ברקת חשף בכנסת: מדיניות תכנונית חדשה לאיזורים רווים בעבירות בניה

ברקת חשף בכנסת: מדיניות תכנונית חדשה לאיזורים רווים בעבירות בניה

 

ראש העיר ירושלים, ניר ברקת, חשף היום בדיון בוועדת החוקה של הכנסת, מדיניות חדשה שגיבש להתמודדות עם איזורים שונים בעיר בהם ישנן עבירות בניה רבות, כגון גן המלך והכפר סילוואן, אשר משמשות כ"מקרה בוחן" למדיניות החדשה. 

מטרת המדיניות החדשה היא לצמצם את הפערים הגדולים בין התכנון הקיים לבין המציאות הקיימת בשטח ולעודד את התנהגות הציבור לפעול במסגרת החוק והסדר הציבורי. כך במסגרת התוכנית יוסדרו ויוכשרו ככל הניתן עבירות בנייה אשר יהיה ניתן מבחינה תכנונית להכשירן, ומאידך תינקט יד קשה של ענישה בהתאם לדין לעבירות בניה חדשות. 

ראש העיר הנחה את הגורמים העירוניים לפעול לתכנון מחודש של מתחמים, לשיפור משמעותי בשרותי הרישוי וההסדרה, להתאמת מדיניות האכיפה ולשילובה במדיניות הכוללת, כולל מתן אפשרות ושהות להסדרה של עבירות שעל בסיס המדיניות התכנון החדשה ניתן להסדיר וכן העמקת האכיפה בעבירות בנייה חדשות.

 יש לציין כי בשנת 2009 ביצעה העירייה 112 צווי הריסה 49 במערב העיר ו63 במזרחה ללא הבדל דת, גזע, מין או איזור גיאוגרפי בעיר, אולם העירייה סבורה כי הפיתרון איננו רק בענישה אלא גם בהסדרה תכנונית.  מרבית עבירות הבניה הן "ירושה" מהעבר, בעוד כיום יש גידול משמעותי בהתחלות הבניה החוקיות. 

על פי המדיניות החדשה, נדרשים העירייה והגורמים השונים להפעיל שיקול דעת במימוש צווי הריסה באזורים הנמצאים בתהליך שינוי בתכנון ובמיוחד אם מסתמן שמהות העבירה יכולה להשתנות כתוצאה ממדיניות התכנון החדשה. העירייה פועלת לתיאום המדיניות החדשה בין כלל גורמי הממשל ולחיפוש שביל הזהב בין להיות צודק לחכם ופועלת בנושא מול המשטרה, הפרקליטות הממשלה והכנסת. ראש העיר סבור כי בירושלים, לאור רגישויות כה רבות הברורות לכולם, לעתים יש לשכלל את כל הנתונים ולפעול בכלל המישורים במטרה לעודד התנהגות חוקית של התושבים תוך מחשבה לטווח ארוך. 

כך למשל באיזור "גן המלך" קיימים כיום כ-43 מבנים אשר לגביהם ישנם צווי הריסה בתוקף ושאר הבתים נמצאים בהליכים משפטיים. עיריית ירושלים מקדמת תוכנית חדשה למתחם אשר מטרתה מצד אחד לשמור על העמק ומאידך להביא לפיתוחו, למצוא פתרונות לחלק מהבתים הקיימים בפועל בשטח, תוך פיתוח האזור כולו הן לתיירות, הן למסחר והן לפתרונות דיור. התוכנית נמצאת בשלבים מתקדמים של תכנון ותוצג עם השלמתה לדיון בוועדות המקומית והמחוזית לתכנון ולבניה כמתחייב. 

