אתמול י”ג באייר תשפ”ה (13.5.2025), התקיים בהר הרצל טקס חשיפת שמות לעולי אתיופיה שנספו בדרכם מסודן.

אתמול י”ג באייר תשפ”ה (13.5.2025), התקיים בהר הרצל טקס חשיפת שמות לעולי אתיופיה שנספו בדרכם מסודן.
קרדיט לתמונה: ‏דמיטרי סמבורסקי, לע"מ

 הטקס נערך באנדרטת הזיכרון שהוקמה בשנה שעברה, במעמד שר העלייה והקליטה אופיר סופר, יו״ר המרכז למורשת יהדות אתיופיה פנטהון אספה דוויט, ראש המטה לשילוב יוצאי אתיופיה במשרד רה״מ דוד יאסו, נציגת וועדת אימות השמות זיווה מקונן דגו ובנוכחות משפחות הנספים.

הטקס התקיים בהמשך לעבודות השיפוץ וההרחבה של האנדרטה, ביוזמת שר העלייה והקליטה. השנה נוספו שמות חדשים, בעקבות עבודת תחקיר מעמיקה שנעשתה על ידי משרד העלייה והקליטה בשיתוף המרכז למורשת יהדות אתיופיה.

״בדרך לירושלים אשר חלמנו עלייה, איבדנו הורים, ילדים, קרובים וחברים״, אמרה אסתר ביסוור שאיבדה את אחותה הגדולה גבטה קבדה במסע לישראל: ״על אף האובדן והכאב, התקווה והאמונה לא נשברו והכמיהה לירושלים רק התחזקה. אין לנו קבר, יש לנו רק אנדרטה שנוכל לבא להתייחד עם קרובינו״.

במהלך הטקס נחשפו 20 שמות נוספים של גברים, נשים וילדים שלא שרדו את המסע לירושלים. גם ארבעה עשורים לאחר מבצע משה, מוסיף עם ישראל להעניק שם וזיכרון לאלו שלא זכו להגשים את חלום העלייה.

שר העלייה והקליטה, אופיר סופר: ״בעליית יהודי אתיופיה יש משהו ייחודי – שימור המסורת, הכמיהה לציון, והמסע שמזכיר את יציאת מצרים. אין דוגמה מרגשת יותר לקיבוץ גלויות כמו עם ישראל, ואין סיפור עלייה מעורר השראה כמו זה של קהילת יהודי אתיופיה.חשיפת שמות הנספים היא חוב מוסרי ולאומי. זו הזכות שלנו והחובה שלנו – לזכור, להכיר ולהנציח את אחינו ואחיותינו שנספו בדרכם לארץ הקודש״.

יו״ר המרכז למורשת יהדות אתיופיה, פנטהון אספה דוויט: ״עוד 20 שמות מצטרפים ל-30 השמות שנחנכו עם הקמת האנדרטה. חובה עלינו לזכור ולהזכיר את אלפי היהודים שנספו בדרכם לישראל. כל שם הוא עולם ומלואו, סיפור חיים שלם.

אני מבקש להודות למשרד העלייה והקליטה, לצוות מרכז מורשת יהדות אתיופיה ולוועדת האימות על עבודת הקודש ועל שיתוף הפעולה. זאת המחויבות שלנו – להנציח את הנספים למען המשפחות, הקהילה והחברה הישראלית כולה. נמשיך לפעול עד שנביא את שמותיהם של כל הנופלים״.

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
נשיא המדינה בפגישתו עם שגריר ארה״ב בישראל: ״הכוח הייחודי של הטוב טמון בשותפות בין ארצות הברית לישראל במלחמה שמטרתה לשנות את עתיד האזור ולהוביל אותו לעבר שלום״
שגריר ארה״ב בישראל: ״הנשיא הרצוג הוא אחד הידידים החשובים ביותר...
נשיא המדינה במוקד המבצעי של מגן דוד אדום: ״חשוב מאוד שמי שיכול יגיע לתרום דם למאגר של מד״א - כדי שנהיה נכונים לכל תרחיש״
נשיא המדינה יצחק הרצוג ביקר היום, יום רביעי, ט״ו באדר,...
נשיא המדינה ביקר את פצועי הפגיעה הקטלנית בבית שמש, בניהם פנינה כהן ששכלה את בעלה וחמותה
נשיא המדינה ביקר היום, יום שני, י״ג באדר, 2 במרץ,...
תיכון אמית ממלכתי טכנולוגי ירושלים אבל וכואב על הרצחו של התלמיד גבריאל ברוך רווח הי"ד, מפגיעת טיל האויב בבית שמש
רחלי כהן וולף, שהיתה המחנכת של גבריאל מספרת על נער...
נשיא המדינה אירח את ראש ממשלת הודו בבית הנשיא
נשיא המדינה: “הודו היא חלק חיוני מהעתיד הגדול של המזרח...
נשיא המדינה נפגש עם נשיא אתיופיה
במסגרת ביקורו הממלכתי באתיופיה, נפגש נשיא המדינה יצחק הרצוג, היום,...
נשיא המדינה אירח משלחת שגרירים לאו״ם בבית הנשיא
 "על מדינות האו״ם לגלות בהירות מוסרית, אך הן אינן עושות...
נשיא המדינה נשא דברים בטקס האזכרה הממלכתי לחללים שמקום קבורתם לא נודע
נשיא המדינה יצחק הרצוג נשא דברים היום, יום שלישי, ז'...
יפן בירושלים: כנס האנימה והמנגה הגדול בישראל, במעמד שגריר יפן בישראל, הארוקון 2026, פורים בבנייני האומה ירושלים
אנימה, מנגה ותרבות יפן הפכו בשנים האחרונות לחלק מהתרבות עליה...
נשיא המדינה ורעייתו אירחו בבית הנשיא את ארוחת האיפטאר המסורתית לשבירת צום הרמדאן
נשיא המדינה פתח האירוע בהתייחסות למצב החירום בחברה הערבית: אי...
דילוג לתוכן