אבחון דידקטי הוא סט של טכניקות בקרה והערכה אותן עורכת מאבחנת דידקטית, שמטרתן לפתור בעיות של ייעול התהליך החינוכי, כמו גם שיפור תוכניות חינוכיות ושיטות לימוד והתאמתן לתלמיד בהתאם לקשיים שלו. אבחון דידקטי הוא מרכיב חשוב של יישום תהליכי הוראה וחינוך המחייב הערכה, ניתוח והשוואה של תוצאות לימודיות אלו. הטמעת החומר החינוכי בתלמידים תלויה באופן ישיר ברמת ההתפתחות הקוגניטיבית והאישית הנוכחית שלהם, וכן נקבעת על פי מידת הבשלות של הפעילות הנפשית של התלמידים.
איך יודעים שצריך לגשת לאבחון?
למורה המודרני, להורים ולאנשי המקצוע כיום יש מודעות רבה יותר למכלול הבעיות שהתלמידים יכולים להתמודד איתן. אבחון פסיכודידקטי הוא הליך המורכב מחלק דידקטי וחלק פסיכולוגי. החלק דידקטי מאפשר לנו לקבוע את רמת גיבוש האישיות של התלמיד ואת ביטוי האינדיבידואליות שלו (מהלך ההתפתחות). זה מאפשר להתאים כל הזמן את התהליך החינוכי ולשפר את דרכי העבודה עם הילדים. החלק הפסיכולוגי מספק מידע על היבטים שונים של נפש האדם.
אם אינכם בטוחים אם הילד או המתבגר שלכם דורשים הערכה ואבחון, תוכלו להיעזר בשאלות הבאות:
- עבור ילדכם, נראה שהחיים מאתגרים יותר ממה שאתם צופים?
- האם ילדכם חווה קשיים לימודיים ותחושות תסכול?
- האם אתהם חווים קשיים ביחסים של ילדכם עם בני גילו ומשפחתו?
- האם אתם מגלים שאתם ממציאים מספר מוגזם של תירוצים להתנהגות של ילדכם?
אם עניתם "כן" לאחת מהשאלות הבאות, אבחון פסיכודידקטי יסודי יעזור לכם להבין את הבעיות הבסיסיות ולבסס דרך טיפול פרודוקטיבית יותר.
אילו סוגי אבחונים זמינים עבורכם במכון תושיה?
הערכות פסיכולוגיות, פסיכו-דידקטיות והתפתחותיות הן בין קטגוריות האבחונים הרבות הנערכות לילדים ובני נוער במכון.
האבחונים הפסיכו-דידקטיים הקלאסיים נכללים בהערכה נוירופסיכולוגית, אך הם כוללים גם היבטים תפקודיים אחרים החיוניים להבנת מערך הכוחות והמגבלות המלא של הילד. זוהי השיטה המקיפה והמדויקת ביותר לאבחון ADD/ADHD, קשיי תפקוד מנהלים, אוטיזם, לקויות למידה, חרדות, כולל הפרעה טורדנית כפייתית (OCD), דיכאון ועוד קשיים התפתחותיים, רגשיים, אישיותיים, אינטלקטואליים ואקדמיים.
את הטיפול מתאימים באופן אורגני מתוך הבנה של החוזקות והחולשות שמזוהות במהלך הערכה זו. הפעולה הקריטית ביותר שניתן לנקוט היא לערוך הערכה מקיפה רשמית על מנת לקבוע אילו התערבויות נחוצות, האם ניתן להסתפק בהתאמות לימודיות בלבד, בתור תוספת זמן במהלך בחינות, הצמדת סייעת אישית, התאמת תוכנית שילוב או אפילו טיפול תרופתי. אם אתם רואים כי לילדכם יש קשיים לימודיים או חברתיים ניכרים, ניתן לגשת למכון תושיה לביצוע האבחון המתאים בהתאם לקשיים של הילד שלכם.