כל הורה כמעט רוצה להיות מעורב בגידול ילדיו גם אחרי הגירושין. לכאורה זוהי זכות אוטומטית, אולם בפועל מדובר בסוגיה מורכבת שעלולה להוביל למפח נפש מתמשך. עו"ד משה שעל, בעל ניסיון של שנים רבות בליווי תהליכי גירושין, מסביר כיצד לממש זכות חשובה זו באופן אופטימלי.
מהי בעצם משמורת משותפת?
משמורת משותפת הינה הסדר לפיו האחריות על גידול הילדים נחלקת בין ההורים לאחר הגירושין באופן השוויוני ביותר האפשרי. בדרך זו גם האב וגם האם יכולים להיות מעורבים בחיי ילדיהם ולגדל אותם בהתאם לתפישת עולמם.
מה קובע החוק בנושא?
על-פי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, כשאין הסכמה בין ההורים, אופי המשמורת וזמני השהות ייקבעו על-ידי ערכאה שיפוטית. סעיף 25 בחוק זה קובע גם כי "ילדים עד גיל 6 יהיו אצל אמם אם אין סיבות מיוחדות להורות אחרת". תפיסה זו עמדה במוקד דיון ציבורי ער, שבא לידי ביטוי בין השאר בהקמתה של ועדה מיוחדת. הוועדה שבראשה עמד פרופ' דן שניט המליצה לשנות את הסעיף הנ"ל, כך שתבוטל ההעדפה האוטומטית לאם. בין הקריטריונים שהוצעו ע"י ועדת שניט: הצרכים ההתפתחותיים של כל ילד, רצונו (בהתאם לגיל כמובן), זכותם של ילדים לקשר משמעותי עם שני ההורים והכישורים של האב והאם להעניק לו קשר שכזה. יש לציין כי החוק עדיין לא שונה, אולם להמלצות הוועדה השפעה בלתי מבוטלת על הפסיקה בתיקי גירושין רבים.
האם משמורת משותפת פירושה זמני שהות שוויוניים לחלוטין?
לא בהכרח. משמורת משותפת פירושה ביטול ההיררכיה בין ההורים כך לשניהם יהיה מעמד שווה. החלוקה בפועל של זמני השהות לא חייבת להיות 50-50, אם כי מטבע הדברים במרבית המקרים ייקבע הסדר שמאפשר הן לאב והן לאם להביא לידי ביטוי את המחויבות שלהם להורות משמעותית.
האם טיב היחסים בין ההורים משפיע על קביעת המשמורת?
בעבר נהוג היה לחשוב שרק מערכת יחסים חמימה וקרובה למרות הגירושין מאפשרת משמורת משותפת. כיום התפישה המקובלת היא שתקשורת פונקציונלית מספיקה כדי ליצור את שיתוף הפעולה הדרוש. בכל מקרה מומלץ לעגן בהסכם הגירושין את האופן המדויק שבו מחולקים ימי השבוע בין האב לאם, וכן ליצור מנגנון למציאת פתרונות לשינויים בלו"ז של הילדים או של אחד ההורים.
כיצד משפיעה המשמורת על גובה המזונות לילדים?
משמורת משותפת לכשעצמה היא בעיקר מונח הצהרתי, שמשפיע למשל על היכולת לבחור מסגרות חינוכיות לילדים. זמני השהות עשויים להשפיע על גובה דמי המזונות, ובפרט עבור ילדים בני 6 ומעלה. יחד עם זאת מומלץ לא לייחס לשיקול הכלכלי משקל רב מדי.
כיצד מתנהל התהליך לקביעת המשמורת וזמני השהות?
כשמגיע אליי לקוח, או לקוחה כמובן, הפעולה הראשונה והחשובה מכולן היא להקשיב להם – על-מנת להבין מהי ההורות הנכונה מבחינתם. ישנם כאלה שמבקשים לעשות הכל כדי לא להגיע למצב של "הורות נחותה", ויש גם מי שמעדיפים שההורה השני יהיה משמורן ראשי. גם לגבי אופן חלוקת זמני השהות ישנם רצונות שונים וכולם לגיטימיים לחלוטין בעיניי. בשלב הבא אני מתווה את האסטרטגיה המשפטית המדויקת ומשתף את האדם שמולי בכל מה שצפוי לקרות. דגש משמעותי הוא לא להקשיב לעצות של מי שאינו מומחה בתחום הספציפי של דיני משפחה וגירושין. בחלק גדול מאוד מהמקרים ישנם סביב האדם שמתגרש יועצים רבים, שכוונותיהם כמובן טובות, אבל רק עורך דין מומחה לדיני משפחה באופן ספציפי עם ניסיון – יכול להוביל את התהליך באופן הנכון ביותר ולהבטיח את התוצאות הרצויות.