נחשפו אלפי קברים ישנים שנעלמו בהר הזיתים

נחשפו אלפי קברים ישנים שנעלמו בהר הזיתים
מרדכי מוטולה בהר הזיתים - קרדיט צילום MyHeritage

יוזמה התנדבותית של מרדכי מוטולה, תושב בני ברק, הביאה לחשיפה של אלפי קברים ישנים שננטשו, נבזזו ונעלמו בהר הזיתים בירושלים . צאצאי נפטרים אותרו ועודכנו, הקימו מצבות חדשות והגיעו כדי לומר לראשונה קדיש על הקבר.

יוזמה התנדבותית של מרדכי מוטולה, תושב בני ברק, הביאה לחשיפה של אלפי קברים ישנים שננטשו, נבזזו ונעלמו בהר הזיתים בירושלים. זיהוי זהות הנקברים היתה כרוכה במאמץ רב מאחר וחלק גדול מהקברים והמצבות נבזזו וחוללו ב-19 שנות השלטון הירדני במזרח העיר, הכתב שעל המצבות נמחק וחלקן נמצאו במקום שונה מאשר הקבר עצמו או שימשו לבניה.

מרדכי מוטולה בהר הזיתים – קרדיט צילום MyHeritage

לאחר זיהוי שמות הנקברים התחיל השלב השני במבצע ההתנדבותי לאיתור הצאצאים החיים באמצעות חברת ההייטק MyHeritage שמחזיקה באילן היוחסין הגדול בישראל. בני משפחה החיים בארץ ובחו"ל הופתעו לקבל הודעה על מציאת הקבר של אחד מאבות המשפחה שלעיתים כלל לא ידעו על קיומם. הם קיבלו הדרכה כיצד להגיע למקום ולמצוא את מקום הקבורה. חלקם בחרו לעלות לקבר, להקים מצבה חדשה ולומר לראשונה קדיש.

MyHeritage היא חברת טכנולוגיה ישראלית שבה רשומים 40 מיליון אילנות יוחסין המכילים מעל 2.6 מיליארד פרופילים של אנשים .המאגר האינטרנטי העצום מאפשר מציאת בני משפחה במדינות רבות בעולם ב-42 שפות שונות. מלאכת הסיוע לאיתור הצאצאים נעשתה על ידי אנשי החברה בהתנדבות.

הקבורה בהר הזיתים החלה עוד בימי בית ראשון. העובדה כי ההר קרוב לעיר העתיקה, והיותו בנוי מסלעים נוחים לחציבה, גרמו לתושבי האזור לבחור במקום כאתר קבורה. בית העלמין מהווה אתר קבורה לאומי-יהודי חשוב, ונקברו בו אישים ידועים, החל מרבנים בולטים, דרך אנשי תרבות מפורסמים ועד פוליטיקאים מוכרים. לאחר מלחמת העצמאות שלטו הירדנים בהר הזיתים, ובמהלך תקופה זו חולל בית הקברות. מצבות רבות נהרסו ושימשו כחומר בנייה, בין השאר להקמת מחנה צבאי ירדני. בפסגת הר הזיתים הוקם בית מלון, שנבנה בחלקו על גבי קברים. בנוסף לכך נסללה בתוך שטח בית הקברות דרך יריחו והתוואי בו עברה גרם להרס קברים רבים.

לאחר מלחמת ששת הימים החלו מאמצי שיקום בית העלמין הנמשכים עד היום, אבל הנזק כבר נעשה. אנשים רבים שעלו לבית העלמין אחרי המלחמה כדי לחפש את חלקות הקבר של קרוביהם לא מצאו דבר. הם והדורות שאחריהם נאלצו להסתפק בזיכרון בלבד, שהלך ונשכח במשך השנים. בזכות מלאכת הזיהוי קשישים וקשישות יכלו לפקוד לאחר עשרות שנים את קברי הוריהם.

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
נשיא המדינה יצחק הרצוג בהתייחסות לבקשת החנינה של ראה״ם
״אני אשקול אך ורק את טובת המדינה והחברה הישראלית רק...
מנכ"ל הרל"י הנכנס ביקר במכללת עזריאלי להנדסה בירושלים
שיתוף הפעולה יורחב – קידום תכניות סטאז' בתעשיה והכשרת מהנדסים...
נשיא המדינה יצחק הרצוג נשא דברים בטקס האזכרה הממלכתי לדוד בן גוריון ז״ל
מצורפים עיקרי דבריו של נשיא המדינה: ״ברשותכם, במקום המקודש הזה –...
נשיא המדינה נפגש עם ראש עיריית ניו יורק היוצא אריק אדמס
נשיא המדינה יצחק הרצוג נפגש היום, יום שני, כ״ו בחשון,...
חוויה מרתקת לחג החנוכה: סיור חנוכיות 2025 - “באנו חושך לגרש”
לרגל חג החנוכה, חג האורות, יציע  מלון התיאטרון בירושלים  סיור...
נשיא המדינה נאם בטקס האזכרה הממלכתי לנשיא החמישי יצחק נבון ז״ל
נשיא המדינה יצחק הרצוג, נאם היום, יום ראשון, כ״ה בחשוון,...
נשיא המדינה ערך ביקור ממלכתי בקונגו
נשיא המדינה יצחק הרצוג ערך היום, יום שלישי, כ׳ בחשוון,...
מצורף הספדו המלא של נשיא המדינה יצחק הרצוג בהלוויתו של סמל-ראשון איתי חן ז״ל
״יקירנו, אהובנו, סמל ראשון איתי חן, גיבור ישראל. סוף-סוף שבת...
מצורף הספדו המלא של נשיא המדינה יצחק הרצוג בהלוויתו של סמ״ר עוז דניאל ז״ל
מירב, אמיר והדר אהובים משפחת דניאל כולה, וכל אוהביו ואהוביו...
מלונות דן ממשיכה במסורת המוצלחת של הופעות חיות וחבילות תוכן של מוסיקה ישראלית: חבילה עם הופעה חיה של הזמר שלומי שבת במלונות דן ירושלים
מלונות דן ממשיכה במסורת המוצלחת של הופעות חיות וחבילות תוכן...
דילוג לתוכן