שמן זית הוא מזון פונקציונאלי טבעי ומומלץ לצרוך אותו על בסיס קבוע אומרת שמחה עזריאל דגן, .N.D ונטורופתית מחברת 'מורז צמחי מרפא'. השפעותיו הבריאותיות הרבות מוסיפה דגן הוכחו במחקרים ובתצפיות, והן כוללות הפחתת סיכון למחלות לב וכלי דם, הפחתת סיכון לסרטן והגנה מפגיעה קוגניטיבית הקשורה לגיל ומאלצהיימר. חשוב, מדגישה דגן להקפיד על צריכת שמן זית כתית מעולה, בעל שיעור חומציות נמוך עד כמה שניתן, וככל שמקדימים לצרוך שמן זית על בסיס קבוע, כן ייטב.
שמן הזית נחשב למשובח שבמיני השמנים לא רק למאכל אלא גם לטיפוח. שמן הזית עשיר בוויטמינים ,A D ו-K – כמו גם בוויטמין E, המגן העיקרי נגד רדיקלים חופשיים שאחראים להתחמצנות התאים ולהזדקנות. מסיבות אלה משמש שמן הזית כאמצעי יעיל לטיפול חיצוני במגוון בעיות עור כמו אקנה, פסירואזיס, כוויות, פצעים, סבוריאה, קשקשים בקרקפת ואקזמות. את הסגולות הללו גייסה גם תעשיית הקוסמטיקה והטואלטיקה. לדברי רויטל הררי, המדריכה הראשית בחברת "סטייל ארומתרפיה", עיסוי הגוף בתמהיל שמנים שנוספו לו כמה טיפול שמן זית תחולל נפלאות לעור יבש, וכך גם פילינג בתערובת מלחים שהועשרה בשמן. התוצאה בשני המקרים היא עור חיוני, בעל מראה בריא וזוהר.
סגולות הטיפוח של שמן הזית היו ידועות כבר בימי קדם. ידוע, למשל, כי המלכה קליאופטרה נהגה לטבול באמבט מלא שמן זית, ולא מעט ממצאים ארכיאולוגיים מעידים על השימוש שנעשה בשמן בתרבויות קדומות לעיצוב תסרוקות ולשיפור מראה השיער. הרומאים נהגו לעשות בו שימוש לרחצה ולחיטוי, ואילו הנשים האירופאיות המטופחות של המאות ה-17 וה- 18 מרחו עצמן בתערובת שמנים להגנה מפני התעלפויות וחולשה. מחקרים שנערכו בקרב אוכלוסיות שתפריטן עשיר בשמן זית מראים כי העור "נהנה" מהנוזל הזהוב גם דרך התזונה. הנשים הדרוזיות נוהגות לצרוך זה דורי דורות מדי בוקר שתי כפות שמן זית איכותי כדי לשמור על הלחות בעור.
שרונה רומנו לזר – מנהלת מותג סבוני ד"ר ברונר, המצטיין בייצור סבונים כבר למעלה מ- 150 שנה מספרת כי סבוני המותג עשויים משילוב ייחודי של שמנים אורגניים: שמן זית כתית מעולה, שמן דקלים, שמן קוקוס, שמן חוחובה יחד עם שמנים "אתרים" המשולבים על פי נוסחאות טבעיות פשוטות, המבוססות על איכות ומומחיות המעניקים ושומרים על הלחות הטבעית של העור. עד היום מהווה שמן הזית בסיס לייצור מיני סבון ותכשירי ניקיון מגוונים. ר' דוד לבית הלל שסייר בארץ בשנת תקפ"ד (1824) כתב ביומנו על ירושלים – "כאן נמצאים בתי-חרושת רבים לסבון הנעשה משמן-זית והוא משובח ביותר בגלל ריחו המבוסם. המין הטוב קרוי בערבית 'אל מיסק' ונשלח למצרים ולכל הארצות הסמוכות. יש גם בתי-בד רבים…" (מסעות ארץ-ישראל, יערי). לשמן הזית המשולב בסבוני ד"ר ברונר מייחסים סגולות בטיפול באקזמות, בדלקות, בסבוריאה, בקשקשים ובפסוריאזיס. "הקסם בסבוני החברה מתחיל מהמגע הראשון, הוא מנקה ביסודיות ובעדינות, שומר על רמת השומן הטבעי של העור, יוצר קצף קטיפתי, שמשאיר את עור הגוף חלק, קטיפתי ורענן ללא צורך בלחות והכול הודות לתערובת השמנים שבמוצרים" אומרת לזר.
