הכותל המערבי, מצדה, קיסריה ועוד – מה יקרה לאתרים אלה במקרה של רעידת אדמה? רשות העתיקות והועד הישראלי לאונסק"ו (ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם) התריעו ביום רביעי השבוע, כי אתרים חשובים ועתיקים אלה עומדים בפני סכנת חורבן במקרה של אסונות טבע והשחתה בידי אדם. מתוך רצון להיערך לתרחישי חירום אפשריים ולהגן על אתרי המורשת בארץ, שהם מהחשובים בעולם, כינסו השבוע שני הגופים הללו סדנת מומחים בין לאומית בת 3 ימים, לשם התיעצות עם מומחים מהעולם שמתמודדים עם סכנות ואסונות טבע. לסדנא, שהתקיימה בעיכו העתיקה הגיעו מומחים ממדינות שונות, בהן: איטליה, יפן, סין, ירדן, פרו וטנזניה.
מנהל רשות העתיקות שוקה דורפמן הודיע בסדנא כי: "המבחן של הארגונים האחראיים במדינת ישראל על הצלת האתרים מהמשמעותיים ביותר לאנושות, יהיה בהיערכות ובתיאום הבין משרדי המקדים – ולא בתחקיר של יום אחרי. רשות העתיקות הישראלית נרתמת להוביל מהלך של היערכות לסיכונים לאתרי המורשת בישראל ובעולם כולו. ההיערכות לסיכונים העומדים בפני אתרי מורשת התרבות, היא אתגר משותף לכל מדינות העולם. רשות העתיקות, יחד עם אונסק"ו, קיימה סדנא שמיצבה את ישראל כמובילת תהליך, שבסופו בנית מנגנון תגובה מהיר למיזעור נזקים במקרה חירום, ושיפור יכולת התגובה והשיקום עקב אסונות טבע." דורפמן הודיע לבאי הכנס כי "רשות העתיקות מוכנה לשתף פעולה עם כל גורם מקצועי בעולם על מנת לחקור ולהתכונן לקראת אסון טבע אפשרי."
מנהל מינהל השימור ברשות העתיקות רענן כסליו אמר כי: "ישראל נמצאת באזור סיכון גבוה של רעידות אדמה. זאת בשל קרבתה לבקע הגדול – אזור של שברים פעילים אשר כבר התרחשו בו רעידות אדמה חזקות, שהותירו אחריהן חורבן ערים. רעידת האדמה הגדולה האחרונה אירעה בישראל ב-1927. רעידת אדמה בעוצמה גבוהה עלולה לגרום לנזקים כבדים בנפש וברכוש, ובכלל זה – לפגיעה בלתי הפיכה במורשת התרבותית, במיוחד באתרים הנמצאים במרחק ק"מ בודדים מהבקע. בין האתרים האלה גם חלקים מירושלים העתיקה, מצדה ובית שאן."