מה הייתה מטרת צעדות המוות בסוף מלחמת העולם השנייה

מה הייתה מטרת צעדות המוות בסוף מלחמת העולם השנייה

המחקר עסק בפינוי אסירי מחנות הריכוז ומחנות העבודה מפולין לגרמניה. "צעדות המוות החלו כאשר הגרמנים ביקשו להרחיק את האסירים מהחזית ולמנוע את נפילתם בידי האויב" מסביר פרופ' בלטמן. הצעדות החלו בסוף 1944 בשלב שבו כבר היה ברור שהמלחמה עומדת להסתיים והגרמניים מפסידים. כ-720,000 איש החלו את צעדות הפינוי מהמחנות ובתוך חודשים ספורים נרצחו כ-250,000 מהם. ההערכה היא שכשליש מהצועדים היו יהודים.

במחקרו ביקש פרופ' בלטמן לבחון את דרך ביצוע רצח האסירים בחודשים האחרונים של המלחמה בהשוואה לרצח השיטתי שנעשה במהלך המלחמה. "בתקופה זו הבירוקרטיה של הרצח כבר קרסה ואלפי האסירים שנותרו היו נתונים להחלטות שרירותיות, בלתי מתוכננות ובלתי נשלטות של שומרים" אומר פרופ' בלטמן. "מה שקרה זה בעצם דה-צנטרליזציה של מנגנון המוות". במצב שנוצר התגבשו קבוצות חדשות של רוצחים המורכבים משומרי המחנות שכבר אינם כפופים לשום גוף. אליהם הצטרפו גורמים שונים: פונקציונרים מפלגתיים, מיליציות עממיות מקומיות, חברי תנועת הנוער ההיטלריסטי ואזרחים.

תופעה נוספת שלא נבדקה עד כה בחקר השואה ועליה עמד המחקר היא מה התרחש כשהתושבים הגרמניים נתקלו במקומות מגוריהם באסירי המחנות אשר הסתובבו בדרכי הפינוי בגרמניה ובאוסטריה ערב הכניעה. מצב זה הביא לפרץ אלימות שיצא מתוך ליבה של האוכלוסייה האזרחית בגרמניה ובאוסטריה בשיתוף ה-SS נגד האסירים.

לדברי פרופ' בלטמן, "נוצרה קהילת רוצחים חדשה שלא הייתה קיימת בזמן המלחמה, קהילה שאינה מתייחסת בהכרח לסוגיית 'הפתרון הסופי' והאידיאולוגיה הנאצית האנטישמית אינה הדבר העיקרי שמניע אותה. שיקוליו העיקריים של  ציבור רוצחים זה הוא הגנת המשפחה והקהילה מפני האסירים שעשויים לנקום את סבלם. כדי להבין את היווצרותה של קהילות רוצחים אלה צריך להבין את המציאות החברתית בגרמניה ערב הכניעה. מדובר בחברה מתפרקת, שטופת אלימות שחיה 12 שנים במציאות פוליטית ואידיאולוגית שהכשירה ונתנה לגיטימציה לרצח  של כל מי שנתפס כאויב".

שאלה מעניינת נוספת שנבדקה במחקר היא  מדוע לא רצחו הגרמנים את האסירים מיד אלא שלחו אותם בצעדות מוות. פרופ' בלטמן חקר ומצא כי הייתה הוראה של הימלר לפנות את מחנות הריכוז כדי שהאסירים לא יפלו אסירים בידי האויב ויחשפו כל מה שהתרחש במחנות. הוא ניסה לשמור על האסירים היהודים כקלף מיקוח במו"מ שניסה לנהל עם מעצמות המערב. ואולם כל השיקולים האלה קרסו נוכח המציאות שבה הקשר עם מקבלי ההחלטות ברייך התרופפו והתנתקו בשל המצב הצבאי בגרמניה בסיום של המלחמה.

המחקר מתואר בספר "צעדות המוות 1945-1944" שיצא בימים אלו בהוצאת יד ושם.

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
נשיא המדינה אירח את אירוע השקת תוכנית האוריינות האזרחית במגזר הממלכתי-חרדי
נשיא המדינה יצחק הרצוג ורעייתו מיכל אירחו היום, יום רביעי,...
מחקר אמריקאי קבע כי הידרותרפיה יעילה לטיפול במתמודדי פוסט טראומה שנפגעו בשירות הצבאי
מסתבר כי הידרותרפיה, הפכה בשנים האחרונות לאופציה אופטימית עבור אנשים...
לכבוד חג השבועות נשיא המדינה אירח חקלאים ורפתנים מכל רחבי המדינה
כמדי שנה נשיא המדינה יצחק הרצוג ורעייתו מיכל, אירחו היום,...
לא נגד אמונה – בעד משמעת
צבא מנצח איננו רק אוסף של גיבורים נועזים – הוא...
לראשונה בישראל: נשיא המדינה קיבל את כתב ההאמנה של השגריר הראשון של סומלילנד בישראל
עוד הגישו הבוקר כתבי ההאמנה לנשיא המדינה - שגרירי קוריאה...
נשיא המדינה אירח את המחזור הראשון של מסלול ״שח״ר למשפט״ - שילוב חרדים לשירות במקצועות המשפט בצה״ל
נשיא המדינה יצחק הרצוג אירח היום, יום ראשון, א׳ בסיוון,...
נשיא המדינה בטקס האזכרה הממלכתי לזכר יהודי אתיופיה שנספו בדרכם לישראל
״אתמול פגשתי בשנית את אחותו של ימנו בנימין זלקה ז"ל,...
בירושלים ניסו השבוע לדמיין את ישראל של שנת ה־100: מיצגים, אמנות ושיח משותף בין קהילות מכל גווני החברה הישראלית
לקראת יום ירושלים תשפ"ו, נערך השבוע אירוע ראשון מסוגו המוקדש...
נשיא המדינה יצחק הרצוג התייחס כעת בועידת הנשיא למחר ישראלי משותף - לבקשת החנינה של ראש הממשלה בנימין נתניהו
״אני גם נוגע בנושאים מאוד כואבים. אם נדבר על הנושא...
ירוס זלקה אחותו של ימנו זלקה ז״ל בועידת הנשיא למחר ישראלי משות
״אסור שהרצח של אחי יהיה עוד שורה שנכנסת לסטטיסטיקה המרה...
דילוג לתוכן