בצד הסבונים והניקיון, נעשה שימוש רב בשמן-הזית לתמרוקים וסיכת הגוף שנועדו לרענן, למנוע ייבוש העור ולנוי. הנה כי כן שומנים וקרמים למיניהם אינם דבר חדש שפותח במכוני היופי המודרניים. קוהלת החכם מייעץ: "בכל עת יהיו בגדיך לבנים ושמן על ראשך אל יחסר" (ט', ח). נעמי השולחת את רות המואבייה לגורן בועז בלילה, בתקווה שתצוד את עינו וליבו, מורה לה: "ורחצת וסכת (בשמן) ושמת שמלתיך עליך" (מגילת רות ג', ג). יום הכיפורים נאסר גם בסיכה המציינת שמחה ותענוג. יואב מבקש מהאישה החכמה להופיע בפני דוד כאבלה: "התאבלי נא . . . ואל תסוכי שמן" (שמואל ב' י"ד, ב), עוד נשוב לאישה זו בהמשך. "אמר רבי חנינא: חמין ושמן שסכתני אמי בילדותי הן עמדו לי בעת זקנתי" (חולין כ"ד, ע"ב). "לשום לאבלי ציון לתת להם פאר תחת אפר שמן ששון תחת אבל" (ישעיהו ס"א ג). ובהקשר זה נזכרות הערות "מקצועיות" שראוי לבנות החן להכירן "למה סכין… מפני שמעדין את הבשר… מפני שמשיר את השיער" (פסחים מ"ג, ע"א). מי שמבקשת להגיע למלכות, לפחות בחצר אחשוורוש בפרס, חייבת לטבול "ששה חדשים בשמן המר וששה חדשים בבשמים ובתמרוקי הנשים" (אסתר ב', יב). אביה-זקנה של אסתר אף הוא הגיע למלכות בעזרת השמן: "וייקח שמואל את פך השמן ויצק על ראשו" (שמואל א' י', א). וההבדל ברור; אסתר נבחרה בשל יופייה החיצוני, השמן והתמרוקים. שאול וכן דוד נבחרו של אישיותם, ורק לאחר שנבחרו נמשחו בשמן.
מתכונים להכנת תכשירי טיפוח על בסיס שמן זית, שניתן להכין בקלות בבית:
באדיבות רויטל הררי- המדריכה הראשית בחברת סטייל ארומתרפיה:
טיפול הזנה וריכוך לעור הפנים: מורחים את הפנים בשמן זית (חשוב מאוד להשתמש בשמן זית בכבישה קרה בלבד) מהול במעט כוהל או שמן שקדים, מעסים לתוך העור, ממתינים שעה ושוטפים במים וסבון. במקרה של עור יבש, יש לחזור על הפעולה שלוש פעמים בשבוע. עור רגיל, מעורב ושמן – פעם בשבוע.
מסכת הזנה לשפתיים יבשות: מרוקנים תכולה של כמוסת ויטמין "E" לתוך כף גדושה בשמן זית ומחדירים את התערובת לעור השפתיים בתנועות עיסוי. ממתינים חצי שעה עד שעה (אפשר גם לישון עם זה בלילה) ושוטפים.
מסכת פלא לכל סוגי העור: מערבבים היטב כף שמרי בירה, חצי כף יוגורט, כפית מיץ לימון, כפית מיץ תפוזים, כפית מיץ גזר וכפית שמן זית. מערבבים הכל לעיסה אחידה, ממתינים עשר דקות ומורחים על הפנים. ממתינים עוד עשר דקות ושוטפים במים. התוצאה: עור חיוני וזוהר.
באדיבות המאפר ומעצב השיער רועי חמו:
מסכת הזנה לשיער: טורפים בקערה 2 חלמוני ביצה, חצי כפית חומץ בן יין וכפית אחת מיץ לימון, ומוסיפים בהדרגה כוס שמן זית. מערבבים היטב עד שמתקבלת מעין מיונית סמיכה, מורחים בנדיבות על השיער ומעסים היטב את הקרקפת. ממתינים עשר דקות, שוטפים היטב וחופפים בשמפו. השיער הופך למשיי, חלק ומבריק.
