בעבר מרבית האבחונים של סרטן הערמונית התרחשו בגיל מאוד מתקדם, ובשלב מתקדם של המחלה. מטבע הדברים, אבחון מוקדם מאפשר טיפול איכותי, סיכויי ריפוי גבוהים יותר ואיכות חיים טובה יותר למטופלים. בזכות בדיקות חדישות, בדיקות סקר או זיהוי סמנים, מומחים אונקולוגים יכולים לזהות את המחלה מוקדם יותר. לאחר הזיהוי, מגיע שלב הטיפול.
מהו הטיפול השמרני במחלה
במשך שנים, הטיפול שהיה מוצע באופן כמעט אוטומטי לחולים בסרטן הערמונית היה לבצע כריתה. למרות שגם כיום זה עדיין טיפול לגיטימי, מומחים מסבירים שזה לא הפתרון הראשון שכדאי או מומלץ להביא בחשבון. לפני שבוחרים בטיפול אגרסיבי כזה או אחר, הטוב ביותר זה תמיד לבדוק האם יש דרך טיפול שמרנית במחלה.
הבשורות הטובות לגבי סרטן הערמונית (פרוסטטה) הן שחלק גדול מהמאובחנים מתאימים לטיפול שמרני, כלומר ללא מעורבות פולשנית או ניתוח. אורולוגים מומחים נעזרים בבדיקות מתקדמות על מנת לזהות את השלב במחלה. במקרים רבים, ההחלטה הקלינית היא שהמטופל יגיע מעת לעת למעקב. זו לא טעות – מטופלים רבים אינם צריכים בשלב כזה לבצע יותר מאשר להקפיד להגיע לביקורת. רק ברגע שייראו סימנים לכך שנדרש טיפול לא שמרני, ניתן לפעול בצורות אחרות. במהלך המעקב יגיע המטופל לבדיקות דם בכל מספר חודשים (לפי הנחיית הרופא). על פי הצורך, יתבצעו בדיקות נוספות כגון ביופסיה של הערמונית (לעיתים רחוקות יותר).
אילו טיפולים נוספים יכולים להתאים לחולי סרטן ערמונית
לאחר איסוף מידע קליני, יוכל הרופא לנקוט בגישה טיפולית אחת או בכמה גישות במקביל, לפי הצורך. בין היתר יש להביא בחשבון את גיל המטופל, האם ישנן מחלות רקע, מהו התפקוד הנוכחי שלו. בהתאם לרמת המסוכנות של הגידול, יוחלט על אופי הטיפול, האם אגרסיבי יותר או אגרסיבי פחות.
סט הכלים הקיים כיום כולל בין היתר טיפול באמצעות הקרנות וכן טיפול על ידי כריתה. ניתן במקרים מסוימים לטפל על ידי תכשירים הורמונלים אפקטיביים. כמובן שלכל שיטת טיפול יש השלכות שונות, במהלך הטיפולים וגם לאחר מכן. על כן, חשוב ביותר לקבל יעוץ רפואי מפורט ולא לקבל החלטה חפוזה ונמהרת.
מדוע בעצם לא למהר לנתח ולסיר את הערמונית?
מומחה לאונקולוגיה מסביר כי למרות שסרטן ערמונית נשמע מפחיד, מטופלים רבים יכולים להחלים ללא ניתוח. הסרת הערמונית עשויה להיות פתרון טוב לחלק מסוים מהחולים, אך חייבים להבין כי ישנן תופעות לוואי שבגינן כדי להתחיל עם טיפולים אחרים. הסרה מלאה של הערמונית עלולה להביא למצב שבו המטופל מאבד את השליטה במתן שתן. בנוסף, חלק מהטופלים שעברו כריתה אמנם החלימו מהסרטן אך החלו לסבול מתופעה של אימפוטנציה. לסיכום, לפני ששוקלים טיפול כזה או אחר, חשוב לאסוף מידע ולהתייעץ עם מומחה בתחומו. אנו מזמינים אתכם לגלוש כאן למידע נוסף לשימושכם.