כך למשל באיזור המורדות המערביים של הכפר סילואן קיימים כ-71 מבנים אשר לגביהם ישנם צווי הריסה בתוקף, מתוכם רק בארבעה מקרים חורגים הבניינים הקיימים מארבע קומות. על פי מדיניות התכנון החדשה של העירייה, האזור מסומן כאזור מגורים עד 4 קומות (במקום 2 קומות בלבד שניתן היה לקבל עד שנת 2009),  דבר המאפשר הגשת תוכניות נקודתיות בתחום זה בהן ניתן להציע בניינים חדשים עד 4 קומות. התוספות שמציעה התוכנית באזור זה משמעותה הגדלה משמעותית ביותר של מספר הקומות ואחוזי הבנייה ביחס לתוכנית המאושרת,  מציאת פתרונות רבים לתוספת יחידות דיור באזור ומענה למצוקה הקיימת, ובפועל  הכשרה תיאורטית של אחוז ניכר מעבירות הבניה. 

בנוסף למדיניות התכנונית החדשה, פועלת העירייה לקיצור משמעותי של השירות העירוני לתושבים, דבר שיאפשר את בחירת הנתיב החוקי על פני הבלתי חוקי תוך הסדרה דרמטית ותקדימית. העירייה תבחן את הצלחת הפעולה באזור זה כבסיס להרחבה גם לאזורים אחרים.

 

 

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
"התמונה הגדולה"-תערוכת יחיד לאמן הלל בזק פתיחה חגיגית : יום שישי ה31.7.2026 בשעה 11:00
אוצרת: ד"ר בת שבע גולדמן-אידה אוצרת תיאטרון ירושלים מבואת תיאטרון ירושלים רח' מרכוס 20, ירושלים הלל...
״במפגשים האלה אני מקבלת כוח ותחושה של שפיות״: נשות משפחות השכול והטרור נפגשו ליום של חיבור והעצמה
אתמול התקיים יום העיון השנתי לנשים של עמותת "משפחה אחת",...
האם ירושלים עוברת "תל אביביזציה"?
יש מי שזוכר את ירושלים אחרת. עיר של שכונות עם...
קסם ביער חוויה אינטראקטיבית לכל המשפחה המשלבת קסמים, חידות, מופעי רחוב, תיבות בריחה, סדנאות ומופע אשליות מרהיב בלב הטבע של הגן הבוטני בגבעת רם
הקיץ הזה מזמינות עיריית ירושלים, הקרן לירושלים והגן הבוטני האוניברסיטאי...
הזוכים בתחרויות של פסטיבל הקולנוע ירושלים ה־43
הזוכים הגדולים בתחרויות הישראליות: לאן لوين אני ניו תמצאו אותי, טוב?   הזוכים המרכזיים בתחרויות...
התקשרה בגלל לחצן מצוקה תקול - ערנות המוקדנית ביד שרה הובילה לאבחון דלקת ריאות ולהחלפת הטיפול
שיחת שירות שגרתית של מוקד החירום רפואי ביד שרה הפכה...
רעיית נשיא המדינה השתתפה בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט
רעיית נשיא המדינה מיכל הרצוג, נאמה הבוקר, יום רביעי, א׳...
נפרדים מחובש רפואת חירום ומתרים דם מתנדב במד"א דוד הירש גורליק ז"ל: "בכל מקום שאליו הגיע הוא הקרין טוב לב, ענווה ורצון לעזור"
מגן דוד אדום מרכין ראש עם פטירתו בטרם עת של...
לאור ההצלחה הגדולה ודרישת הקהל פסטיבל הלוטוס ותרבות הודו בגן הבוטני בירושלים ממשיך לשבוע נוסף ימים חמישי–שבת | 16–18 ביולי
למעלה מ10,000 מבקרים מכל רחבי הארץ כבר הגיעו במהלך השבועות...
מהמעבדה לתעשייה: למעלה מ-110 חוקרים, אנשי תעשייה ובכירי מערכת הבריאות השתתפו בכנס המחקר היישומי הראשון של מכללת עזריאלי להנדסה בירושלים
פרופ' תמר רז נחום: "המכללה הקצתה בעשור האחרון מעל 28...
דילוג לתוכן