לכבוד פתיחתו מחדש בקיץ הקרוב הזמין מוזיאון ישראל שלושה אמנים עכשוויים ידועי שם – צבי גודלשטיין, סוזן הילר וינקה שוניברי – להתבונן ולהכיר את אוספיו האנציקלופדיים ולאצור באמצעותם תערוכות משלהם. תערוכות אלה יחנכו את האולמות החדשים לתערוכות מתחלפות והן אף חוגגות את פתיחתם מחדש של שלושת אגפי המוזיאון -ארכיאולוגיה, אומנות ואתנוגרפיה יהודית.
שלוש התערוכות המתחלפות הללו, שנקראות שלושה אמנים אוסף אחד, מציגות דיאלוג בין אוספיו הנרחבים של המוזיאון והאמנים עצמם, המיוצגים כולם באוסף. הפרויקט הייחודי בהיקפו ובאופיו, חובק את כל אוספי המוזיאון ומעניק לצופים חוויה מוזיאלית רחבה ומיוחדת מנקודת מבטו של כל אחד מהאמנים.
צבי גולדשטיין: רדוף חפצים
האמן הישראלי צבי גולדשטיין, מקבץ בחלל אחד יותר מ- 600 חפצים – הכוללים יצירות מאוספיו העשירים והמגוונים של המוזיאון וחפצים יומיומיים ממשרדי המוזיאון ומחסניו – במיצב עשיר ומרוכז מאד, המכסה את קירות החלל לאורכם ולרוחבם. אופן תלייה זה מאזכר את ה wunderkammer (חדר הפלאות). החפצים הנארגים סביב 62 שירים מתוך ספר השירים של צבי גולדשטיין Room 205#, יוצרים קשר אסוציאטיבי ביניהם. השירים מתארים אירוע בו היה נתון האמן להזיות ולפנטזיות, במשך דקה, בחדר בית מלון תל-אביבי. אופן התלייה אינו-היררכי, והמארג שנוצר מדגיש מתחים שבין גבוה ונמוך, מרכז ופריפריה וכן קורא תיגר על תפיסות מוזיאליות ואוצריות עכשוויות. בין החפצים שנבחרו: אלות פריון פרה-היסטוריות, כדים יווניים קלאסים, מסכות אפריקאיות, מחיצות יפניות, וחפצים מן מוכן מזרם הדאדא, ביניהם יצירות של מרסל דושאן. לצד אלו תוצג עבודתו של דונלד ג'אד וצילומים של אנדרה קרטס, הרולד אג'רטון, מנואל אלווארס בראבו ועוד.
סוזן הילר: עבודה בתהליך
סוזן הילר, ילידת ארה"ב, חיה ופועלת בלונדון, קיבצה לדו-שיח פיוטי ומהורהר כ-35 יצירות, מאוספי האמנות המודרנית והעכשווית של המוזיאון, שאותן היא מתארת כ"פואטיות, פוליטיות, מלנכוליות ואופטימיות בו-זמנית". הילר, שבנוסף להיותה אמנית אצרה מספר תערוכות, החלה את מסעה דרך האוסף ללא יעד מוגדר מראש. במהלך החיפוש היא גילתה כי היא נמשכת ליצירות העוסקות בפרגמנטציה, במוות, בטקסט ובאמנות נשים. התערוכה מציגה מבחר אישי המשקף את תחומי העניין והלכי הרוח העמוקים של האמנית. התצוגה כוללת יצירות במגוון טכניקות של אמנים מרחבי העולם כאנסלם קיפר, כרסיטיאן בולטנסקי, אליזה ואנדרה ברטון, גסטון צבי איצקוביץ', וליד אבו-שקרה וברברה קרוגר.
ינקה שוניברי: אדמה, אוויר, אש, מים
ינקה שוניברי , נולד בלונדון, גדל בניגריה, חי ופועל בלונדון, עורר עניין רב בארץ עת הציג תערוכה מיצירותיו במוזיאון לפני כשמונה שנים. הרעיון של ינקה שוניברי לתערוכת הפתיחה עוסק בהשפעה של תרבות אחת על תרבות אחרת. 300 החפצים ויצירות האמנות שהוא בחר מהאוספים, מסודרים בחלל על פי עקרון מארגן של ארבע קבוצות המייצגות את ארבעת היסודות – אדמה, רוח, מים ואש – החפצים מחוברים באמצעות יחסים אסוציאטיביים ואסתטיים ומסמלים את היצירה האנושית. כמו כן יוצגו בתערוכה ארבע דמויות שאותן יצר שוניברי במיוחד עבור התערוכה, שכל אחת מהן מייצגת את אחד היסודות ולבושה בבגדים בסגנון ויקטוריאני העשויים מבדי בטיק צבעוניים בסגנון אפריקאי – יצירות כלאיים תרבותיות המהווים סימן היכר לעבודתו. המיצב המתקבל, המדגיש את קווי הדמיון בין בני אדם, מעל ומעבר לכל קונפליקט, כולל בין היתר: כלי אבן פרה-היסטוריים, פסלונים מצריים מהתקופה הרומאית, ובובה טקסית דרום אפריקאית של חניכה ופוריות, לצד יצירות של יאסומסה מורימורה , פבלו פיקאסו, מאן ריי, אנדרה סראנו ואטורה סוטסאס הבן.
התערוכה שלושה אומנים: אוסף אחד תחנוך את האולמות החדשים לתערוכות מתחלפות ע"ש הרי ובלה וקסנר ותוצג מה_ 26 ביולי ועד ינואר 2011. אוצרת על: סוזן לנדאו, אוצרת ראשית לאמנויות ע"ש יולה וז'אק ליפשיץ ואוצרת לאומנות עכשווית ע"ש משפחת לנדו.