סינמטק ירושלים בשיתוף קבוצת ון ליר,
מכון ון ליר בירושלים, קרן ברנרד ון ליר ו"הארץ"
בפרויקט מקוון מיוחד בצפייה חופשית
שבוע של מיטב סרטים ותוכניות בהשתתפות מומחים מרחבי העולם וישראל ועיתונאי "הארץ",
כשבמרכזם השאלה מה יהיה ב"יום שאחרי" (הקורונה) וכיצד המגפה תשנה את חיינו בתחומים שונים
בהשתתפות:
האמן הסיני איי ווייוויי; הכלכלן יאניס וארופאקיס, שר האוצר לשעבר של יוון; ג'ניפר מורגן, מנכ"לית גרינפיס העולמי; פרופ׳ ניירי וודס, דיקנית מייסדת ומומחית מובילה לניהול כלכלה גלובלית באוניברסיטת אוקספורד; ד"ר פיליפ רוסלר, סגן קנצלרית גרמניה ושר האוצר לשעבר; איב דאקור, מנכ"ל הצלב האדום היוצא ועוד
תאריכים: 14-19.6.20
המגפה הגלובלית חוללה משבר חסר תקדים, אבל גם תמורות שונות בתחומים של מנהיגות, כלכלה, חיי המשפחה ועולם העבודה. חרף אי-הוודאות, אנשים מתחומים פוליטיים וחברתיים שונים רואים במשבר הנוכחי גם הזדמנות לתקן דפוסים נושנים לא מאוזנים ולהחדיר רעיונות חדשים.
סינמטק ירושלים, בשיתוף קבוצת ון ליר, מכון ון ליר בירושלים, קרן ברנרד ון ליר ו"הארץ" מציגים אופנים מגוונים לדמיין סיפור חדש, אחר, כזה שיצית את הדמיון ויוביל לשינוי, לשיתופי פעולה חדשים ולעתיד שלא היה ניתן לעלות על הדעת רק לפני מספר חודשים.
בסדרת תוכניות מיוחדת, שיעלו לשידור מקוון במשך שבוע, נציג פאנלים עם אינטלקטואלים ואנשי מקצוע מובילים בתחומים שונים מרחבי העולם ונציע לצפייה סרטים עכשוויים המתמקדים בחמישה נושאים מרכזיים שהמגפה הביאה לקדמת הבמה: כלכלה, אדם וסביבה, הגירה, מנהיגות בשעת משבר וחיי המשפחה, ונדון בנרטיבים אלטרנטיביים המתהווים בחמשת התחומים הללו.
בין התאריכים 14-19.6.20 יעלו באתרים ובדפי הפייסבוק של "הארץ", סינמטק ירושלים ומכון ון ליר בירושלים תוכניות יומיות הכוללות פאנל דוברים וסרטים רלוונטיים. כל יום יוקדש להיבט אחר של השלכות מגפת הקורונה על תחומי חיים שונים.
הפאנלים והסרטים ילוו בתרגום לעברית. התכנים יהיו פתוחים לצפייה לציבור הרחב.
להלן התוכנית
יום ראשון, 14.6.20, 20:30
הכלכלה בעקבות המגיפה
נגיף הקורונה פתח חלון לבחון את המתחים בין צמיחה כלכלית לבין ערכים כמו שוויון, בריאות האדם והסביבה. כיצד ניתן לשפר את המערכות הכלכליות של מדינות וגם את המערכת הגלובלית כך שיפגעו פחות בבריאות האדם ובסביבה? יאניס וארופאקיס, שר האוצר לשעבר של יוון, בשיחה עם איתן אבריאל, עורך מגזין The Marker וממייסדי האתר.
לאחר השיחה יוקרן הסרט קפיטל במאה ה-21, צרפת/ניו זילנד, 2019, בימוי: ג'סטין פמברטון.
באמצע העשור פרסם הכלכלן תומא פיקטי את "קפיטל במאה ה-21", מחקר מעמיק על מקורות אי השיוויון בימינו. הסרט שלפנינו מתרגם את התובנות של פיקטי לכדי מסע קולנועי מסחרר ומחכים, שנע לאורך ציר הזמן מהמהפכה הצרפתית ועד העידן הדיגיטלי כדי לברר את האופן שבו הון נוצר ונצבר, והדרך של ההון (ובעיקר בעליו) לנצל אותו לטובת השפעה חברתית, כלכלית ופוליטית. הספר והסרט, שנעשו לאור המשבר של 2008, עשויים להראות עתה כמו קדימון למשבר הנוכחי, אך המסקנות שבו רלוונטיות ביותר ליצירת עתיד טוב יותר. (103 דקות. אנגלית וצרפתית, תרגום לעברית).
