פנים אחרות: מסכות מתרבויות רחוקות ועד אמנות עכשווית

פנים אחרות: מסכות מתרבויות רחוקות ועד אמנות עכשווית

בתערוכה מוצגות כ-50 מסכות מרהיבות מהאוספים המגוונים של מוזיאון ישראל, וכן סרטים המתעדים מסכות בטקסים. רוב המסכות בתערוכה שימשו לפולחן – בטקסי חניכה, המציינים את המעבר מילדות לבגרות; בטקסי קבורה, שבהם יוחסה למסכה היכולת להעביר את המת מהעולם הזה אל עולם אבותיו הקדמונים; ובטקסים לציון חילופי העונות, שהם המקור לקרנבלים הגדולים.

העוצמה המאגית של המסכה מוסיפה לרתק אמנים בני זמננו, ובתערוכה משובצות כמה יצירות עכשוויות המתייחסות אליה.

המסכות מאוספי המוזיאון השונים נוכחות בחלל אחד עם הקהל. רובן שימשו לפולחן: מהן שנועדו לריפוי והגנה ומהן שמקנות כוחות מיוחדים בזמני מחסור ומצוקה. האפשרות ללבוש באמצעותן זהות אחרת, להשתנות ולהיות למשהו אחר, היא מקור כוחן. מסכות מחוללות שינוי בטקסי מעבר מילדות לבגרות, בטקסי מוות בהן עובר האדם מן העולם הזה לעולם הבא, ובחגיגות ופסטיבלים המוניים שמציינים את חילופי העונות ואת השינוי הקוסמי.

מסכה היא חפץ דומם שקם לתחייה כאשר לובשים אותו. בטקסים פולחניים ובפסטיבלים, קולות המוזיקה ותנועות הריקוד של האדם שעוטה את המסכה מזמנים את הרוח שאותה היא מייצגת להתנחל בגופו של הרקדן עד שהוא הופך לישות אחרת. כך מסכות ממלאות את הצורך האנושי לתת ביטוי מוחשי לכוחות נסתרים שפועלים בעולם, או לפי פרשנות מודרנית – לחלקים סמויים באישיותנו.

הרוחות השוכנות במסכות הן כמו אורחים שהגיעו ממציאות אחרת כדי לפעול בין אנשים עלי אדמות. המסכה היא תערובת של חי ודומם, חומר ורוח, שמושכת ומרתיעה כאחד.

גם אם משמעויותיהן התרבותיות של המסכות אבדו עם השנים, נותרה עדיין משמעותן האוניברסאלית. "המסכה" הראשונה שאנו רואים הם פניה הפיזיים של אמנו והיא מזוהה עם אישיותה ועם היחס שהיא מעניקה לנו; השנייה היא ההשתקפות של פנינו שאנו מגלים במראה, שהם כמסכה שעוטפת ומכילה את רוחנו; בהמשך אנו מבחינים במסכות של האנשים שסביבנו, ויש הרואים גם בדברים דוממים מסכות של רוחות וכוחות בלתי נראים.

בסרטים שמוקרנים על קירות התערוכה נראות המסכות בפעולה. בחדר נפרד, נועלת את התערוכה, מסכת אבן נדירה בת כ-9,000 שנה העשויה כגולגולת אדם מת. פנים מרשימות אלו מבטאים את השאלות הקדומות שעדיין תקפות הנוגעות לחיים, למוות ולמעבר ביניהם.

התערוכה תפתח לקהל ב-8 באפריל

שעות פתיחה למוזיאון ולהיכל הספר: א', ב', ד', ה' 17:00-10:00, ג', 21:00-16:00 ו' וערבי חג 14:00-10:00 שבת וחג 17:00-10:00

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
תערוכה חדשה בבנייני האומה "דברים שרואים משם" צילומי רחפן של נורי הס-אשכנזי
תערוכת צילום יחיד ראשונה היא אירוע מכונן, המשקף את הרגע...
מסעדת קיטשן בראסרי בממילא ירושלים מארחת את יקב צובה לערב טעימות יין
מפגש חד פעמי המשלב יינות ישראלים משובחים עם תפריט קולנרי...
נוסטלגיה ירושלמית בשחור לבן: תערוכה חדשה בבנייני האומה מציגה את ירושלים מבעד לעדשתו של הצלם ראובן מילון
מרכז הקונגרסים הבינלאומי בנייני האומה ירושלים ממשיך לקדם אמנות ישראלית...
בתמונה משמאל לימין: עו"ד צביקה אגמון, ראש עיריית ירושלים משה ליאון ורו"ח דן אטיאס
בכירים במשק נפגשו בכנס BDO ירושלים השנתי שנערך במלון וולדורף אסטוריה ירושלים
מלון וולדורף אסטוריה ירושלים אירח בשבוע שעבר את כנס ירושלים...
סיפורי חברות ירושלמיים שמחממים את הלב
עכשיו זה הזמן: סיפורי חברות ירושלמיים שמחממים את הלב מתנדבים וניצולי...
תמונות מאושרות לשימוש ללא תמורה
פסטיבל Winter Dreams II
חוויית החורף האירופאית שסחפה את העולם מגיעה לירושלים! אורות, טבע, צלילים...
המסע שלך בעולם האמנות: תולדות, תערוכות וקורסים 
תולדות אמנות: מסע מרתק בהיסטוריה תולדות אמנות הן נושא רחב ומגוון,...
חוויה מרתקת לחג החנוכה: סיור חנוכיות 2025 - “באנו חושך לגרש”
לרגל חג החנוכה, חג האורות, יציע  מלון התיאטרון בירושלים  סיור...
חוויות בלתי נשכחות במרכז הארץ
מקום למסיבת רווקות במרכז כאשר תחפשו מקום למסיבת רווקות במרכז, כדאי...
מלונות דן ממשיכה במסורת המוצלחת של הופעות חיות וחבילות תוכן של מוסיקה ישראלית: חבילה עם הופעה חיה של הזמר שלומי שבת במלונות דן ירושלים
מלונות דן ממשיכה במסורת המוצלחת של הופעות חיות וחבילות תוכן...
דילוג לתוכן