אם החיים נותנים לכם זבל אורגני – עשו ממנו קומפוסט. תמיד נחמד לייצר מלימוני החיים לימונדה אבל נראה לי שדיי מיצינו את העניין ואנחנו מחפשים התפתחות בכיוונים חדשים.
להרחיב את הידע בגידול צמחים תמיד מרגש ופותח בכל פעם הזדמנות להרים את הגינה הביתית שלי לרמה גבוהה יותר.
בואו נחקור קצת על שימוש בזבל האורגני שלי ליצירת מזון מעולה לצמחים בגינה שלי 🙂
מה זה בעצם קומפוסט?
קומפוסט או בשמו העברי רקבובית, זהו בעצם סוג של דשן המיוצר משאריות של צמחים שונים שהתפרקו. תהליך הפירוק של אותן שאריות נקרא קומפוסטציה. בטבע הקומפוסט נוצר מהמחזוריות של הצמחים השונים, עלים שנשרו, שאריות יבול ועוד… כולם נופלים על הקרקע, מתפוררים ומתחילים להתפרק באמצעות אין סוף של מיקרואורגניזמים לכל היסודות מהם הצמח מורכב. הן עוזרות לצמחים האחרים שעדיין בחיים לקבל את אותם היסודות בכך שהן מעשירות את הקרקע, מאווררות אותה, ומספקות חומרי מזון שונים לצמחים.
באילו מצבים נרצה להשתמש בקומפוסט?
קודם כל, אין דבר כזה 'יותר מדי קומפוסט', תמיד תמיד יהיה לנו מה לעשות איתו. קומפוסט הוא המוצר המושלם לשימוש כאשר אתם יוצרים גינה חדשה, שותלים עץ חדש או סתם זורעים מדשאה חדשה. קומפוסט אפשרי לשימוש סביב צמחים בעונת הגידול שלהם, לאדניות הפרחים שלכם או אפילו להעשיר את המצע של צמחי הבית שלכם. בכל מקום ובכל זמן יש לו שימוש והוא יכול להועיל.
קומפוסט – לא מדע מסובך
אנחנו תמיד נתקלים בגננים או סטודנטים בתחום הגינון שמכינים את הקומפוסט שלהם בעצמם, זה תמיד מרשים ותמיד מחזק את ההנחה שמלאכת הפיכת זבל למזון שייכת למבינים.
לפני שנמהר לקפוץ למסקנות, חשוב שנבין שמי שאחראי להפוך את הזבל האורגני לקומפוסט הוא לא אחר מאדון קומפוסטר 🙂 עם קצת עזרה מהזמן ומאיתנו.
מה שקורה בפועל הוא שאנחנו אוספים זבל אורגני (שאריות אוכל) וזורקים אותו בכל כמה ימים לקומפוסטר, מקפידים מידי פעם לתת ערבוב, לכסות בעלים ובסך הכל לשמור על תנאים אידיאלים ליצירת קומפוסט.
את שאר העבודה יעשה הקומפוסטר בעצמו ומהתוצר נוכל להשביח את האדמה שלנו ולשדרג את יכולות הגינון שלנו.
להסבר מפורט שלב אחר שלב בהכנת קומפוסט וטיפול בו, מחכה לכם כתבה מעוררת השראה וברורה לכל קורא בבלוג של 'טבעלו'.
איך בוחרים קומפוסטר ביתי
אין מה לומר, התקדמנו הרבה מימי ערימות הקומפוסט בחצר האחורית והיום קיימים סוגי קומפוסטרים היכולים להתאים בדיוק לתנאים שלנו ושל הגינה שלנו.
קיימים בשוק שלושה סוגי קומפוסטר עיקריים – רציף, תולעים ומסתובב.
קומפוסטר רציף
קומפוסטר רציף הוא לרוב מיכל גדול סגור הנועד לקמפסט מגוון חומרים אורגנים, החל משאריות מטבח וכלה בפסולת החצר. הם נקראים "רציפים" מכיוון שניתן להוסיף להם חומר כל הזמן. הקומפוסט נוצר לאט. בדרך כלל הקומפוסט המוגמר מסתנן לתחתית הפח וניתן למשוך אותו כמה פעמים בשנה. הכי מתאים לגננים שרוצים מקום להשליך שאריות מטבח, עשבי גינה וקצת פסולת מהחצר או הגינה. השליכו ושכחו! למה רציף? – מי שמחפש קומפוסטר ביתי גדול לרוב ישתמש בקומפוסטר רציף. קומפסטרים אלו לרוב נייחים, גדולים יותר ומאפשרים כניסה של כמות רבה של פסולת אורגנית בבת אחת.
קומפוסטר תולעים
קומפוסטר תולעים יהיה אידיאלי להכנת קומפוסט בתוך הבית. הוא בעצם מיכל המאפשר לתולעים אדומות לחיות בתוכו. התולעים ניזונות משאריות האוכל שלכם והצואה שלהן תהפוך קומפוסט מצויין שבארץ לרוב נקרא הומוס. הכי מתאים לאנשים שרוצים לפנות פסולת מטבח. מרתק במיוחד עבור צעירים – ומצויין עבור לימוד.
קומפוסטר מסתובב
קומפוסטר ביתי יעיל המאיץ את תהליך הכנת הקומפוסט ומאפשר לכל חובב לייצר קומפוסט בקלות.
קומפוסטר מסתובב הוא הדרך המהירה ביותר לייצור קומפוסט – לרוב תוך שמונה שבועות נקבל קומפוסט מוכן. קל מאוד לשימוש גם מבחינת הבנה וגם מבחינת תפעול.
בהצלחה!
מוזמנים לבחור לכם קומפוסטר שמתאים לכם או להכין אחד בעצמכם ולהתחיל לקמפסט, יש לכם עוד שאלות? מוזמנים להרים טלפון לחברה בטבעלו, הם שמחו לעזור לנו ובטוח שהם גם ישמחו לעזור לכם. בהצלחה.