עדויות לחורבן ירושלים בידי הבבלים נחשפו בעיר דוד

עדויות לחורבן ירושלים בידי הבבלים נחשפו בעיר דוד
הכותל. צילום באדיבות pixabay

עדויות לחורבן ירושלים בידי הבבלים נחשפו לאחרונה בעיר דוד בחפירות רשות העתיקות בגן לאומי סובב חומות ירושלים, במימון עמותת אל עיר דוד (אלע"ד).

בחפירות המתרכזות במדרון המזרחי של עיר דוד, נחשפו מבני מגורים בני 2,500 שנה כשהם מכוסים במפולות אבן. בין אבני המפולות מתגלים ממצאים רבים: שרידי עץ מפוחמים- עדות לחורבן, גרעיני ענבים, כלי חרס, קשקשי דגים ועצמות דגים וחפצי אומנות מיוחדים ונדירים. ממצאים אלה מלמדים על עושרה ואופייה של ירושלים תחת שלטון בירת ממלכת יהודה, ומהווים עדות מרתקת לסופה של העיר ולחורבנה בידי הבבלים.

הכותל. צילום באדיבות pixabay

בין הממצאים הבולטים בחפירה נמצאים עשרות קנקנים ששימשו לאגירת תבואה ונוזלים, שעל חלקם הופיעו טביעות חותם. בין היתר, התגלתה טביעת 'רוזֵטָה' –  דגם של ורד בעל שישה עלים. לדברי אורטל כלף ודר' ג'ו עוזיאל, מנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות: "טביעות אלה אופייניות לסוף ימי בית המקדש הראשון והן שימשו את המערכת המנהלית שהתפתחה בשלהי ממלכת יהודה. סימון החפץ אפשר  שליטה ובקרה על איסוף היבולים, ועל שיווקם ואחסנתם. טביעות ה'רוזֵטָה' החליפו, למעשה, את הטביעות 'למלך', אשר שימשו את המערכת המנהלית הקודמת".

עושרה של בירת ממלכת יהודה בא לידי ביטוי גם בחפצי הנוי המתגלים בחפירות. ממצא מיוחד ונדיר הוא פסלון (צלמית) זעיר משנהב, בדמות אישה. הדמות עירומה, ולה תספורת או פאה בסגנון מצרי. איכות הגילוף של הפסלון גבוהה, והיא מעידה על הרמה האומנותית הגבוהה של החפץ והמיומנות המצוינת של האומנים בתקופה זו.

לדברי אורטל כלף ודר' ג'ו עוזיאל, מנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות, "ממצאי החפירה מראים באופן חד משמעי כי העיר ירושלים התפשטה אל מחוץ לחומה לפני חורבנה. שורת מבנים שנחפרים כעת, מופיעה מעבר לקו החומה שהיוותה את הגבול המזרחי של העיר בתקופה זו. לאורך תקופת הברזל, עוברת ירושלים תהליך של גידול תמידי, אשר באה לידי ביטוי בבניית חומות, ובהתפשטות אל מחוץ לחומות. חפירות שנעשו בעבר באזור הרובע היהודי הראו איך גידול היישוב בסוף המאה ה-8 לפנה"ס גרמו לסיפוח האזור המערבי של ירושלים אל תוך היישוב. בחפירה הנוכחית, אפשר להציע כי לאחר ההתרחבות העיר מערבה, גם ממזרח נבנו מבנים מחוץ לקו החומה".

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
מלון אמריקן קולוני ירושלים המקום הנכון והרגוע להיות בו בימים אלה
הבריכה, הגינות, הקולינריה והשקט, מלון אמריקן קולוני מציע את כל...
אירוע האמנות השנתי הגדול, הוותיק והמשפיע ביותר בירושלים עם אלפי מבקרים - יוצא לדרך!
פסטיבל מנופים 2025: "נקודת קיצון" 22-26 ביולי בירושלים *השקה של מתחם...
פגישת עבודה ברקע סיום מבצע ״עם כלביא״
מנכ״ל משרד הביטחון, אלוף (מיל׳) אמיר ברעם ומבקר המדינה, מתניהו...
העיצוב של ''מלון התיאטרון' החדש בירושלים: מראה יוקרתי המשלב אותנטיות ירושלמית. חזית המלון מתכתב עם חזית תיאטרון ירושלים
מלון היוקרה החדש בירושלים, מלון התיאטרון, נפתח השבוע לקהל הרחב. ...
פסטיבל הקולנוע הבינלאומי ירושלים ה-42 ייפתח במועדו ויתקיים בין התאריכים 17-26 ביולי
צוות פסטיבל הקולנוע הבינלאומי ירושלים מודיע היום, כי המהדורה ה-42...
חבר הנאמנים של מכללת עזריאלי להנדסה בירושלים צירף לשורותיו חברים חדשים
במהלך מפגש מושב חבר הנאמנים השנתי של מכללת עזריאלי להנדסה...
הספד נשיא המדינה יצחק הרצוג בהלווייתו של יונתן סמרנו ז״ל
משפחת סמרנו האהובה, קובי, איילת, יאיר, וכל אוהביו, אהוביו ומוקיריו...
נשיא המדינה במוקד המבצעי הארצי של מגן דוד אדום: ״האויב מנסה להתיש אותנו בטפטופי טילים - אבל בסוף הם ירימו ידיים כי לא תהיה להם ברירה״
נשיא המדינה יצחק הרצוג ורעייתו מיכל ביקרו היום, יום שני,...
מלון היוקרה החדש: ''מלון התיאטרון' נפתח לקהל הרחב בירושלים
מלון היוקרה החדש בירושלים, מלון התיאטרון, נפתח  לקהל הרחב.  מדובר...
נשיא המדינה לטייסים בכנף 1: ״זו משימה בסדר גודל היסטורי, לא יכולנו לאפשר לאיראן להגיע ליכולת גרעינית - מדובר בהישג עצום״
סגן מפקד טייסת 101: כשאני יוצא לטוס אני מקבל תמונה...
דילוג לתוכן