תערוכה חדשה לאמנית גבריאלה קליין בגן הבוטני בירושלים

תערוכה חדשה לאמנית גבריאלה קליין בגן הבוטני בירושלים
צילום: גבריאלה קליין

כוריאוגרפיה של טבע, חלומות, תקריבים ואלגוריות רוחשת בבסיס התערוכה "NOON" (צהרים) של האמנית גבריאלה קליין. התערוכה עוסקת בפער בין מה שאנו רואים ובין מה שאנו יודעים ומגדירים, בין חוויית ההתבוננות האינטואיטיבית, הראשונית והפשוטה ובין חוויית העיבוד המערבת מיון וקטלוג של חלקיקי העולם לקופסאות קטנות של מונחים והגדרות. העבודות בתערוכה הן ביטוי להתבוננות בכוחו של הזמן לשנות את פני השטח.

נקודת המוצא של התערוכה היא זיכרון של רגע בזמן האישי. קליין, כנערה צעירה, שרועה על מיטתה, רגליה חשופות, וקרני האור והצללים, הבוקעים בשעת צוהריים מחלון חדרה, מלטפים את עורה החשוף, משוטטים עליו, כשהיא בוהה בצורות ובמחול האור הנרשם ונעלם. רגעי ההתבוננות והבהייה של קליין הנערה בכתמי האור המשתנים וחולפים מוצאים את ביטויים בציורי הצבע, ציורי הקיר, הדפסי המשי והקולאז'ים של קליין האישה, האמנית, המוצגים בתערוכה. בעבודותיה משתמשת קליין בפרקטיקות סוריאליסטיות.

היא מתקרבת בהגזמה אל מושאי הציור, ובכך מרחיקה אותם ממהותם הבסיסית, הופכת אותם לכתמים וצורות שהופשטו מצורתם, ממשמעותם ומהגדרתם המילולית. כך למשל הדפס של עניבות הופך תחת ידיה לצמח מטפס, לכד, לשושנה.

פרח הספלול, המופיע בציורי הקיר ומצוי בחממה הטרופית הנושקת לחלל הגלריה, הוא "פרח מלכודת", שצורתו המיוחדת מותאמת ללכידת חרקים.

החרק, שנמשך אל הפרח, נבלע אל תוך התעלה המובילה אל אברי הרבייה של הפרח, שם הוא מתמלא באבקנים, ולאחר יציאתו מפיץ אותם לכל עבר. צורת הפרח המיוחדת זכתה לכינוי Dutchman's Pipe (מקטרת ההולנדי) ולכינויים אחרים הרומזים לדמיון בין הפרח לאיבר המין הנקבי.

'עבודות הציור שלי נשענות על מסורת ציור המתבונן בעולם. נושא עבודותיי נמצא בסביבתי המיידית, בחיי היום יום—גופי, ביתי ובני משפחתי. הפרספקטיבה בה המוכר הופך ללא מוכר מחולל את המסתורי ו"האלביתי" שאני מבקשת שיהיה נוכח בציור הסופי' מספרת קליין.

צילום: גבריאלה קליין

לצד התערוכה מוקרן הסרט הניסיוני הקצר Meshes Of the Afternoon"" מאת קולנוענית האוונגארד מאיה דרן (אותו ביימה יחד עם בן זוגה אלכסנדר הקנשמיד ב-1943), המתאר דמות אישה הלכודה בין חלום ומציאות בדומה לחרק הלכוד בפרח הספלול. בתחילת הסרט מפציעה זרוע נשית מסתורית מאי שם אל תןך הפריים, חוצה אותו לשניים ומניחה פרח על שביל המוביל אל הלא נודע. הפרח ומשמעויותיו הסימבוליות הוא מוטיב חוזר בעבודותיהן של שתי האמניות, וכמוהו גם היד המושטת כמו מנותקת מהגוף. עבודותיהן של קליין ושל דרן מתאפיינות בתחושת זמן חלומי ומצועף ובמבט נשי על הסימנים שמותיר הזמן, בגוף ובטבע.

