עסקים מוכרחים להיות בעלי כוח מחשוב שיאיץ וייעל את עבודתם וזו למעשה מטרת המחשוב והרווח הכספי ששירותי ענן מציעים לסקטור העסקי הוא אחת הסיבות לבאזז של ה-SaaS.
השרת הארגוני הוא הפתרון השכיח לשמירת הנתונים העסקיים, לאפשר נגישות לנתונים מכל מחשב ובכל זמן, לאפשר לאנשים שונים לגשת לנתונים (בהתאם להרשאות והגדרות), לבצע גיבויים כך שקריסת מחשב לא תשפיע על חומר העבודה ובאופן כללי לעזור בתפעולו של העסק.
מצד שני, החזקת שרת ארגוני היא פרוצדורה של ממש, שלא לדבר על הוצאה משמעותית
אלפסק
תכנת אנטי וירוס (בתשלום שנתי)
דאגה לגיבויים מסודרים
רכישת שרת עם רכיבי חומרה כפולים אינטרנט מהיר
אבטחת מידע והרשאות
ב-SaaS, כל מה שצריך למעשה הוא חיבור לאינטרנט. ספק ה-SaaS דואג עבור הלקוח לכל הדרישות ששרת מקומי היה מחייב אותו, כאשר בסופו של דבר הלקוח מקבל את כל היכולות של שרת מבלי להתעסק בהקמה שלו. הלקוח משלם עבור השירותים שהוא צריך, למשל עבור תיבת הדואר בשירות Exchange, גישה למערכת CRM או אפילו תיקיה לשמירה ושיתוף קבצים- לכל אחד מהם יהיה תעריף שונה וברגע שירצה לנתק אחד מהמרכיבים או את כולם, ברגע זה נפסק גם התשלום עבורם, אין כל התחייבות.
הטבלא מציגה ארגון לדוגמא, עם עשרה עובדים הזקוקים לשירותי מחשוב שונים:
עלויותSoftware as a serviceעלויותשרת מקומי
אין עלויות הקמה ורכישהחומרה: שרת + זיכרון +דיסקים + פתרון גיבוי8,500 ₪
חומרה: שרת + זיכרון +דיסקים + פתרון גיבוי
10 תיבות Exchange בנפח גיגה+פורטל ארגוני בנפח 1 ג'יגה
790 שח בחודשרשיונות גישה לשרת SBS
(windows+exchange)+אנטי וירוס לשלוש שנים9,000 ₪רשיונות גישה לשרת SBS
(windows+exchange)+אנטי וירוס לשלוש שנים
10 משתמשים במערכת CRM:
1200 ₪ בחודש10 רשיונות CRM56,000 ₪10 רשיונות CRM
אין
עלויות תחזוקה חודשיותכ-1000 ₪עלויות תחזוקה חודשיות
רוב חברות ה-SaaS מספקות זאת כחלק מהשירותעדכונים וגרסאות חדשותבהתאם לתוכנית הרישויעדכונים וגרסאות חדשות
אין
השקעה ראשונית בהקמה 3,000 ₪השקעה ראשונית בהקמה
בהתאם לפרוייקטאפיון, יישום והטמעת CRMבהתאם לפרוייקטאפיון, יישום והטמעת CRM
78,120 ₪עלות בשלוש שנים112,500 ₪עלות בשלוש שנים
95,520 ₪עלות בארבע שנים124,000 ₪עלות בארבע שנים
כלומר, כאשר לוקחים בחשבון שבערך כל 4 שנים צריך להחליף את השרת, זה נראה כעסק משתלם למדי.
על פי השוואת המחירים נראה שמשתלם יותר לעבור למחשוב ענן, אך אפשר לסווג עסקים לכאלה הששים ל-Saas ואחרים שיעדיפו שרת.
ה-SMB ב-Saas
עסקים במגזר ה-SMB עם בעיות תזרימיות לא ישקיעו אלפי שקלים בביסוס תשתית מחשוב מתקדמת שרק כ-10% ממנה ינוצל בכל מקרה (השרתים היום יקרים, אבל חזקים הרבה מעבר למה שאנחנו צריכים)- אין להם את התקציב וזה לא יהיה משתלם עבורם.
כמו כן, מחלקת IT צריכה להיות חלק ממערך התחזוקה של שרת או לפחות איש מחשבים שיגיע פעמיים בחודש לבצע גיבויים, שדרוגים, טיפול בתקלות וכו', כל זה בעלות של 50$ לשעה – השקעה קלה של 1000₪ בחודש.
עסק שירצה לעקוף מחסומים אלה ירוויח משימוש ב-SaaS, משלם עבור שירות ללא כל התחייבות.
דני טל, מנכ"ל פורשור מומחים, תאגיד לייעוץ פנסיוני מסביר על מערכות המחשוב אצלם בעסק: "בתחום שלנו יש פס ייצור לא פשוט עם תחנות רבות של איסוף מסמכים, ראיונות עם לקוחות, הקלדת נתונים וייעוץ משפטי של לפחות חמישה יועצים בתחומים שונים. מערכת ה-SaaS מאפשרת לאנשי המקצוע השונים לעבוד מרחוק ולהזין נתונים מהמשרד שלהם ובאופן אוטומטי המערכת מעבירה את הנתונים לתחנה הבאה וכך זה ממשיך. יש לנו גם שרת מקומי שהתחזוק שלו הוא עבודה משמעותית וכל תקלה הופכת לסיפור מסובך, היתרון הנוסף של SaaS עבורנו הוא שהחברה שמספקת לנו את השירות דואגת לטפל בכל בעיה, וזו חברה בעלת מודעות שירות גבוהה כך שאני מוצא את עצמי מתחנן לשלם בסוף החודש."