סרט נוסף בסדרה הכלכלית הוא נפילת אימפריית הכסף, קנדה, 2018, בימוי: דניס ארקאן, משחק: אלכסנדר לאנדרי, מריפייר מוראן, רמי ז'יראר.
אינטלקטואל צעיר המתפרנס כשליח נקלע לזירת פשע של שוד שהסתבך. מול שקים של מיליוני דולרים הוא נדרש להחליט האם לקחת את הכסף או לעזוב. סרטו החדש והמענג של המאסטר הקנדי דניס ארקאן ("שיחות מלוכלכות") מציע מבט שנון, שופע הומור ונוגע ללב על שליטתו של הכסף בחברה המודרנית. ארקן מצליח לשלב אלמנטים של מותחן עם דרמה חברתית ושפע הומור, והתוצאה היא חוויה קולנועית ייחודית המתגמלת את צופיה בכל רמה אפשרית. (129 דקות. צרפתית, אנגלית, תרגום לעברית ולאנגלית).
יום שני, 15.6.20, 20:30
אדם וסביבה
המשבר הנוכחי יצר מבלי שהתכוונו לכך שינוי חיובי כלפי הטבע. אבל זה לא קרה מהסיבות הנכונות. כיצד אפשר בכל זאת לחשוב מחדש על הקשר בין בני האדם לטבע ולהפחית את ההרס שלו גם אחרי שנצא מהמשבר? ג'ניפר מורגן, מנכ"לית גרינפיס העולמי, ורוג'ר האלם, מייסד תנועת "המרד בהכחדה", בשיחה עם נטע אחיטוב, כתבת ועורכת בעיתון "הארץ".
לאחר השיחה יוקרן הסרט פרשת המים, ארה"ב, 2019, במאי: טוד היינס, שחקנים: מארק רופאלו, אן האת'ווי.
בשנת 1998 נכנס אל משרדו של עורך הדין רוברט בילוט, חקלאי מעיירה במערב וירג'ניה ומתלונן על עדר הפרות שמתחסל ועל הבריאות המדרדת שלו עצמו. בילוט יוצא לחקור ומגלה כי חברת דופונט, שמפעליה באזור, משתמשת במשך שנים בחומרים מסרטנים. כאן מתחיל מאבק שנמשך כמעט שני עשורים ומוביל את בילוט לעימות עם משפחתו ותושבי העיירה. טוד היינס מוכר כבמאי של סרטים אמנותיים, אבל כאן הוא רותם את הכשרון שלו לטובת דרמה מעולה שיש בה מימד אנושי וחברתי גם יחד. (126 דקות. אנגלית, תרגום לעברית).
סרט נוסף בסדרה הסביבתית הוא הפורום, גרמניה/שוויץ, 2019, בימוי: מרקוס ווטר.
זה חמישה עשורים מתכנס מדי ינואר בעיירה דאבוס שבשוויץ "הפורום הכלכלי העולמי", פסטיבל של מילארדרים, מנכ"לים וראשי מדינות. בשנתיים האחרונות תיעד הבמאי מרקוס ווטר את אחורי הקלעים של הפורום ובעיקר את מייסדו, קלאוס שוואב בן ה-80. שוואב מונע מתוך אמונה כנה כי המפגש בין המגזר הציבורי לפרטי צריך לפעול לטובת הכלל, והוא ואנשיו פועלים באופן מעורר הערצה כדי לתמוך בחיבורים שכאלו. ווטר מתעד זאת, ובעיקר מצליח ללכוד את המימד האנושי והפוליטי של הפורום. זהו דיוקן מסקרן, חכם ומורכב של אחד ממסדרונות השררה ההומים בעולם. (90 דקות. גרמנית ואנגלית, תרגום לעברית).
יום שלישי, 16.6.20, 20:30
הזרם האנושי: הגירה
מגפת הקורונה הציגה מפגן של סולידריות אנושית יוצאת דופן, אבל לא עבור כולם. מהגרים, פליטים וקבוצות מיעוטים חוו אפליה גוברת והרעה של תנאיהם, הרעועים מלכתחילה. כיצד אפשר לכלול גם מהגרים, שהם שליש מאוכלוסיית העולם כיום, כחלק מהקהילות המקומיות שלנו ולהפסיק לראות בהם איום עו נטל? האמן הסיני, האוצר והפעיל החברתי הנודע איי ווייוויי, ואיב דאקור, מנכ"ל ICRC (הצלב האדום), בשיחה עם לי ירון, כתבת הרווחה והפנים של "הארץ".
