ביופסיה היא בדיקה נפוצה שמבצעים עשרות אלפי ישראלים בשנה. עבור חלקם, תבשר הביופסיה על תחילתו של מסע ארוך להחלמה מסרטן. השנים האחרונות מבשרות על מהפך בעולם הביופסיות: הבדיקה פשוטה יותר, מאפשרת התאמת טיפולים חדשים לסרטן ולא רחוק היום שתתבצע ביופסיה נוזלית באמצעות בדיקת דם פשוטה
נדמה שביופסיה היא מושג רפואי שכל בית בישראל מכיר. מאז נכנסו הביופסיות לארגז הכלים של הרפואה, לפני כ-130 שנים, הן מיצבו את עצמן כ-'בדיקת זהב' לאבחון מחלות רבות ובראשן המחלות הסרטניות. למרות הוותק הרב שלהן, בשנים האחרונות הביופסיות ממציאות את עצמן מחדש אודות להתקדמויות טכנולוגיות פורצות דרך.
מהי ביופסיה
ביופסיה היא דגימה של תאים לצורך בדיקתם במעבדה ע"י רופאים מומחים לבדיקת רקמות- הפתולוגים. בדיקת התאים על ידי רופא פתולוג במעבדה, תחת המיקרוסקופ, מאפשרת פעמים רבות להגיע לאבחון מדויק של המחלה שלא ניתן להגיע אליו בשום אמצעי אחר. תוצאות הביופסיה מגיעות לרוב תוך כ-10 ימים עד שבועיים. תשובה מהירה לביופסיה ניתן לקבל במצבים רפואיים יחודיים או באמצעות מסגרות פרטיות.
את הדגימה נוטלים באמצעות החדרת מחט לגוש החשוד או, במקרים מעטים, באמצעות ניתוח. עם התקדמות הרפואה בעשורים האחרונים נעשה שימוש גדול יותר בטכנולוגיות מחט שאינן מצריכות ניתוח ושאחוזי הסיבוכים בהן נמוכים מאוד.
מדוע חשוב לבצע ביופסיה
בהכללה, יש לביופסיה 3 מטרות חשובות: כדי לדעת מתי לטפל, כדי לדעת מתי לא לטפל וכדי לדעת איך לטפל.
מכיוון שטיפול במחלה סרטנית הוא טיפול אגרסיבי שמלווה לעיתים קרובות בתופעות לוואי, חשוב להימנע מטיפול מיותר במטופלים עם גידולים שפירים לא מסוכנים.
כך למשל, כ-80% מהנשים שאובחן אצלן גוש בשד אינן צריכות טיפול מכיוון שבביופסיה נמצא שהגוש שפיר.
זאת לעומת מטופלים עם גידולים ממאירים, בהם חשוב לטפל בהקדם כדי למנוע את התפשטותה של המחלה הסרטנית. ביופסיה יכולה לקבוע בדיוק רב האם הגוש הוא שפיר או סרטני.
בשנים האחרונות מתגברת חשיבותן של הביופסיות לא רק בקבלת ההחלטה האם לטפל אלא גם בקבלת ההחלטה כיצד לטפל, זאת בעקבות כניסתם של טיפולים ממוקדי מטרה לחיינו.
טיפולים ממוקדי מטרה עובדים על מאפיינים ייחודיים שמשתנים בין חולה לחולה ובין גידול לגידול. לכן, לפני תחילת טיפולים ממוקדי מטרה כגון טיפולים ביולוגיים או אימונותרפיים לסרטן, חשוב לאפיין בביופסיה את הגידול ולהעריך כיצד הוא יגיב לטיפול.
טיפול ביולוגי ואימונותרפיה מתחיל בביופסיה
טיפולים ביולוגיים ואימונותרפיים הם טיפולים שעושים שימוש בתכונות שבאות לידי ביטוי רק בתאים סרטניים מסוימים. תכונות אלה יכולות לכלול אמצעים מסוימים להתחמקות ממערכת החיסון הטבעית של הגוף, למשל.
עם זאת, לא כל הגידולים חולקים את אותם מנגנוני התחמקות. לכן, רק חולה שבבדיקת הביופסיה שלו נמצאה מערכת ההתחמקות שכנגדה יש טיפול יוכל להרוויח ממנו.
לעיתים, מתנה המדינה סבסוד של תרופות מתקדמות אלה בביצוע בדיקות מתקדמות אלה ובהוכחה שהתרופה תיהיה יעילה נגד תאי הגידול שהוצאו מגוף החולה.
כמו כן, ניסויים קליניים שבמסגרתם חולים זכאים לקבל טיפול נסיוני מתקדם ללא עלות, מתנים את הקבלה אליהם לעיתים קרובות בביצוע בדיקות מתקדמות כאלה ואחרות על תאי הגידול.
בדיקות ביופסיה מתקדמות מחוץ לבתי החולים
למרות ההזדמנויות הטיפוליות הנרחבות שיכולות לאפשר בדיקות מתקדמות לביופסיה, בדיקות רבות כאלה אינן נכללות בסל הבריאות ואינן ניתנות לביצוע בבתי החולים. לכן בוחרים חלק מהחולים לבצע בדיקות מתקדמות באמצעות מעבדות פרטיות בארץ ובחו"ל, בעיקר בארה"ב. בבדיקות אלה נסקרים עשרות עד מאות גנים וחלבונים שיכולים לשמש להתאמת אפשרויות הטיפול ולהערכת יעילותם של טיפולים שונים. במקרים כאלה עושים לרוב שימוש ברקמה שנדגמה בבדיקת הביופסיה בבית החולים ושנשמרת בו למשך כ-20 שנים. לרוב אין צורך לבצע ביופסיה נוספת עבור בדיקות אלה.
ביופסיות נוזליות: ביופסיה בבדיקת דם פשוטה
בשנים האחרונות גועש עולם הרפואה עקב השקתן של הביופסיות הנוזליות. בניגוד לביופסיית הרקמה, בביופסיה נוזלית אין צורך לקחת דגימה מהגידול עצמו אלא ניתן להסתפק בכמות קטנה של דם, שנלקחת בבדיקת דם שגרתית.
באמצעות התקדמויות טכנולוגיות משמעותיות, בהן גם של מעבדות ישראליות, ניתן כיום לאתר בדם חומר גנטי שמפריש הגידול וללמוד עליו בלי צורך לדגום אותו ישירות.
ביופסיות נוזליות אושרו כיעילות באיתור סימנים מוקדמים לסוגי סרטן מסוימים וכרגישות לשינויים גנטיים שיכולים להשפיע על מסלול הטיפול בסרטנים אחרים.