פרוייקטים זמניים
הניו-יורק טיימס החליט להעלות לאינטרנט את כל הגיליונות שלו החל מהראשון, בשביל פרוייקט כזה נזקקו לכוח מחשוב חזק והרבה שטח עבודה. הם שכרו את כוח העבודה שנזקקו לו ב-SaaS וכאשר סיימו את הפרוייקט, הפסיקו את השירות.
כמו כן, מפלגות ועמותות שמרימות קמפיינים במערכת בחירות ירוויחו מ-SaaS, במקום לרכוש מערכות מחשוב עבור חודשים בודדים, שלאחריהן יישארו יתומות בארבע השנים הקרובות וכאשר שוב יהיה צורך להשתמש בהן, יהיה צורך לשדרגן אם לא להחליפן בחדשות.
סטארט-אפים
חברות שהעתיד שלהן לא ברור, כמו חברות סטארט-אפ, לא יכולות להרשות לעצמן התחייבויות כספיות כבדות מדי. כמו כן, חברות הסטארט אפ מאד דינמיות וכמו אקורדיון – היום מעסיקות 15 עובדים ומחר יכולות לחזור שוב ל-3 עובדים בלבד. מערכת SaaS מאפשרת התאמה לדינמיות עם הוספת כל רכיב רצוי בכל זמן נתון, ללא תוספת תשלום מלבד עבור השירות עצמו.
חברות עונתיות
עסקי פרחים בתקופות החגים ירצו לתגבר את מערכת שירות הלקוחות והמכירות בעוד תיבות מייל, רשיונות תוכנה, מרחב עבודה במידה והשרת הקיים כבר עמוס.
חברות שקיבלו תיק לקוח ענק לתקופת זמן מוגדרת, יוסיפו כמה עמדות SaaS שצריכים. נגמרה העסקה, מנתקים את כל השירותים, סוגרים את הברז וזהו, נסגר העניין.
עסקים יציבים ירוויחו משרת מקומי
חברה יציבה, בעלת תזרים קבוע, אין בה תהפוכות קיצוניות בכמות העבודה או השירות שיש לספק, בעלת מנהלי מחשוב פנים ארגוניים וכפופה לנהלי אבטחת מידע קשיחים כמו למשל בצה"ל שאסור לשחרר חומר לאינטרנט, וכך גם בבנקים. אלה בדרך כלל גופים שאין להם בעיות של כסף או כוח אדם.
תוכנות מיוחדות
אם רוצים תכנה שאין עדיין ב-SaaS, כנראה שאין מנוס אלא לרכוש ולהתקין אותה על שרת מקומי. יש להבדיל בין שירותים מנוהלים הניתנים ב-SaaS, שההיצע שלהם גדל בכל רגע אך עדיין לא מושלם, לבין מוצר מדף שאינו ניתן ואינו מותאם ל SaaS (כמו למשל, תוכנת הנהלת חשבונות או תוכנת משכורות שמותקנת על המחשב). עם זאת, ספקיות SaaS רבות מציעות שרת ארגוני שלם ב-SaaS, ועליו אפשר להתקין את התוכנה. בצורה כזו מרוויחים את היתרונות משני העולמות. מקבלים שרת שאפשר לעשות עליו מה שרוצים, ובאותה נשימה – השרת הזה לא שלנו אלא שירות שמקבלים ב-SaaS
מביני עניין
גוף שיהיה מעוניין לנהל את העניינים בעצמו, להיות זה שמגבה, מחליף ושולט על הסיסמאות, יוצר משתמשים חדשים ומנהל את ההגדרות בעצמו – בעסקים עם מודעות טכנולוגית גבוהה, שפעילות העסק דורשת דינאמיות ברמת מערכות המחשוב, כמו למשל חיבור ישיר של השרתים למערכות סליקה וחיובים, או דרישה לניטור ובקרה עצמאיים – הלקוח יבחר להתקין את המערכות אצלו, כך שיוכל לנהל ולתפעל את השרתים ברמה הגבוהה ביותר, עד רמת הקוד עצמו. על מנת לפתור את המצב הזה, ספקיות השירות מוסיפות יותר ויותר תוספים ושירותים, כך שניתן יהיה לקחת גם אותם ב-SaaS, אך המצב כיום הוא שהרבה קישורים כאלה אפשריים רק ברכישה ובטיפול באתר הלקוח ולא ב-SaaS.
ארגונים המשתמשים במלוא פוטנציאל השרת שלהם, בין אם בניצולו בעבודה או בהשכרתו לאחרים לא יהיו הלקוחות ל-SaaS. השרתים לא מותאמים פרטנית לכל לקוח, לפיכך נרכשים שרתים בעלי פוטנציאל גבוה הרבה יותר ממה שבאמת צריכים, מה שיוצר בזבוז בעקבות אי ניצול כל המשאבים, גם אם העסק יגדל בשנים הבאות ויגיע לרמה של ניצול מלא, יהיה צורך להחליף את השרתים לטכנולוגיה החדשה שתהיה באותה עת.
וובוקס לקחה על עצמה את ההקמה של קהילת ה-SaaS המקצועית הראשונה בארץ והחלה עם קהילה בתפוז, בקרוב יעלה לאוויר פורטל SaaS מבית וובוקס.
לקהילה: https://communa.tapuz.co.il/saas
"קח את זה ב-SaaS" – המוטו של חברת וובוקס, ספקית מובילה של שירותי מחשוב ענן.
וובוקס מתמחה במודל SAAS – התוכנה כשירות – המאפשר ללקוח להשתמש בתוכנה מבלי לבצע רכישות של חומרה ותוכנה.