טרנד הטיק טוק המסוכן שמדאיג את רופאי העור: בני נוער בודקים את מדד הקרינה באיפון כדי להשתזף ומסכנים את בריאותם

טרנד הטיק טוק המסוכן שמדאיג את רופאי העור:  בני נוער בודקים את מדד הקרינה באיפון כדי להשתזף ומסכנים את בריאותם
דר להבית אקרמן מומחית ברפואת עור צילום אלון שפרנסקי

הם פותחים את אפליקציית מזג האוויר, מחפשים את שעות ה־UV הגבוהות ביותר ויוצאים לשמש כדי “להשיג צבע” . ד"ר להבית אקרמן מומחית לרפואת עור מזהירה: "הטרנד הוויראלי החדש ברשתות החברתיות עלול להוביל לנזק בלתי הפיך לעור ולהעלות את הסיכון לסרטן עור מסוג מלנומה".

בשבועות האחרונים מתפשט ברשתות החברתיות, בעיקר בטיקטוק ובאינסטגרם, טרנד מדאיג שנקרא: UV Index Tanning”. במקום להשתמש במדד הקרינה (UV Index) כאמצעי הגנה מפני השמש, צעירים רבים עושים בו שימוש הפוך לחלוטין: הם בודקים באייפון את שעות השיא של הקרינה האולטרה־סגולה ומתכננים את החשיפה לשמש דווקא בשעות שבהן הקרינה החזקה ביותר, מתוך אמונה שכך ישיגו שיזוף מהיר, עמוק ואחיד יותר.

טרנד ויראלי מסוכן האינדקס באדיבות דר אקרמן צילום יחצ

לדברי ד"ר להבית אקרמן, מומחית בינלאומית לרפואת עור: "מדובר באחת המגמות המסוכנות ביותר שנראו בשנים האחרונות בכל הנוגע לחשיפה לשמש. חשוב להבין שאין דבר כזה שיזוף בריא!! שיזוף הוא למעשה מנגנון הגנה של הגוף המעיד על כך שהעור נפגע מקרינת השמש ומנסה להגן על עצמו. הצבע הכהה שמופיע בעור הוא תגובה לנזק שנגרם ל־DNA בתאי העור, ולא סימן לבריאות או לחיוניות”.

לדברי אקרמן: "הבעיה אינה מסתכמת בכוויות שמש. גם חשיפה שאינה גורמת לאדמומיות מיידית עלולה לגרום לנזק מצטבר. אנשים חושבים שכל עוד הם לא נשרפו, לא נגרם נזק. זו טעות. הנזקים מצטברים לאורך השנים וכוללים פגיעה בסיבי הקולגן והאלסטין, הופעת כתמי שמש, קמטים מוקדמים, הזדקנות עור מואצת ועלייה משמעותית בסיכון להתפתחות סרטן עור”.

מה שבני הנוער לא יודעים היא שאחת הסיבות לדאגה היא הגיל הצעיר שבו מתבצעת החשיפה. יכולת העור לתקן את נזקי השמש הולכת ופוחתת ככל שהחשיפה מצטברת. מה שלא רבים יודעים הוא שעד גיל 20 רובנו כבר צוברים חלק משמעותי מאוד מחשיפת השמש שתלווה אותנו לאורך החיים. במילים אחרות, הנזק מתחיל להצטבר כבר בגיל ההתבגרות, אך הביטוי שלו יופיע לעיתים רק שנים מאוחר יותר.

ד"ר אקרמן: “העור יודע להתמודד עם חלק מהנזקים, אבל היכולת הזו אינה בלתי מוגבלת. ככל שהחשיפה מתמשכת, מנגנוני התיקון נשחקים, והתוצאה עלולה להיות הופעת פתולוגיות עור שונות בהמשך החיים”.

אינדקס כטרנד מסוכן צילום יחצ

המדד שנועד להגן , הפך לכלי לשיזוף

מדד ה־UV פותח במקור כדי להתריע מפני עוצמת הקרינה האולטרה־סגולה ולסייע לציבור להבין מתי נדרשת הגנה מוגברת מפני השמש. כאשר המדד עולה מעל 3, ההמלצה היא להשתמש באמצעי הגנה ולהימנע מחשיפה ממושכת לשמש. ככל שהמדד גבוה יותר, כך גדל הסיכון לנזק מהיר לעור ולעיניים.

אלא שבמקום לראות במדד הזה סימן אזהרה, צעירים רבים מתייחסים אליו כיום כאל “מפת דרכים לשיזוף”, ומחפשים דווקא את השעות שבהן הקרינה נמצאת בשיאה.