מסכה לחיזוק שורשי השיער: ממלאים צנצנת בעלי רוזמרין ויוצקים שמן זית עד לכיסוי מלא. מחכים בסבלנות שבועיים – שלושה, שבמהלכם מנערים פעמיים ביום את הצנצנת. בתום ההמתנה, מסננים את השמן וסוחטים את העלים. את העיסה שנוצרה מורחים על השיער ומעסים לתוך הקרקפת. ממתינים שעה וחופפים כרגיל. חוזרים על הטיפול פעם-פעמיים מדי שבוע.
טיפול למניעת נשירת שיער: מחממים מעט שמן זית, מורחים על הקרקפת בעזרת כריות האצבעות ולא שוטפים. מומלץ לחזור על הטיפול כל לילה.
מסכה לעיצוב השיער (מומלצת במיוחד לשיער דק, דליל וחסר חיים): מערבבים ביצה אחת עם כפית דבש ו-2 כפות שמן זית. מורחים את העיסה שנוצרה על הקרקפת, עוטפים את הראש בניילון, ממתינים עשר דקות, שוטפים וחופפים כרגיל.
טיפול למניעת קשקשים: מערבבים יחד שמן זית וכוהל 20% ביחס שווה, מורחים את התערובת על הקרקפת, מעסים לתוך העור – והולכים לישון. התוצאה: שורשי השיער מתחזקים, וחסל סדר קשקשים.
אמבט מרגיע: מוסיפים לאמבט מלא במים כף אצות ים, 2 כפות שמן זית ו-2 טיפות שמן לבנדר, ושוהים בפנים למשך 20 דקות. אחר-כך מרוקנים את האמבט, ממלאים במים נקיים, מוסיפים 2 כפות שמן זית, שוהים במים 10 דקות ונשטפים.
טיפול להברקת השיניים וסילוק כתמי ניקוטין: מערבבים היטב 3 כפות אבקת סודה לשתייה, 2 כפות מלח שולחני רגיל ו-2 כפות שמן זית, טובלים את מברשת השיניים בתערובת ומצחצחים (את התערובת שנותרה ניתן לשמור במקרר לשימוש חוזר).
טיפול להארכת וחיזוק הריסים: מדי לילה לפני השינה מורחים את הריסים בעזרת קיסם עטוף בצמר גפן במעט וזלין מעורב בשמן זית. כל מי שניסתה טוענת שהתוצאות ניכרות לעין במהירות.
באדיבות: שמחה עזריאל דגן, .N.D, ונטורופתית מחברת 'מורז צמחי מרפא':
טיפול להסרת העור היבש מסביב לציפורניים: משרים את אצבעות הידיים בקערית עם שמן זית שחומם במקצת למשך 4-5 דקות, ואז עוטפים את האצבעות במגבת לחה וחמימה למשך זמן דומה. העור שסביב הציפורניים מתרכך, והציפורן מקבלת ברק רך. ניתן לחזור על הפעולה פעם-פעמיים בשבוע, בהתאם למצב העור.
מסכת הגנה למרפקים ולכפות הרגליים: מערבבים חלמון ביצה עם שתי כפות שמן זית וכף שמן שקדים, מורחים על האזורים היבשים במרפקים ובכפות הרגליים, ממתינים 10 דקות ושוטפים.
טיפול להזנה ולחיזוק הציפורניים: מערבבים היטב שתי כפות משחת אזולין (או לחלופין כדוריות לציטין באותה כמות) ושתי כפות שמן זית, מורחים את התערובת על שולי הציפורניים, ממתינים 15 דקות ומסירים. טיפול נוסף: מחממים מעט שמן זית וטובלים את אצבעות הידיים בשמן החמים למשך 20-15 דקות.
טיפול להרגעת נפיחות וסימני עייפות מתחת לעיניים: מערבבים שתי כפות שמן זית, שתי כפות דבש וכמה טיפות מים פושרים, מורחים מסביב לעיניים וממתינים עשר דקות. או: מניחים על העיניים פרוסות מלפפון טבולות בתערובת של שמן זית ודבש. בשני המקרים כל הצלליות ה"שחורות" וה"שקיות" נעלמות.