כיכר חדשה ע"ש דיפלומט יפני חסיד אומות העולם

כיכר חדשה ע"ש דיפלומט יפני חסיד אומות העולם
קרדיט ארנון בוסאני

ראש העיר ירושלים, משה ליאון, חנך היום  את הכיכר על שם חסיד אומות העולם, צ'יאונה סוגיהארה, דיפלומט יפני ששירת בקונסוליה היפנית בקובנה שבליטא בזמן מלחמת העולם השנייה וסייע בהנפקת אלפי ויזות ליותר מ-2,150 יהודים. בכך, סייע להם להימלט מאימת הנאצים

הטקס התקיים במעמד קואיצ'י מיזושימה – שגריר יפן בישראל, יושיהיקו היגוצ'י – נספח התרבות בשגרירות יפן בישראל, נציגים ממשרד החוץ, ניצולי שואה ומכובדים נוספים. הכיכר ממוקמת בשכונת עיר גנים, בין רחוב קוליץ ורחוב פנמה.

סוגיהארה, אשר נולד בשנת 1900, שימש בתפקידו כסגן הקונסול בקובנה שבליטא החל משנת 1939. בשנת 1940, עת נכבשה ליטא על ידי ברית המועצות, התבקשו כלל הדיפלומטים לעזוב את המדינה. באותה העת, החלו יהודים להידפק על דלתות השגרירויות במטרה לקבל אשרות אשר יאפשרו להם לעזוב את ליטא. אשרות אלו, עלו הון עתק ולכן התקשו יהודים רבים להשיג את הכרטיס היחיד אל החופש.

במסגרת תפקידו טרם עזב את ליטא, פעל סוגיהארה להנפקת אשרות תוך הפרה של הוראות הממונים עליו והנפיק יותר מ-2,150 אשרות על פני כחודש וחצי. על פי ההערכות, הצילו אשרות אלו אלפי יהודים, אשר קיבלו את המסמך המיוחל ויצאו, דרך רוסיה, אל ארצות שונות, בטרם נכבשה ליטא ע"י גרמניה הנאצית ב-1941. בין הניצולים, היו 300 תלמידי ישיבת מיר, אשר הקימו משכן זמני בשנגחאי ומשם, עברו לארה"ב ולישראל. כך, הצליחו ניצולי הישיבה להקים את משכנה המוכר של ישיבת מיר בשכונת בית ישראל בירושלים. ניצולים מוכרים אחרים, היו זרח ורהפטיג, הרב יחיאל מיכל פיינשטיין ועוד.

בשנת 1985 קיבל סוגיהארה הוקרה על מעשיו והוכר כחסיד אומות העולם על ידי מדינת ישראל. בשנת 1986 נפטר סוגיהארה בגיל 86 והותיר אחריו אישה ושלושה ילדים. את הבקשה להנצחתו של סוגיהארה בירושלים, הגישו בני משפחות הניצולים.

ראש העיר ירושלים, משה ליאון: "חסיד אומות העולם, צ'יאונה סוגיהארה, עשה כל שביכולתו ופעל ללא לאות להצלת יהודים מציפורני הנאצים, מעשים אשר עלו לו במחיר אישי לא פשוט. המעט שיכולה לעשות העיר ירושלים למענו, היא להנציח את שמו לאות הוקרה על מעשיו הנעלים."

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
נשיא המדינה בטקס האזכרה הממלכתי לזכר חללי מערכת צוק איתן:
״בעקבות המתקפה הברברית של חמאס בשבעה באוקטובר והמלחמה שלאחריה, הגענו...
עשרים היהודים שנותרו ברודוס של אחרי השואה משמרים את בית הכנסת עתיק היומין וזיכרון הקהילה שהושמדה
סדרת ספרי הילדים מעצבי השואה הוענקו לספריית המוזיאון היהודי ביוון. פגישה...
מוצר חדש ומסוכן המשווק לילדים: סקירה מדעית חדשה קובעת כי שקיקי ניקוטין רעילים במיוחד למערכת העצבים המרכזית וכוללים חומרים מסרטנים
תופעה חדשה ומדאיגה הנפוצה כבר בקרב כ-5% מצעירי ישראל: האגודה...
משרד התחבורה פותח את קול קורא "שותפים לדרך" לשנת 2026: תקציבים לרשויות המקומיות לקידום בטיחות, תחבורה ציבורית ופיתוח תשתיות
השרה רגב: "ממשיכים לחבר את ישראל גם בתוך הערים והיישובים....
דברי נשיא המדינה בוועידת השלטון המקומי
דומה שהצורך בוועידת השלטון המקומי של ישראל מעולם לא היה...
פסטיבל הקולנוע ירושלים חושף את התוכנית הבינלאומית
פסטיבל הקולנוע ירושלים, אירוע הקולנוע המוביל בישראל, יתקיים בפעם ה-43...
טרנד הרשת שמגיע לצלחת והדרך הבטוחה לשמור על איזון
חלבון הוא רכיב חיוני לגדילה ולהתפתחות תקינה של ילדים ובני...
רד תקשורת מחשבים זכתה באות יצואן מצטיין לשנת 2025
בטקס חגיגי שנערך בבית נשיא המדינה בירושלים, הוענק לחברת רד...
נשיא המדינה יצחק הרצוג בפסגת המדיניות הבינלאומית של JNS
 "פירוק חיזבאללה מנשקו חייב להיות חלק בלתי נפרד מכל פתרון...
"בראש ובראשונה משורר" מחווה לרמי סערי
צדו הפחות מוכר, אבל הלא פחות פורה, של רמי סערי,...
דילוג לתוכן