חוק ניירות הערך היה יריית הפתיחה במלחמה בהונאת ניירות ערך. חברות המנפיקות ניירות ערך מבקשות לגייס כסף למימון פרויקטים או השקעות חדשות או להרחבת פעילותן. חברות אלו חייבות למשוך משקיעים פוטנציאליים. לכן למנפיקים יש תמריץ להציג את החברה בצורה אטרקטיבית למשקיעים.
חוק ניירות ערך משרת את המטרה הכפולה להבטיח שמנפיקים שמוכרים ניירות ערך לציבור חושפים מידע מהותי, ושעסקאות בניירות ערך אינן מבוססות על מידע או נוהלי הונאה. בהקשר זה, "חומר" פירושו מידע שישפיע על הערכת משקיע סבירה לגבי מניית החברה. המטרה היא לספק למשקיעים מידע מדויק כדי שיוכלו לקבל החלטות השקעה מושכלות.

גילוי חובה באמצעות חוק ניירות ערך
חוק ניירות ערך מבצע גילוי באמצעות תהליך רישום חובה בכל מכירה של ניירות ערך כלשהם. למעשה, בשל מספר פטורים למסחר בשוק המשני והנפקות קטנות, החוק מיושם בעיקר על הנפקות בשוק הראשוני של מנפיקים. לפי חוק ניירות ערך, כל המנפיקים חייבים לרשום ניירות ערך שאינם פטורים ברשות ניירות ערך. לחוק זה מסדיר את ציר הזמן ותהליך ההפצה עבור מנפיקים המציעים ניירות ערך למכירה. תהליך הרישום בפועל נקבע לפי הרישום הכולל שני חלקים:
- ראשית, על המנפיק להגיש מידע שיהווה את הבסיס לתשקיף, שיסופק למשקיעים פוטנציאליים.
- שנית, על המנפיק להגיש מידע נוסף שאינו נכנס לתשקיף אך נגיש לציבור.
חוק ניירות ערך מכתיב את טופס הרישום המתאים, התלוי בסוג המנפיק ובניירות הערך המוצעים. כמן כן, ניתנת סמכות מלאה לקבוע איזה מידע על מנפיקים להגיש, אך בדרך כלל נדרש מידע על המנפיק ועל התנאים של ניירות הערך המוצעים שיסייע למשקיעים לגבש דעה מנומקת לגבי ההשקעה.
הדרישות נרחבות, וכוללות תיאורים של עסקי המנפיק, ביצועי עבר, מידע על נושאי המשרה ומנהליו של המנפיק, דוחות כספיים מבוקרים, מידע על תגמול בכירים, סיכוני העסק, סוגיות מס ומשפטיות ותנאי ניירות הערך שהונפקו. לעתים קרובות, המנפיק יגיש את התשקיף עם הצהרת הרישום. כל המידע הזה הופך לזמין לציבור זמן קצר לאחר הגשתו לרשויות המס. לפיכך, רשויות המס יכולות לסייע למנפיקים בעיצוב גילויים כדי לענות על צורכי המשקיעים. חברות נוטות לציית לכך כי למס הכנסה יש את הכוח להאיץ את תאריך התוקף, מה שמאפשר לחברה למכור את המניות שלה ולגייס הון מוקדם יותר.
תהליך הרישום מגן על המשקיעים בשתי דרכים. מנפיקים אינם יכולים להציע למכור ניירות ערך מבלי לחשוף מידע על החברה, ולפתח ולמסור תשקיף שרשויות המס בחנו. בנוסף, המנפיקים אחראים בהחלט לכל הצגה מוטעית או השמטה מהותית בתשקיף או בהצהרת הרישום.
מס הכנסה סוקר את הצהרות הרישום כדי לוודא שכל הגילויים הנדרשים בוצעו, וכי שולם מס ערך מוסף כחוק. למעט ליקויים או השמטות בולטים, הצהרת הרישום תיכנס לתוקף תוך 20 יום, כאשר מס הכנסה מעריך באופן מהותי את הצהרת הרישום והתשקיף, ויכול להוציא "מכתבי חוסר" המציעים שינויים בהצהרות. כדי לא לטעות ולהסתבך עם מילוי התצהירים של רשויות המס, פנו לעורך דין עמית זיו, והוא ינחה אותכם שלב אחר שלב, במילוי ההצהרות ללא טעויות וללא בעיות.