קליין ציירת אמריקאית/ישראלית המתגוררת ועובדת כיום בתל אביב

קליין למדה ב-Art Institute of Chicago ובעלת תואר BFA מ- MassArt Boston (1995), ותואר MFA מהאקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל/האוניברסיטה העברית (2005). ציוריה הוצגו בגלריות ובמוזיאונים בישראל, אירופה וארה"ב, כולל מוזיאון תל אביב לאמנות, מוזיאון ישראל, מוזיאון אשדוד לאמנות, מוזיאון חיפה, פביליון מילכהוף ברלין, גלריה הברס ופרטנר וינה, הביאנלה הארצית לרישום, ביאנלה הרצליה ותערוכות גלריות רבות. זכתה בפרס עידוד היצירה ממשרד התרבות, מענק מפעל הפיס, מענק קרן התרבות אמריקה-ישראל ומלגת נסיעות של מורטון גודין. עבודותיה נרכשו לאחרונה על ידי אוסף האמנות הישראלית של ברוס ורות רפפורט עבור מוזיאון תל אביב לאמנות.

שעות פתיחת הגלריה: א': 10:00 – 13:00 ב'-ה': 10:00 – 15:00
שישי: 9:00 – 14:00 שבת: 9:00 – 15:00
הכניסה לפתיחת התערוכה חופשית
הביקור בתערוכה כלול במחיר הכניסה יש לציין כי הגעתם לבקר בתערוכה.

אירועים במהלך התערוכה יפורסמו בדף הפייס בוק של הגן ובאתר הגן הבוטני.

*הרשמה מראש בקישור לטופס גוגל פורם שיפורסם בדף הפייסבוק של הגן הבוטני.

עלות כניסה לגן: מבוגר/ילד 40 ₪ מחזיקי כרטיס ירושלמי: 28 ₪ חייל / סטודנט / גמלאי: 25 ₪
*הכניסה חינם לילדים ירושלמים עד גיל 18 בהצגת תעודת זהות או בליווי אחד ההורים
רח' זלמן שניאור 1 ירושלים לפרטים בטלפון או באתר.

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
"בציר 42 "- סדנת המחול 'ורטיגו' מופעי קיץ 2026 22.6.26 - ירושלים
במופע מרפרטואר הלהקה: "מאנא", "ימה", "פרדס" לכוריאוגרפיה של נעה ורטהיים...
נשיא המדינה קיבל את מדד הגאווה ברשויות המקומיות לשנת 2025
נשיא המדינה יצחק הרצוג קיבל לידיו היום, יום חמישי, י״ב...
לקראת היום הבין-לאומי ללא עישון: כל מה שחשוב לדעת על תופעת העישון בישראל
לקראת היום הבין-לאומי ללא עישון, המצוין בישראל ובעולם ב-31 במאי,...
לאחר שלקה בדום לב והתמוטט בירושלים: שמואל נפגש עם צוות מד"א שהציל את חייו
זה היה עוד יום רגיל עבור שמואל, גבר בן 63...
כ-100 אנשי טיפול השתתפו ביום עיון של ביה"ח אלי״ן וארגון 'סאסא סטון'
היום התקיים בבית החולים אלי״ן, המתמחה באבחון ושיקום ילדים ונוער,...
רשת טיב טעם גייסה כ-142,000 ₪ למען קידום בני הנוער המתגייסים ליחידות הקרביות בצה"ל
הכספים יועברו לאליפות ישראל בכושר קרבי לזכרו של סרן עדן...
נשיא המדינה בטקס הענקת פרס ירושלים לאחדות ישראל
״אנחנו עדים לגל אלימות נוראי שמתבצע בידי אספסוף אנרכיסטי, מעשים...
שלומי לייזרוב "חולם על תקווה" תערוכת יחיד. אוצרת : יהודית גידלי הפקה : אי.סי.יו פתיחיה חגיגית : יום שלישי ה2.6.2026 בשעה 15:00
בתערוכת יחיד זו , אשר מוצבת כבר בימים אלו -...
מחקר אמריקאי קבע כי הידרותרפיה יעילה לטיפול במתמודדי פוסט טראומה שנפגעו בשירות הצבאי
מסתבר כי הידרותרפיה, הפכה בשנים האחרונות לאופציה אופטימית עבור אנשים...
לכבוד חג השבועות נשיא המדינה אירח חקלאים ורפתנים מכל רחבי המדינה
כמדי שנה נשיא המדינה יצחק הרצוג ורעייתו מיכל, אירחו היום,...
דילוג לתוכן