לחוק פירושו השתמטות, ובחלק מהמקרים אי התייצבות גם תוגדר כעריקות ועלולה להוביל לעונשים קשים. בהתאם מומלץ לפעול לפי החוק, ועוד המלצה היא להיעזר בידע ובניסיון של איש מקצוע מתאים. עו"ד ליאור אשר הוא עורך דין מומחה לענייני צבא אשר פועל מתוך מחויבות אמיתית לסייע לכל לקוחותיו, ובשקיפות מלאה.