על פי דו"ח ארגון הבריאות הבינלאומי כעשרה מיליון איש ברחבי העולם ננשכים מדי שנה על ידי כלבים, או חיות בר ונזקקים לטיפול רפואי מונע. במדינות עולם שלישי אחוז גבוה מאוד מהמקרים בהם אדם לא מחוסן ננשך על ידי בעל חיים נגוע מסתיימים במוות ומדי שנה אף מתים בין 40,000 ל-70,000 איש מכלבת. תמונת המצב בישראל טובה יותר, אולם מנתוני מד"א עולה כי בשנת 2008 ננשכו 1,084 בני אדם בישראל על ידי בעלי חיים ונזקקו לטיפול רפואי.
אתמול (יום שני) נחתם הסכם בין מד"א וקמהדע על רקע המחסור העולמי בחיסונים נגד כלבת. קמהדע היא החברה הישראלית היחידה המייצרת חיסון סביל, המופק מפלסמה עשירה בנוגדנים נגד כלבת. במסגרת שיתוף הפעולה יספק מד"א פלסמה אנושית עשירה בנוגדנים לחברת הביו-פרמצבטיקה, לצורך הפקת חיסונים נגד כלבת שישווקו בישראל, בכפוף לאישור משרד הבריאות.
הפלסמה תופק בשירותי הדם של מד"א מתרומות פלסמה של תורמים מתנדבים שקיבלו חיסון פעיל מונע נגד כלבת ותופק בתהליך תרומה הנקרא "פרזיס" – הליך אוטומטי, קל ופשוט במכשור ייעודי מתקדם המבוסס על בטיחות התורם. כל שלבי תהליך התרומה מבוקרים ע"י חיישנים ממוחשבים ומתוחכמים, בפיקוח ומעקב של טכנאי מקצועי ומיומן. בנוסף, הוקם צוות משותף להכנת תוכנית הסברה ופרסום לעידוד התורמים.
קמהדע, המפתחת, מייצרת ומשווקת מוצרים ייחודיים להצלת חיים, משווקת את החיסון נגד כלבת מאז שנת 2003 ופועלת לרישום המוצר במדינות נוספות, כולל בארה"ב. ה-KamRAB הידוע גם כ"חיסון פסיבי", ניתן בהזרקה ונחשב לבעל רמות הבטיחות והניקיון הגבוהות ביותר מבין התרופות הקיימות כיום בשוק.
לאחרונה דיווחה קמהדע על זכייה במכרז ארצי של משרד הבריאות במקסיקו, לצד חברה מתחרה נוספת, לאספקת החיסון לכלבת. החיסון ניתן לאחר חשיפה, או נשיכה של חיה החשודה בכלבת ומשמש למניעת המחלה, בה מותקפת מערכת העצבים המרכזית של הננשך על ידי וירוס הכלבת.
הפעילות העסקית של קמהדע מתמקדת בפיתוח תרופת ה-AAT שנועדה לטיפול במחלת החסר הגנטי המולד בחלבון האלפא1 אנטיטריפסין, הגורם למחלת האמפיזמה (נפחת תורשתית). החברה נמצאת כעת בשלב האחרון טרם רישוי התרופה בארה"ב, ותחילת מכירות התרופה בעירוי בארה"ב, כבר במחצית השנייה של 2010. במקביל, השלימה קמהדע לאחרונה את ההכנות להתחלת השלב השלישי בניסוי הקליני באירופה לתרופת ה-AAT באינהלציה.
קמהדע היא חברה ציבורית החל מאוגוסט 2005 ונסחרת בבורסה בתל אביב. לחברה אתר ייצור תרופות בבית קמה ומעבדות פיתוח בפארק המדע רחובות.