במקביל, ברשתות החברתיות ניתן למצוא סרטונים שצברו מיליוני צפיות ובהם המלצות לנצל ימי UV גבוהים במיוחד, לעיתים תוך שימוש בשמני שיזוף ולעיתים אף תוך ויתור על מסנני קרינה – שילוב שמומחים מגדירים כמסוכן במיוחד.

מלנומה: הסרטן האגרסיבי שלא כדאי לזלזל בו

מעבר לפגיעה האסתטית, החשש המרכזי של רופאי העור הוא מהעלייה בסיכון לסרטן עור. “סרטן עור מסוג מלנומה הוא אחד מסוגי הסרטן האגרסיביים ביותר”, מדגישה ד”ר אקרמן. “לכן חשוב למזער ככל האפשר את גורמי הסיכון, ובראשם חשיפה מיותרת לקרינת UV. מדובר במחלה שעלולה להיות מסכנת חיים, ולכן אין מקום להתייחס לשיזוף כאל טרנד תמים או כאל סמל ליופי ובריאות”.

לסיכום מסבירה ד”ר אקרמן: "בעידן הנוכחי אין כל הצדקה רפואית לחשיפה מכוונת לקרינת UV לצורך שיזוף.

דר להבית אקרמן מומחית לרפואת עור צילום דרור איתן

כיום קיימות שיטות רבות לקבלת מראה שזוף ללא חשיפה לשמש, החל ממוצרי שיזוף עצמי ועד טיפולים קוסמטיים שונים. כשיש חלופות בטוחות כל כך, אין באמת צורך לסכן את בריאות העור”.

“שיזוף אינו סימן לבריאות אלא עדות לכך שהעור נפגע. חשוב להקפיד על שימוש יומיומי במסנן קרינה SPF 30 ומעלה, להימנע מחשיפה בשעות השיא, להשתמש בכובע ובמשקפי שמש, ולהיבדק באופן קבוע אצל רופא עור. לא כל טרנד שמופיע ברשתות החברתיות שווה את המחיר הבריאותי שהוא עלול לגבות”.

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
הזוכים בתחרויות של פסטיבל הקולנוע ירושלים ה־43
הזוכים הגדולים בתחרויות הישראליות: לאן لوين אני ניו תמצאו אותי, טוב?   הזוכים המרכזיים בתחרויות...
התקשרה בגלל לחצן מצוקה תקול - ערנות המוקדנית ביד שרה הובילה לאבחון דלקת ריאות ולהחלפת הטיפול
שיחת שירות שגרתית של מוקד החירום רפואי ביד שרה הפכה...
רעיית נשיא המדינה השתתפה בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט
רעיית נשיא המדינה מיכל הרצוג, נאמה הבוקר, יום רביעי, א׳...
נפרדים מחובש רפואת חירום ומתרים דם מתנדב במד"א דוד הירש גורליק ז"ל: "בכל מקום שאליו הגיע הוא הקרין טוב לב, ענווה ורצון לעזור"
מגן דוד אדום מרכין ראש עם פטירתו בטרם עת של...
לאור ההצלחה הגדולה ודרישת הקהל פסטיבל הלוטוס ותרבות הודו בגן הבוטני בירושלים ממשיך לשבוע נוסף ימים חמישי–שבת | 16–18 ביולי
למעלה מ10,000 מבקרים מכל רחבי הארץ כבר הגיעו במהלך השבועות...
חתונה בספירת העומר - אילו דברים כדאי לבדוק לפני שסוגרים תאריך לאירוע?
התאריך נקבע, האולם מוצא חן בעיניכם, אבל מישהו במשפחה כבר...
איזו מדינה במזרח אפריקה הכי מתאימה לטיול ראשון?
ישראלים רבים חולמים לצאת לטיול באפריקה, אבל תוהים היכן לטייל...
מהמעבדה לתעשייה: למעלה מ-110 חוקרים, אנשי תעשייה ובכירי מערכת הבריאות השתתפו בכנס המחקר היישומי הראשון של מכללת עזריאלי להנדסה בירושלים
פרופ' תמר רז נחום: "המכללה הקצתה בעשור האחרון מעל 28...
נשיא המדינה נועד עם יו”ר ועדת הבחירות המרכזית וראש השב”כ ויחד הצהירו על תמיכתם המלאה בוועדת הבחירות המרכזית ובהבטחת תקינותן
״יש גורמים מבפנים ובעיקר מבחוץ, המבקשים להשפיע ולחבל בטוהר הבחירות...
"אני שמחה כל כך כאילו נולדה לי ילדה חדשה"
לאחר שטבעה בבריכה ציבורית, תאיר בת ה-13 נפגשה עם צוות...
דילוג לתוכן