דגם "המפלצת" של האמנית ניקי דה סן פאל יוצג במוזיאון ישראל

דגם "המפלצת" של האמנית ניקי דה סן פאל יוצג במוזיאון ישראל
צילום באדיבות מוזיאון ישראל

הדגם שימש בסיס להכנת הפסל הענק "המפלצת", אחד מסמליה המרכזיים של ירושלים, והוא ניתן במתנה מהאמנית עצמה למוזיאון ישראל בשנת 1981 ומעולם לא הוצג במוזיאון עד כה

צילום באדיבות מוזיאון ישראל

 

מוזיאון ישראל יציג לראשונה את הדגם של "הגולם" שיצרה האמנית ניקי דה סן פאל, ברחבת הכניסה לאולמות המוזיאון. הדגם עשוי מעיסת נייר על גבי רשת ברזל, גובהו 64 ס"מ והוא ניתן במתנה למוזיאון ישראל לפני כ-40 שנים, מתנה מהאמנית עצמה.  פסלי החוץ של האמנית ניקי דה סאן פאל, מעטרים אתרים שונים בעולם, כגון רחבת הכניסה למרכז פומפידו בפריז וגן הטארות באיטליה. בימים אלו מוצגת תערוכה מקיפה של דה סן פאל במוזיאון המומה בניו יורק.

לפני יובל שנים, כשהציבה האמנית ניקי דה סן פאל את פסלה בירושלים, היא העניקה לו את השם "הגולם". כינוי החיבה שנתנו לו תושבי העיר, "המפלצת", מלמד יותר מכול עד כמה הוא התנחל בלבבות. הפסל גדול הממדים בשכונת קריית היובל הוא יצור אמורפי בשחור-לבן, עיניו הא-סימטריות מוקפות עיגולים שחורים, ומלועו האדום הבוהק משתפלות שלוש לשונות-מגלשות, אף הן אדומות. הן יורקות את הילדים מטה בעודם זועקים בפחד מהול בעונג, שמסבה להם ההתגברות על הפחד. החלל הפנימי של הפסל, שנתפס גם כרחם מגן, משמש מגרש משחקים. השם "גולם" מרמז לאגדה העממית, שייחסה למהר"ל (רבי יהודה ליווא) בן המאה ה-16 יצירת גולם שבכוחו לזהות את האמת ולמנוע כך האשמות-שווא של היהודים בעלילות דם. מוטיב הגולם התגלגל גם אל ספרות הילדים, שם קיבל הענק המיטיב חזות מרגיעה.

לרגל יום ירושלים בחרנו להציג את דגם הפסל השמור באוסף המוזיאון, אשר להקמתו היו שותפים כמה מהאבות המייסדים של מוזיאון ישראל; מרטין וייל, שהיה לימים מנהל המוזיאון, הוא שיזם את ההזמנה מהאמנית ליצור פסל חוצות לעיר; הוא הציע את הרעיון לווילהלם סנדברג, האוצר ששימש יועץ למוזיאון בראשית דרכו, והוא שפנה לאמנית לאחר שטדי קולק, ראש העיר ירושלים ואבי המוזיאון, התלהב ונתן את ברכתו. ניקי דה סן פאל, שהיה זה לה המיזם הציבורי הראשון, "קפצה משמחה", ומיהרה ליצור דגם ולשלוח אותו לאישור מועצת העיר, אלא שהמבנה המעוות הרתיע אותם והם חששו מתגובת הילדים. אנשי המוזיאון פנו אל האמנית בבקשה לבוא מפריז כדי להגן על הצעתה. סן פאל, שהאמינה בכל ליבה כי "דברים מפחידים מסייעים לילדים לגבור על פחדיהם" שכנעה אותם בטיעוניה ויחד עם עם בן זוגה, האמן ז'ן טינגלי, ובסיוע עוזריהם הוקמה האטרקציה האדריכלית האנושית ומשובבת הלב, שהיתה לאחד מהישגיה הגדולים ביותר של האמנית ולסמל אהוב של ירושלים המודרנית.

הדגם יוצג לאחר שעבר תהליך שימור מורכב במעבדות המוזיאון שכלל ניקוי, קונסולידציה של שכבות הצבע וחיזוק מבני.

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
סיור לילי בגן השבילים מרכז ענאנה לאמנות עכשווית בעין יעל - ירושלים
סיור לילי חוויתי ברחבי "גן השבילים" - גן אמנות ייחודי,...
בציון 80 שנה לשחרור מחנות ההשמדה ולסיומה של מלחמת העולם השנייה: נשיא המדינה ימריא למצעד החיים באושוויץ בירקנאו
שיא המדינה, יצחק הרצוג, ימריא מחר, יום חמישי, כ”ו בניסן,...
אבי סצקוב שבות רחל
גאווה מקומית לשבות רחל
מאיר סצ’קוב זכה באות אקים על הישגיו המרשימים במסגרת שירותו...
היתרונות של אילוף כלבים מותאם אישית
מטפלים מקצועיים בכלבים מסכימים שהאילוף חשוב לכל כלב, גזעי וללא...
מלחמה במלריה, חינוך דיגיטלי והנגשת חיסונים: בני נוער זוכי תחרות ISDG הציגו יוזמות חדשניות בבית הנשיא
אתמול (יום א, 20.4.25),  נערך בבית הנשיא אירוע חגיגי עם...
למה כדאי לבחור בהפעלת קריוקי לאירועים
אם אתם מחפשים את הדרך הטובה ביותר להפוך אירוע לאטרקטיבי,...
טיפול רגשי בשיטת NLP – הדרך לשחרור מפחדים וחרדות
פחדים וחרדות הם חלק בלתי נפרד מהחיים של רבים, אך...
איך מתאימים את הצילומים לאירוע שלכם
עמדות צילום לחתונה הם אחד הדברים הכי אהובים על קהל...
לבחור בחנות הפיצוחים הנכונה לרכישת פיצוחים- כל הטיפים
פיצוחים הם מוצר פופולארי ביותר כיום וכמעט בכל בית ניתן...
הדמיה - מגדלי השישה קרדיט אול אין. (Large)
הדיון בהפקדה מתקרב: קבוצת מידר מציגה את "מגדלי השישה" פינוי בינוי עם 950 דירות במגדלים עד 35 קומות
על רקע ההתפתחות הנדל"נית המואצת והמעבר לבנייה לגובה בירושלים, קבוצת...
דילוג לתוכן