לאחר השיחה יוצג הסרט הצד האחר של התקווה, פינלנד/גרמניה, 2017, בימוי: אקי קאוריסמקי, משחק: שרוואן חאג'י, סקארי קוסמאנן.
ויקסטרום, סוכן מכירות פיני, מחליט לפתוח דף חדש בחיים, להגשים את חלומו ולפתוח מסעדה. חאלד, פליט סורי המגיע לפינלנד בחיפוש אחר חיים של שקט, מקווה לקבל מקלט במדינה ולמצוא את אחותו האבודה. פגישה מקרית תחבר בין שני האנשים המאוד שונים הללו ותעניק לכל אחד מהם – כמו גם לצופים – שפע של תקווה. קאוריסמקי משלב את השקפתו החברתית עם חוש ההומור הייחודי לו, ומצליח לגעת, לרגש ולהצחיק באחד הסרטים הטובים ביותר של השנה החולפת. (100 דקות. פינית, אנגלית, ערבית ושבדית, תרגום לעברית).
במסגרת סדרת ההגירה יוקרן גם הסרט זרם אנושי, גרמניה/ארה"ב/סין/פלסטין/צרפת, 2017, בימוי: איי וויווי.
עשרות מיליוני מהגרים נעים על פני הגלובוס, בורחים מאיזורי מלחמה, עוני ורעב כדי לנסות ולהבטיח לעצמם עתיד טוב יותר. האמן הסיני הגדול איי ווי ווי יוצא לתעד את התופעה, מהאי לסבוס שאל חופיו מתמוטטים פליטי המזרח התיכון, דרך בנגלדש, מקלטם של בני הרוהינגה הנמלטים ממינאמר ועד לגבול מקסיקו ארה"ב. ווי ווי נע בין נקודות מבט: מעמדות מצלמה שלוכדות את היופי שבזרם האנושי ובעיקר מגובה עיני המהגרים שאליהם יוצא ליבו והתוצאה היא דיוקן קרוב ואנושי של נדידת העמים הגדולה. (140 דקות. אנגלית, תרגום לעברית).
יום רביעי, 17.6.20, 20:30
מנהיגות בזמן משבר
כיצד מתפקדים מנהיגים בעת משבר? מה תפקידם של מנהיגי מדינות בשעה כזו? מגפת הקורונה הפכה לסוג של אבן בוחן למנהיגות ונראה שבעקבותיה מספקות מנהיגות כמו ג'סינדה ארדרן, צאי אינג-ווין ואנגלה מרקל ארכיטיפים חדשים למנהיגות נבונה במאה ה-21? פרופ׳ ניירי וודס, דיקנית מייסדת של בית הספר הנודע לממשל באוניברסיטת אוקספורד וחוקרת כלכלה גלובלית, וד"ר פיליפ רוסלר, סגן הקנצלרית ושר האוצר לשעבר של גרמניה, וכיום רופא ויועץ בריאות לממשלת וייטנאם, בשיחה עם דפנה מאור, עורכת כלכלה עולמית, TheMarker.
לאחר הפאנל יוקרן הסרט אנגלה מרקל – הבלתי צפויה, גרמניה, 2015, בימוי: תורסטן קרנר, מתיאס שמידט.
בעשור וחצי של תהפוכות עולמיות, כשאירופה מתמודדת עם משברים כלכליים ופוליטיים, הצליחה אנגלה מרקל לחזק את יציבותה ושגשוגה של גרמניה, והפכה למנהיגה מעוררת הערכה בעידן של פופליזם. הסרט שלפנינו עוקב אחר עלייתה הפוליטית של מרקל, ממדענית צעירה במזרח גרמניה ועד ללשכת הקאנצלר. זהו דיוקן מעניין, עשיר בקטעי ארכיון וראיונות, דרכו אפשר ללמוד משהו על העוצמה השקטה של מרקל, על האופן שבו היא מכלכלת את צעדיה בין כוחות סותרים ויכולתה לנווט בין כוחות אלו כדי להשיג את מטרותיה. (90 דקות. גרמנית ואנגלית, תרגום לעברית ואנגלית).
