לידה היא תהליך טבעי ויפה שכרוך בכאבים אך בסופו אושר גדול – אך לעיתים התהליך מסתבך ועשוי להיווצר סיכון משמעותי לפגיעה באם או בעובר. במקרים כאלה אמנם הסיבוכים עצמם בדרך כלל אינם באשמתו של הצוות הרפואי, אולם הם מחייבים מחשבה מהירה וטיפול נכון ומהיר על מנת לפתור את הבעיה ולהציל את האם והעובר, וכאן למרבה הצער קורים לעיתים מקרים שאינם מסתיימים בטוב.

הגדרת רשלנות רפואית במקרי לידה
על פי החוק, רשלנות רפואית בלידה מתרחשת אם וכאשר רופא או צוות מטפל הפרו את חובתם להיות זהירים כלפי האם ו/או העובר, אם נגרם לאם ו/או לעובר נזק ואם קיים קשר סיבתי בין הפרת חובת הזהירות לבין הנזק. על מנת לוודא שכל הקריטריונים המשפטיים להגדרת הרשלנות אכן מתקיימים, מומלץ להתייעץ עם עורך דין רשלנות רפואית המתמחה בנושאי רשלנות רפואית בכלל ורשלנות רפואית בלידה בפרט.
בשנים האחרונות מדובר בתופעה שהיקפה רחב מאוד, לאו דווקא בגלל עליה במספר מקרי הרשלנות הרפואית אלא יותר בגלל העליה במודעות בקרב הציבור לעובדה שמדובר במעשה שניתן לתבוע בגינו. בין המקרים שנדונו בבתי הדין בשנים האחרונות ניתן למנות בין היתר תביעות רשלנות רפואית בגין מקרים כמו אבחון שגוי או אי אבחון של מצוקה מצד העובר בזמן לידה; ביצוע שגוי של ניתוחים קיסריים, לידות ואקום או לידות עכוז; יילוד תינוק שמשקלו גבוה באופן חריג בלידה רגילה ולא בניתוח קיסרי ולפיכך גרימת פגיעה פיזית או מוחית; חוסר מעקב ראוי אחר מצב האם והעובר במהלך ולאחר הלידה ועוד.
חלק מן העניין של התרשלות רפואית במהלך לידה הוא העובדה שתוצאותיה מלוות את האם ואת תינוקה לאורך שארית חייהם, ולכן תקופת ההתיישנות על התרשלות רפואית במקרי לידה היא גבוהה מן הרגיל: 25 שנה מן הלידה (לעומת 7 שנים ברוב המקרים). כמו כן אם נפסק כי אכן הייתה התרשלות של הרופא או הצוות המטפל שבעקבותיה התינוק יושפע באופן בלתי הפיך לשארית חייו, אז תשלום הפיצויים בגין ההתרשלות הוא גבוה מן הנהוג במקרים אחרים וכולל בין היתר פיצוי על תשלומי הוצאות טיפול והפסדי שכר עתידיים הן של ההורים והן של התינוק.