יום חמישי, 18.6.2020, 20:30
תמורות בחיי המשפחה
כיצד חוו משפחות שונות ברחבי העולם את סגר הקורונה והאם הוא הולך לשנות דפוסים משפחתיים ותעסוקתיים? לפי, פמלה דרוקרמן, אחת העיתונאיות האמריקאיות הפופולריות ביותר כיום, שמתגוררת בפריז זה שני עשורים, התשובה חיובית. היא מתארת את התנודות הפוליטיות במולדתה ובארץ מגוריה הנוכחית ומציינת אילו שיעורים היא תישא איתה מהתקופה הזאת הלאה. לצדה, מספרת פרופ' בטסי פלוק-לוי, מהפקולטה לפסיכולוגיה באוניברסיטת פרינסטון בארה"ב, על החוויה שעברה ממש עכשיו, כשילדה את בנה השני כאם יחידנית בתוך מדינה משותקת מסגר, ומתארת את המחקרים שהמעבדה בראשותה עורכת בימים אלו, שרלוונטיים למשבר הקורונה. מראיינת: נטע אחיטוב, כתבת ועורכת מדור משפחה בעיתון "הארץ".
לאחר השיחה עם השתיים יוקרן בטרום בכורה הסרט "מאיטליה באהבה", איטליה, 2019, במאי: ג'יאני די גרגוריו. שחקנים: די גרגוריו, ג'ורג'יו קולנלי, אניו פנטסטיקיני.
שלושה פנסיונרים מרומא מחליטים שעם הקצבה הזעומה הם חייבים למצוא מקום אחר לבלות בו את שנותיהם האחרונות. למזלם, יש מומחה שהמציא סרגל למדינות העולם: יציבות, אקלים, יוקר המחיה וכו'. בעודם מתלבטים בין קובה, סופיה או באלי הם ממשיכים לשבת במסעדות רומא, ולפגוש את המציאות האיטלקית על כל צדדיה. כמו ב"ארוחות אמצע אוגוסט" כאן מציע ג'יאני די גרגוריו את המבט הייחודי שלו, ואת הביקורת על מצבם של קשישי איטליה ועל משבר הפליטים, הוא עוטף בסלחנות וחיוך אוהב. בקיצור, טיול קטן ומהנה לרומא. (92 דקות. איטלקית, תרגום לעברית ואנגלית). באדיבות קולנוע חדש.
יום שישי, 19.6.2020 בשעה 13:00
המשפחה הישראלית
סגר הקורונה גרם לכולנו להתכנס – בתוך הבית, בחיק המשפחה, בעצמנו. הוא שינה דינמיקות משפחתיות, ערער את מצבנו התעסקותי, והותיר אותנו קצת שונים ממה שנכנסנו אליו. כדי לבחון כיצד הושפעו מהמצב משפחות ישראליות וקהילות שונות בחברה הישראלית שוחחנו עם פרופ' אסתי יפה, ראשת המגמה להתפתחות הילד באוניברסיטת בר אילן, חוסאם אבו באכר, מנהל סניף עפולה במוסד לביטוח לאומי, וד"ר דנה שי, פסיכולוגית ומנהלת-מייסדת של מרכז SEED להתפתחות רגשית מוקדמת והמעבדה ההתפתחותית במכללה האקדמית תל אביב-יפו. מנחת הפאנל: נטע אחיטוב, כתבת ועורכת מדור משפחה בעיתון "הארץ".
אחרי הפאנל יוקרן הסרט "מה נשתנה?", ישראל, 2020, בימוי: דוד אופק, מרדכי ורדי, אסתי שושן, רפאל בלולו, דורון צברי.
חמישה במאים מתעדים את ליל הסדר, מההכנות ועד הסיגריה שאחרי: דוד אופק בודק מה השתנה בבית מאז שתיעד את משפחתו במלחמת המפרץ בסרט הגמר שלו "בית". הרב מרדכי ורדי מתמודד עם השאלות ההלכתיות והאתגרים המשפחתיים בקיבוץ ראש צורים שבגוש עציון. אסתי שושן ומשפחתה מתכוננים במרץ לחג בזמן שהמגיפה כופה שינוי בסדר החיים ובאורחות החג. רפאל בלולו ואוריה זיני חוגגים סדר לבדם ומנסים לשמור על המסורות המשפחתיות ודורון צברי מבלה את החג בדירתו בתל אביב, ובודק איך זה לעשות סדר לבד. (65 דקות. עברית).
הפרויקט המיוחד, שהופק בשיתוף עם המיזם המשותף של קרן גשר לקולנוע רב תרבותי, קרן מיימונידיס וקרן אבי חי ובהפקת קסטינה, ישודר ב- 8HOT בחודש הבא.